Patru scenarii posibile pentru viitorul euro si al uniunii monetare

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 18:20
4196 citiri
Patru scenarii posibile pentru viitorul euro si al uniunii monetare
Foto: Arhiva

Liderii UE fac tot posibilul pentru salvarea euro si a uniunii monetare, in ciuda faptului ca scenariile privind moneda unica nu sunt prea optimiste. Pentru a-si atinge scopul, oficialii trebuie sa decida cu privire la cateva aspecte importante, cum ar fi sporirea resurselor actuale ale Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Fondul a devenit o "trusa de prim ajutor" a Eurogrupului, ce a fost creat in urma crizei care a lovit Grecia din primavara. In total, 750 miliarde de euro ar putea fi mobilizate, scrie La Croix.

Tot din aceasta suma a fost acordat si imprumutul Irlandei, de 85 miliarde de euro, in urma cu o saptamana. Banii reprezinta o garantie pentru fiecare stat din zona euro cum ca Dublinul nu mai este obligat sa se imprumute direct de pe piete pana in iunie 2013.

Sunt insa si lideri care sustin ca riscul de contagiune pentru tarile din Uniune nu este extrem de mare. La randul sau, Dominique Strauss-Kahn vrea ca utilizarea acestor resurse sa fie mai degraba "un sprijin mai eficient pentru sistemul bancar". Insa multitudinea de propuneri cu privire la masurile ce ar trebui luate reprezinta un semn ca moneda euro nu este chiar in afara pericolului.

Data fiind situatia, patru scenarii cu privire la euro si la uniunea monetara sunt pe masa:

1. Mentinerea status quo-ului

"Acest scenariu presupune salvarerea tarilor cu probleme, asa cum se doreste in prezent, prin intermediul FESF, fara reformarea zonei euro", explica economistul Alexander Low, de la Xerfi. Ramane insa de vazut in continuare daca astfel de interventii pot da o anume siguranta investitorilor. Capacitatea FESF de a raspunde la socurile financiare repetate, chiar daca resursele sale au crescut, este si ea pusa la indoiala.

"Europenii vor sa creeze un mecanism permanent de stabilitatea financiara dupa 2013, dar acesta va fi aplicat in schimbul unor programele stricte de ajustare fiscala care sugereaza o crestere foarte limitata la nivel european, de maximum + 1% anual, pentru cel putin cinci ani, dar si rate constant ridicate de somaj si riscuri de populism", este de parere si profesorul Christian Saint-Etienne.

2. Restructurarea datoriilor pentru a evita raspandirea crizei

Asta inseamna ca, in loc sa se ia masuri pentru salvarea fiecarei tari cu probleme in parte, s-ar lua masuri in fata unor dificultati de ordin structural pentru a stopa permanenta contagiune. Europa ar trebui sa urmeze modelul Argentinei, care, la sfarsitul anului 2001, cand tara era profund ingropata in datorii, a eliminat planurile de austeritate, si-a devalorizat moneda, impulsionand comertulul exterior, si in cele din urma a revenit la crestere, dupa noua ani de dificultati economice. Cu toate acestea, este ceva mai dificil sa se aplice acest scenariu intr-o zona monetara.

Fara a merge atat de departe, UE ar putea lua in considerare o restructurare a datoriilor, care sa implice prelungirea perioadei de rambursare sau o reducere a sumelor datorate. Aceste decizii ar usura presiunea asupra statelor in cauza.

3. Explozia zonei euro

Acesta este insa un scenariu catastrofal sau "judecata de apoi pentru zona euro". Cei mai multi economisti sunt de acord ca toata lumea ar pierde intr-o astfel de situatrie, iar tarile mici vor fi de departe cele mai afectate.

Jean-Luc Proutat, de la BNP Paribas, sustine ca, in aceasta situatie, ar putea exista totusi avantajul ca unele tari ar putea sa-si devalorizeze monedele si sa devina mai competitive. Insa, in acelasi timp, acestea ar pierde garantiile privind imprumuturi in Europa si increderea in piata. La randul lor, Franta si Germania ar avea de suferit din cauza ca nu si-ar mai putea recupera capitalul investit. Mai mult, cea mai mare parte a schimburilor comerciale germane se face in zona euro, iar Berlinul nu are niciun interes ca euro sa dispara.

Pe de alta parte, germanii nu vor fi dispusi pe termen nelimitat sa plateasca pentru a-si salva vecinii. O idee este insa aceea de a se forma o zona monetara in jurul Germaniei si unui grup de tari puternice (Olanda, Finlanda, Belgia) si o alta uniune, mai slaba, in jurul Frantei si altor tari, care ar putea intr-o zi sa reajunga in zona puternica in cazul in care efectueaza reforme structurale.

4. O directie mai europeana

"Am ajuns in situatia in care integrarea europeana a devenit inadecvata, asa ca ar trebui sa se faca unele completari. Multi isi amintesc de intuitia lui Jacques Delors, care a spus ca o moneda unica nu ar putea functiona fara o conducere organizata, o pozitie sustinuta de altfel si de Jean-Claude Trichet", a declarat reprezentantul PNB Paribas.

Potrivit sefului BCE, desi exista o federatie monetara, in mod similar, "trebuie sa mergem pe cat posibil in federalismului fiscal, cu instrumentele la dispozitia noastra". "Acest sistem trebuie sa se bazeze pe sanctiuni cvasi-automate in caz de abuz al unui stat membru. Aceast lucru este important pentru a evita crearea unor dezechilibre mari in zona", opineaza Trichet.

De asemenea, este important ca, pentru zona euro, criteriile de convergenta sa includa de acum masuri de competitivitate (costul fortei de munca, datoriile gospodariilor etc). O alta propunere este depunerea unei contributii din fiecare tara europeana la un fond comun, suma care ar fi mobilizata in caz de criza intr-o tara.

Emisia de obligatiuni suverane europene ar fi, de asemenea, un pas suplimentar, propunerea fiind reiterata de catre Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului. Insa, pentru acest lucru Berlinul trebuie sa renunte la dobanzile preferentiale actuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#viitor euro, #viitor zona euro, #salvare euro , #criza financiara
Comentarii
Poza ascutitoarea
ascutitoarea
rank 5
Multi isi amintesc de intuitia lui Jacques Delors, care a spus ca o moneda unica nu ar putea functiona fara o conducere organizata