Presa internationala - BCE indica dezechilibre in economia globala

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 09:55
1621 citiri
Presa internationala - BCE indica dezechilibre in economia globala

Distorsiunile aparute in economia globala si care au dus la prabusirea pietelor financiare in 2008 risca sa se manifeste din nou si sa afecteze revenirea economiei globale, avertizeaza Banca Centrala Europeana (BCE).

Intr-un limbaj nefiresc de deschis, BCE si-a exprimat temerile privind faptul ca guvernele nu fac suficient de mult pentru a repune economia globala inapoi pe un drum al cresterii sustinute, aceasta in ciuda initiativelor politice de anul trecut, informeaza Financial Times.

"In conjunctura curenta dezechilibrele globale continua sa prezinte un risc important la adresa stabilitatii financiare si macroeconomice globale... Miza este mare si, drept urmare, trebuie prevenite efectele in viitor ale acestui dezechilibru care ar putea fi daunator pentru toate economiile", se concluzioneaza intr-un articol special al buletinului lunar BCE.

Includerea raportului in buletinul lunar al institutiei cu sediul la Frankfurt are darul de a intari ingrijorarile analistilor in privinta soliditatii refacerii economice. In comentariul lunar privind dezvoltarile economice globale, s-a concluzionat de asemenea ca revenirea pe crestere a economiei din Statele Unite are caracteristicile "revenirilor economice anterioare, in care nu s-a marit si numarul locurilor de munca".

BCE evita sa se pronunte in privinta disputelor legate de acuzele aduse Chinei cum ca si-ar manipula propria moneda. De asemenea, BCE arata ca cele 16 tari din zona euro "au ramas la un nivel apropiat de balanta externa", chiar daca surplusul comercial masiv al Germaniei, cel mai mare membru al zonei euro, este vazut de catre multi economisti ca fiind restrictiv in privinta cresterilor in restul regiunii.

Inaintea declansarii crizei globale, in august 2007, au crescut ingrijorarile privind dezechilibrele din economia globala, fapt intarit de deficitul comercial foarte mare al SUA si, pe de alta parte, masivul surplus comercial al Chinei.

Raportul BCE subliniaza ca rolul exact al unor astfel de dezechilibre in declansarea crizei financiare este inca dezbatut de catre economisti, insa precizeaza ca in ciuda acestor dezbateri este evident ca prezinta un risc masiv pentru economia globala.

De la declansarea crizei, dezechilibrele au mai scazut. Totusi, raportul arata ca un astfel de trend este posibil sa fie temporar. Factorii ciclici care au dus la apropierea acestor extreme, cum ar fi scaderea pretului petrolului si al marfurilor, au intrat intr-o panta inversa.

In acelasi timp, factorii structurali care contribuie la consolidarea unor astfel de dezechilibre sunt in continuare in joc, printre care si lipsa unei "retele de siguranta" in economiile emergente din Asia, fapt ce a incurajat un nivel ridicat de economisire, dar si dorinta acestor tari de a-si face rezerve ca metoda de asigurare impotriva crizei.

Mai mult, diferentele in ratele de crestere s-au marit, cu economiile axate pe export devenind sursa principala a cresterii globale.

Printre initiativele politice luate pentru a se corecta aceste dezechilibre, BCE subliniaza suummit-ul de la Pittsburg din septembrie 2009 la care liderii G20 au sustinut construirea unor relatii economice mult mai balansate. Totusi, raportul subliniza ca s-a mai intamplat si in 2006-07 sa se discute despre asemenea politici, fara insa ca acestea sa fie si implementate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#BCE, #dezechilibre globale, #criza financiara, #efecte recesiune globala , #criza financiara