Presa internationala: FMI impune bancilor o taxa de risc

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 10:02
1238 citiri
Presa internationala: FMI impune bancilor o taxa de risc

Fondul Monetar International ia in calcul posibilitatea de a determina bancile sa plateasca o taxa de asigurare care sa finanteze orice riscuri viitoare in acest sector.

O astfel de taxa, a explicat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, ar fi in linia propunerii facute in weekend de catre prim-ministrul britanic, Gordon Brown, care a solicitat guvernelor sa ia in calcul impunerea unor astfel de taxe bancilor, informeaza Reuters.

Strauss-Kahn a precizat ca FMI nu intentioneaza impunerea unei taxe globale pentru tranzactiie financiare, taxa care era printre solutiile propuse de catre Gordon Brown.

"Incercam sa implementam o taxa pentru sectorul financiar prin care sa obtinem o suma in plus de la un sector de activitate care prezinta mia multe riscuri decat celelalte".

FMI va prezenta o propunere concreta privire la functionarea acestei taxe, in cadrul intalnirii din aprilie 2010 a ministrilor de finante ai G20, inainte ca aceasta sa fie propusa adoptarii catre liderii G20, in iunie 2010.

Declaratia lui Brown in cadrul inatalnirii G20 din acest weekend a marcat o schimbare pentru Marea Britanie care anterior a refuzat idea impunerii unei taxe globale pe activitatea bancilor, data fiind pozitia proeminenta a Londrei de centru financiar.

Totusi, in conditiile in care guvernul britanic a trebuit sa suporte critic puternice pentru cheltuirea a zeci de miliarde de lire pentru salvarea bancilor, Brown a explicat ca ar fi cazul ca si bancile sa inceapa sa plateasca inapoi ceea ce au primit.

"Au existat propuneri pentru o taxa de asigurare care sa reflecte riscurile sistemice sau un fond de protetie sau intelegeri financiare punctuale sau o taxa globala pe tranzactiile financiare", a decalrat Brown.

La putin timp dupa declaratiile primului ministru englez, secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a respins idea unei taxe globale pentru tranzactiile financiare.

"O taxa pentru serviciile financiare de zi cu zi nu este cea ce am putea accepta, in acest moment", a explicat Geithner.

Insa, ulterior acestor declaratii, Strauss-Kahn a explicat ca nu considera aceste declaratii ca fiind definitive pentru respingerea ideii de taxa pe care FMI-ul o studiaza.

FMI este un jucator cheie in dezbaterea cu privire la adoptarea unor astfel de taxe deoarece liderii G20, in cadrul intalnirii din septembrie, de la Pittsburg, au soliciat Fondului Monetar International implicarea activa in solutionarea problemelor generate de criza financiara si in reformarea economiei globale si a sistemului financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #taxa risc banci, #taxa tranzactii financiare, #reforma sistem financiar, #criza financiara , #criza financiara