Presa internationala - Piata imobiliara isi pierde din energie

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 12:17
1573 citiri
Presa internationala - Piata imobiliara isi pierde din energie

Refacerea globala la nivelul pietei imobiliare in cel de-al treilea trimestru al anului 2010, in peste jumatate din tarile care au piete imobiliare dezvoltate, se indreapta catre noi deprecieri dupa ce in ultima vreme au inregistrat o apreciere.

Cresterea anuala a preturilor caselor ramane pozitiv, la 3,1 procente in perioada iulie - septembrie, ceea ce reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de caderea de 6,2 procente inregistrata in trimestrul al treilea al lui 2009. Totusi, rata cresterii a scazut de la 4,3 procente, in trimestrul al doilea, informeaza Financial TImes.

Trimestrul acesta se inregistreaza prima scadere globala dupa revenirea inceputa in 2009.

Cele mai multe tari au inregistrat scaderi la nivelul preturilor - in Europa, Grecia, Islanda, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia si Marea Britanie. In afara Europei au fost afectate tari precum Canada, Columbia, Dubai, Noua Zeelanda, Africa de Sud si Taiwan.

Cea mai puternica regiune ramane Asia-Pacific, cu o crestere medie de 9,9 procente, iar cea mai slaba a fost Europa, unde preturile au crescut cu doar 0,8 procente. Diferenta de preturi creste intre statele cu datorie publica mai mica, precum Austria, Finlanda si Franta si cele a caror datorie publica este la niveluri ingrijoratoare, precum Grecia, Irlanda si Spania.

"In conditiile in care majoritatea tarilor raporteaza cresteri anuale pozitive, 56% dintre acestea au inregistrat scaderi de preturi anul acesta. Exista certitudinea ca refacerea pietei imobiliare globale, care a inceput in 2009, ar putea ramane fara energie", explca Liam Bailey, analist al pietei imobiliare.

Inflatia anuala a preturilor caselor in Statele Unite a scazut la 0,6 procente, de la 4,2 procente crestere in trimestrul al doilea, ceea ce inseamna ca pretul mediu al caselor in SUA a ajuns la nivelurile inregistrate in 2003.

Ministrii zonei euro, presati sa mareasca fondul de urgenta

Ministrii de Finante ai zonei euro se intalnesc luni si vor trebui sa faca fata presiunilor, in cadrul intalnirii de luni, de a creste nivelul fondului de 750 miliarde euro, menite pentru interventii in cadrul zonei euro, pentru statele afectate de criza.

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a solicitat ministrilor sa mareasca aceasta facilitate de creditare si a cerut BCE sa alerteze cumpararea de titluri de stat guvernamentale pentru a inlatura efectele crizei, informeaza Reuters.

Raportul FMI si situatia pietelor de debit europene vor fi discutate pe larg in cadrul intalnirii regulate de luni a asa-numitului Eurogroup.

Aceasta va fi urmata de o alta intalnire, marti, a ministrilor celor 27 de state membre ale UE care ar trebui sa accepte, formal, un pachet de 85 miliarde de euro destinat Irlandei si sa discute reforma regulilor bugetare ale Uniunii.

Ca urmare a speculatiilor tot mai dese cu privire la o posibila destramare a zonei euro, politicienii fac eforturi pentru a indeparta aceasta temere din cauza ca, printre altele, afecteaza direct pietele financiare si dobanzile la care statele membre periferice ale zonei euro se pot imprumuta.

Ewald Nowotny, membru al consiliului de conducere al Bancii Centrale Europene, a declarat pentru o televiziune australiana ca economia zonei euro a devenit atat de strans interconectata incat despartirea statelor periferice cu probleme legate de datorii ar fi contraproductiva.

"Europa a crescut impreuna intr-o asemenea masura incat o amputare ar determina dezavantaje masive pentru toate partile implicate", a explicat oficialul BCE.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#piata imobiliara, #efecte criza financiara, #criza zona euro, #destramare zona euro , #criza financiara