Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala - Spania adopta noi masuri de austeritate

Joi, 13 Mai 2010, ora 10:06
2405 citiri
Presa internationala - Spania adopta noi masuri de austeritate

Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru spaniol, si-a maniat partenerii sindicalisti insa a linistit pietele financiare atunci cand a anuntat o reducere suplimentara de 5 procente in cheltuielile publice pentru a accelera reducerile de deficit al bugetului de stat.

Noile masuri de austeritate - care sunt in linia celor adoptate in Irlanda si Grecia - au venit ca urmare a presiunilor puse de catre tarile vecine ale Spaniei, FMI si Statele Unite, presiuni indreptate inspre noi reduceri de cheltuieli a caror miza este sa creasca credibilitatea noului plan de salvare a Europei, in valoare de 750 de miliarde de euro, informeaza Financial Times.

Presedintele american, Barack Obama, i-a solicitat primului ministru spaniol, Jose Zapatero, intr-o convorbire telefonica, sa adopte masuri imediate.

Recunoascand ca este unul dintre cele mai grele anunturi din viata sa, Zapatero a declarat in fata parlamentului cum Spania trebuie sa reduca deficitul cu inca 0.5 procente din Produsul Intern Brut, anul acesta, si cu 1 procent din PIB in 2011, totalizand 15 miliarde de euro.

Noile masuri ar trebui sa ajute la coborarea deficitului de la 11.2 procente din PIB in 2009, la doar putin peste 6 procente din PIB in 2011.

Decizia de a taia salariile din sectorul de stat cu 5 procente din iunie, urmand ca in urmatorul an acestea sa fie inghetate, arata seriozitatea situatiei in care se gaseste Spania.

Analistii considera ca aceste masuri vor constitui o anatema aruncata asupra lui Zapatero si a partidului socialist pe care il conduce. Ministrii vor suferi o reducere de 15 procente din propriile salarii.

Alte masuri, care includ o reducere de 6 miliarde din investitiile in sectorul public, 1.2 miliarde reduceri din administratia locala si regionala, inghetarea pensiilor, suspendarea alocatiei pentru noi nascuti, in valoare de 2500 euro, pentru anul viitor, reducere de 600 milioane din ajutorul pentru straini si economi din costul medicamentelor in sistemul de sanatate publica.

Liderii sindicali au fost revoltati de aceste masuri sustinand ca au fost deosebit de dure. Unul dintre acesti lideri a solicitat pregatiri pentru o rebeliune si greva generala.

"Situatia este grea si ar fi un non sens sa ascundem acest lucru", a declarat Zapatero.

Masurile sunt esentiale, a declarat acesta, "pentru a reusi sa indeplinim reducerea de deficit promisa, pentru a reface increderea in economia Spaniei si pentru a contribui la stabilitatea zonei euro".

In timpul discursului lui Zapatero, Comisia Europeana a propus reguli dure pentru a intari disciplina fiscala in zona euro si stabilirea unui mecanism permanent de management al crizei pentur a evita dezastrele legate de crizele datoriilor de stat.

Daca sunt aproate de catre administratiile locale, schimbarile acestea vor fi cei mai semnificativi pasi inainte in guvernarea zonei euro, de la lansarea monedei unice europene, in 1999.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#masuri austeritate Spania, #criza debite Europa, #criza europeana , #criza financiara