Rusia: PIB-ul ar putea scadea cu 4% in 2015, iar deficitul risca sa ajunga la 3%

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 17:19
3780 citiri
Rusia: PIB-ul ar putea scadea cu 4% in 2015, iar deficitul risca sa ajunga la 3%
Foto: yerbilgisi.com

Economia rusa ar putea sa sufere o contractie de 4% a Produsului sau Intern Brut iar deficitul bugetar risca sa ajunga la 3% in 2015 din cauza caderii pretului petrolului si a cursului rublei, a apreciat vineri ministrul rus de Finante.

Anton Siluanov, citat de agentiile ruse, a avertizat ca vor fi necesare taieri bugetare, facand apel la reduceri de personal in aparare, sector in care Vladimir Putin a decis sa investeasca masiv, relateaza AFP.

Rusia apara rubla, cheltuind masiv din rezervele valutare si de aur

Noile previziuni se bazeaza pe un pret al barilului de titei de 60 de dolari si pe un curs de 51 de ruble la un dolar, a precizat ministrul. In aceasta situatie, "vom vedea, cu o scadere a PIB-ului de 4%, un deficit de putin peste 3%", a declarat el.

Dolarul se vindea vineri, la 12.00 GMT, cu 54 de ruble, iar pretul barilului de titei era la Londra de 60,37 de dolari.

Rusia este lovita din plin de scaderea pretului petrolului, care reprezinta impreuna cu gazul majoritatea veniturilor sale bugetare. Fenomenul a accentuat si slabirea rublei, deja afectata de sanctiunile europene legate de criza ucraineana.

Putin le fura Craciunul ministrilor sai

Deprecierea monedei ruse a luat o turnura dramatica la 15 si 16 decembrie, rubla suferind cea mai importanta cadere de curs de la plasarea Rusiei in incetare de plati in 1998.

Anton Siluanov a confirmat informatiile din presa conform carora guvernul intentioneaza sa reduca cu 10% cheltuielile din bugetul pe 2015.

Dar "acest lucru nu va fi suficient pentru a echilibra bugetul", a avertizat el. "Avem propuneri privind noi masuri care trebuie luate", a adaugat ministrul.

El a criticat nivelul ridicat al cheltuielilor militare in bugetul pentru 2015 prevazut in prezent, respectiv de circa o treime din suma totala pentru acest capitol.

"Cred ca este indispensabil sa repartizam aceste cheltuieli in beneficiul infrastructurilor, educatiei, etc. Sunt dificil de sustinut astfel de cheltuieli militare", a explicat el, avansand ideea unei reduceri a efectivelor in serviciile de securitate.

Pentru a limita caderea rublei, banca centrala a ridicat radical rata dobanzii (17% fata de 10,5%) si aceasta crestere a costurilor de creditare risca sa loveasca din plin locuintele si firmele si sa greveze activitatea economica.

Oficial, guvernul de la Moscova prevede pentru moment o scadere cu 0,8% a PIB-ului anul viitor, dupa o crestere evaluata la 0,6% in acest an. Dar banca centrala a avertizat deja ca daca pretul petrolului va ramane la nivelul actual, contractia economiei ruse va depasi 4,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#scadere PIB Rusia, #deficit Rusia, #cadere rubla, #criza petrol Rusia, #sanctiuni economice Rusia , #criza financiara