Presa internationala - UE va acorda sprijin financiar companiilor aeriene

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 10:34
1210 citiri
Presa internationala - UE va acorda sprijin financiar companiilor aeriene

Comisia Europeana ia in calcul posibilitatea acordarii unor ajutoare de stat pentru statele membre care sa acopere milioanele de euro pierdute de companiile aeriene, ca urmare a norului de cenusa care a blocat traficul aerian in nordul Europei.

Aceste ajutoare sunt similare celor acordate imediat dupa atacul terorist de la 11 septembrie 2001. Propunerea va fi examinata de catre un grup de lucru constituit ad hoc si anuntat duminica de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a trata aceasta criza si efectele sale economice, informeaza Financial Times.

Grupul de lucru va fi coordonat de catre Siim Kallas, comisarul pe transport al Comisiei Europene, si il va include si pe Joaquin Almunia, comisar pe competitie, care supravegheaza problema ajutoarelor de stat. din grup va mai face parte siOlli Rehn, comisar pentru probleme economice si monetare.

"Norul de cenusa vulcanica a creat o situatie fara precedent", a declarat Barroso.

Pana vineri, Comisia a fost preocupata in principal de problemele consumatorilor determinate de norul de cenusa, cum ar fi asigurari ca pasagerii isi primesc banii inapoi pentru cursele anulate. Decizia de a forma un grup de lucru este o recunoastere oficiala a amenintarii economice pe care o reprezinta actuala criza, care a afectat calatoriile aeriene pentru cel putin o saptamana.

Mai multe linii aeriene, inclusiv Air France si KLM, s-au intalnit cu oficiali ai Comisiei Europene sambata si au solicitat actiuni concrete, avertizand ca multe dintre companii s-ar putea confrunta cu falimentul saptamana aceasta, daca nu se acorda asistenta.

"Exista un enorm lobby pentru liniile aeriene - si foarte eficient, de altfel - care sustine ca situatie este intolerabila", a declarat un oficial al Comisiei.

Totusi, in momentul de fata, criza economica a lasat guvernele cu foarte putini bani din care sa acorde sprijin pentru aceste companii - atat la nivel national cat si la nivel european. Mai mult, Comisia se asteapta sa fie inundata cu solicitari de la alte sectoare de activitate afectate, precum hoteluri si retail.

"Trebuie sa fim destul de realisti", a declarat oficialul.

In trecut Comisia a ajutat liniile aeriene afectate de conditii obiective de lucru prin suspendarea regulilor care le impune sa sa zboare pe anumite rute cu o frecventa minima.

Reglementarile legate de traficul aerian fac de obicei obiectul reglementarilor fiecarui stat in parte. Insa grupul ad hoc urmeaza sa lucreze cu Eurocontrol, care coordoneaza traficul aerian prin toata Europa, pentru a examina daca este posibil ca unele rute sa fie deschise.

Aceste decizii vor fi influentate de catre unele zboruri de test dar si de analizele facute de UK's Volcanic Ash Centre - centru care se ocupa de efectele eruptiilor unor astfel de vulcani. De asemenea, autoritatiile occidentale iau legatura cu specialisti din Asia care au expertiza mai extinsa pe astfel de probleme.

Actuala criza a determinat pana in prezent pierderi de 136 milioane euro pentru 313 aeroporturi, conform Asociatiei Aeroporturilor din Europa, grupul comercial al acestei industrii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#nor vulcanic Europa, #companii aeriene, #Comisia Europeana , #criza financiara