Presa internationala: Bancile europene se pregatesc pentru o noua criza financiara

Luni, 12 Iulie 2010, ora 09:56
3134 citiri
Presa internationala: Bancile europene se pregatesc pentru o noua criza financiara

Bancherii de top ai Europei discuta o propunere pentru infiintarea unui Fond European de Refacere, in valoare de 20 miliarde de euro, fond care la nevoie ar putea sprijini bancile cu probleme, in situatia unei noi crize financiare.

Alessandro Profumo, director executiv la UniCredit Italia, considera ca un astfel de fond ar putea strange capital in valoare de 20 miliarde euro in urmatorii cativa ani, oferind bancilor cu probleme sansa de a se redresa in pietele financiare, fara a recurge la fonduri guvernamentale, informeaza Financial Times.

"Fondul va furniza garantii specifice pentru a sprijini bancile cu probleme, in vederea emiterii de titluri sigure", explica Profumo mecanismul Fondului. Proiectul va fi pus impreuna cu alte idei pentru a putea face fata mai bine unei viitoare crize - idei precum leviere guvernamentale sau transformarea fortata a debitelor nesigure in capital.

Initiatorul ideii, Alessandro Profumo, unul dintre cei mai proeminenti bancheri europeni, considera ca propunerea sa merita tot interesul. "Optiunea autoritatilor de a utiliza acest fond pentru a stabiliza una sau mai multe mari banci, ar putea functiona ca o asigurare pentru piete in privinta stabilitatii bancilor in situatii de criza, astfel incat sa poata fi evitate evenimente grave", arata Profumo.

Deja idea a fost propusa si discutata cu alte banci mari precum Deutsche Bank si Santander.

Proponentii din partea UniCredit considera ca aceasta este solutia cea mai realista de a construi o asigurare pentru bancile cu probleme, dat fiind faptul ca sumele care ar urma sa fie stranse prin sistemul de asigurare impus de stat ar fi mult mai mici decat cea propusa de fond. De asemenea, fondul are meritul de a fi o solutie ce apartine sectorului privat, mai degraba decat o schema care recurge la banii contribuabililor, cum s-a intamplat in intreaga lume financiara in ultima criza financiara.

Persoane familiare cu UniCredit au declarat ca propunerea a fost agreata de catre Deutsche Bank, desi unele persoane reprezentative din banca germana au declarat ca banca prefera modelul german pentru situatii de criza, strangere de fonduri prin Institutul de Finante Internationale, un grup de lobby bancar global, al carui presedinte este Josej Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank.

Acest Institut a declarat recent ca "o majoritate clara din cadrul industriei este de parere ca o intelegere ex-post - o intelegere in care industria se angajeaza sa ofere fonduri dupa eveniment, astfel incat sa acopere orice cost aditional necesar pentru asigurarea unei stabilitati sistemice - va fi solutia cea mai practica si eficienta".

O propunere alternativa, de intelegere "ex-ante", precum cea propusa de catre Profumo, este vazuta de catre Institutul de Finante Internationale ca prezentand un mai mare risc moral. Cu alte cuvinte, chiar faptul de a avea o plasa de siguranta ar putea incuraja riscurile excesive din partea bancilor deoarece acestea ar fi asigurate ca in caz de esec, ar putea fi salvate.

Este probabil ca Santander nu va sprijini initiativa bancherului italian. Banca spaniola a argumentat consistent ca salvarea bancilor in situatii critice este o masura neinteleapta.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza Europa, #criza mondiala, #efecte recesiune globala, #fond protectie banci , #criza financiara