Statele UE se implica politic in rezolvarea crizei datoriilor - Presa internationala

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 14:18
768 citiri
Statele UE se implica politic in rezolvarea crizei datoriilor - Presa internationala

Statele UE intentioneaza marirea fondului special pentru dificultatile financiare ale membrilor.

Germania sustine propunerile de marire a prerogativelor si a capacitatii financiare a fondului de salvare pentru zona euro, in valoare de 440 de miliarde de euro, chiar daca acest lucru poate insemna cresterea garantiilor financiare.

O astfel de masura ar fi parte dintr-un pachet, incluzand o mai mare coordonare economica intre cele 17 tari ale zonei euro, care ar putea fi acceptat de catre liderii UE in cadrul urmatorului summit care va avea loc in februarie, informeaza Financial Times.

Jose Manuel Baroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri ca va sprijini un rol mai extins pentru fondul de salvare, prognozand ca propunerea va fi sustinuta de catre liderii UE la urmatorul summit.

O astfel de masura ar marca cea mai importanta schimbare in arsenalul UE pentru lupta impotriva crizei din zona euro de la infiintarea fondului de salvare de 440 de miliarde de euro, fond care a fost creat la inceputul crizei ce a afectat Grecia.

Oficialii europeni si-au exprimat increderea generata de succesul emisiunii de titluri de stat portugheze, in ciuda suspiciunilor larg raspandite cu privire la o iminenta interventie financiara pentru salvarea Portugaliei.

Portugalia s-a imprumutat din pietele financiare, prin intermediul titlurilor de stat, de 1,2 miliarde de euro pe termen lung. Suma este mica in comparatie cu cea vehiculata de catre oficialii europeni, iar analistii considera ca este prematur sa consideram ca situatia Portugaliei este una stabila.

"Consideram emisiunea de titluri de stat de astazi ca fiind un succes", a declarat Fernando Teixeira dos Santos, ministrul de finante al Portugaliei.

Peste un milion de executari silite imobiliare, in SUA

Bancile au executat 69.847 de proprietati in decembrie, aducand numarul total din 2010 la 1,05 milioane si depasind astfel recordul anterior de 918.000 de proprietati, executate in 2009.

Numarul de aplicatii pentru executari a atins un record de 2,9 milioane anul trecut, informeaza Reuters.

"Numarul total de proprietati care au intrat in calcul pentru executari au depasit 3 milioane in 2010, insa rata de executari a scazut in cel de-al patrulea trimestru al anului - factorul determinant pentru aceasta fiind controversele cu privire la documentele si procedurile necesare executarilor", explica James Saccacio, director al companiei RealtyTrac.

Capitalul din tarile dezvoltate se indreapta inspre periferii

Fluxurile de capital speculativ se orienteaza dinspre tarile dezvoltate inspre economiile emergente ceea ce reprezinta un risc considerabil pentru refacerea economica globala, avertizeaza Banca Mondiala.

Subliniind importanta economiilor emergente ca forta motrica a cresterii, institutia arata ca exista o diferenta puternica intre performantele robuste ale Asiei, Americii Latine si Africii si refacerea economica slaba a economiilor occidentale. Banca arata ca economiile in dezvoltare vor fi responsabile pentru 3,3 procente din cresterea globala din 2011, in scadere fata de 3,9%, in 2010, informeaza The Guardian.

"Pe de o parte, cererea interna din tarile dezvoltate este un factor de crestere pentru economia globala, totusi, pe de alta parte, problemele persistente din sectorul financiar din unele tari foarte dezvoltate reprezinta in continuare o amenintare pentru crestere si este nevoie de masuri politice urgente", a declarat Justin Yifu Lin, economist sef la Banca Mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #executari silite SUA, #piata imobiliara, #fonduri speculative , #criza financiara