Presa internationala - China solicita garantii SUA pentru investitii

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 11:05
1410 citiri
Presa internationala - China solicita garantii SUA pentru investitii

China pretinde garantii din partea Statelor Unite pentru activele proprii apartinand SUA, prevalandu-se de pozitia de superioritate economica facuta posibila de criza; tot criza financiara este si cea care reuseste transformarea statului comunist al Cubei intr-o economie de piata, prin disponibilizarea a 500.000 de bugetari.

China ar considera salutara o aigurare din partea SUA cu privire la stabilitatea detinerilor sale financiare pe teritoriul american, a declarat un diplomat chinez, inaintea vizitei pe care presedintele chinez, Hu Jintao, ar urma sa o faca in SUA.

Printre subiectele care urmeaza sa fie discutate se gaseste si problema Coreei de Nord dar si alte probleme. Intalnirea dintre cei doi presedinti va avea loc pe 19 ianuarie, informeaza Reuters.

In vreme ce partea americana ar putea face presiuni cu privire la controlul strict practicat de chinezi asupra cursului de schimb a propriei monede nationale, acestia ar putea raspunde indicand ingrijorarile legate de detinerile in dolari si posibilitatea unor devalorizari a acestora.

China detine cea mai mare rezerva valutara la nivel global, in valoare de 2,85 trilioane dolari, dintre care doua treimi sunt investite in active americane.

"In privinta securitatii activelor Chineze in SUA, daca partea americana poate oferi garantii va fi foarte linistitor in conditiile in care este o problema pe care o tratam cu maxima importanta", a declarat diplomatul chinez.

China cauta in mod regulat sa obtina asigurari cu privire la detinerile sale americane inaintea oricarei intalniri care are loc la nivel inalt cu Statele Unite.

In ultimii doi ani, premierul chinez Wen Jiabao a folosit cele mai importante conferinte de presa pentru a-si face publice ingrijorarile cu privire la siguranta activelor chineze care depind de politica SUA.

Diferenta comerciala intre cele doua mari economii s-a marit cu 26 de procente in 2010, pana la 181 miliarde de dolari in favoarea Chinei. Aceasta marire alimenteaza insa si criticile aduse autoritatilor de la Beijing pentru politica stricta monetara prin care nu permite monedei proprii o evaluare fata de dolarul american, sabotand astfel, indirect, producatorii de bunuri non-chinezi care-si denomineaza bunurile in dolari americani si care, astfel, nu pot face fata preturilor scazute oferite de producatorii chinezi.

Cuba da afara bugetari

Guvernul cubanez a inceput sa renunte la controlul strict asupra economiei insulei. In primele trei luni ale anului, urmeaza sa fie disponibilizati 500.000 de angajati ai sectorului public chinez, guvernul recunoscand ca rata mare a locurilor de munca se bazeaza nu pe productivitate ci pe sustinerea de la bugetul de stat.

Singurul sindicat muncitoresc chinez se va asigura ca aceste disponibilizari sunt facute pentru sporirea productivitatii, tinta finala fiind reducerea cu 1.8 milioane a locurilor de munca din economia de stat cubaneza, informeaza The Guardian.

Disponibilizatii ar urma sa-si gaseasca un loc de munca in sectorul privat, recent liberalizat, sau chiar sa lucreze pe cont propriu. In prezent acestia reprezinta doar 10 procente din forta de munca a insulei. Companiile publice ineficiente vor fi inchise. Disponibilizarile au inceput luna aceasta in industria zaharului, in agricultura, constructii, sistemul sanitar si turism.

Cubanezii sufera deja de pe urma crizei economice. Tara importa 80 la suta din mancare, inclusiv zahar. Lipsa de locuinte noi afecteaza aproape pe toata lumea. Sisteml medical este afectat profund de exportul de personal. Turismul, controlat de armata si de investitori straini, este in crestere insa este afectat de costurile importurilor.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#rezerva valutara China, #garantii SUA China, #disponibilizari cuba, #economie de stat Cuba , #criza financiara