Rusia se indreapta vertiginos catre prapastie - The Economist

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 07:36
10107 citiri
Rusia se indreapta vertiginos catre prapastie - The Economist
Foto: Wikipedia

In 2015, Rusia se va confrunta cu o recesiune puternica, iar lucrurile se vor complica mai mult decat in acest an pentru tara condusa de Vladimir Putin, comenteaza publicatia The Economist.

De la finalul lunii iunie pana in prezent, rubla s-a depreciat cu 50%. La acest declin s-a adaugat si cel al petrolului, pretul "aurului negru" aflandu-se la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

In aceste conditii, banca centrala a Rusiei a decis sa mareasca dobanda cheie, in noaptea de 15 decembrie, de la 10,5% la 17%.

Decizia a starnit panica in randul populatiei, care s-ar putea confrunta cu o recesiune adanca si o crestere incontrolabila a ratei inflatiei, se arata intr-un editorial publicat de The Economist.

Pentru a apara rubla, Ministerul Finantelor e pregatit sa vanda 7 miliarde de dolari, in timp ce oamenii s-au inghesuit sa cumpare electronice, electrocasnice, mobila si masini inainte ca preturile sa explodeze.

Care sunt problemele

Multe dintre probleme au radacini in afara tarii. Rusia este foarte dependenta de firmele de petrol si gaze naturale. Veniturile acestei industrii reprezinta mai mult de jumatate din bugetul federal si peste doua treimi din exporturi.

Mai mult, statul detine o mare parte din actiunile acestor societati si au legaturi indirecte cu ele, prin intermediul bancilor care le finanteaza.

Dar pretul petrolului a scazut aproape la jumatate in ultimele sase luni, ajungand sub 60 de dolari pe baril in aceasta saptamana, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Iar rubla a avut aceeasi soarta.

Razboiul alimentat de Rusia in Ucraina este a doua cea mai mare problema externa. Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni financiare Rusiei, care au afectat multe firme importante, impiedicandu-le sa obtina imprumuturi din strainatate.

Pe 12 decembrie, politicienii americani au fost de acord sa trimita arme trupelor ucrainene, marind astfel posibilitatea ca acest conflict sa escaladeze din nou. De asemenea, este probabil ca sa urmeze o noua runda de sanctiuni.

Totusi, criza a inceput sa se adanceasca tot mai tare. Luni, petrolul Brent, in functie de care se stabilesc cotatiile pentru Rusia, a scazut cu 1%, iar rubla s-a prabusit, pierzand 10% din valoare intr-o singura zi. A fost cel mai mare declin al monedei rusesti din 1998.

Banca centrala a intervenit cu 2 miliarde de dolari din rezervele proprii si a crescut dobanda cheie, insa acest lucru nu prea a ajutat rubla, care a mai scazut marti cu inca 11%.

Nu se stie ce a declansat aceasta accelerare a crizei monetare, arata The Economist.

Optimistii se bazau pe finantele gigantilor energetici, precum Gazprom sau Rosneft, insa companiile au datorii pe care trebuie sa le achite la termen. Mai exact, societatile rusesti trebuie sa dea 115 miliarde de dolari pana la finalul anului.

Panica a cuprins si alte active. Statul are datorii foarte mari, iar dobanzile le-au depasit pe cele ale Greciei. Mai mult, expunerea firmelor straine in Rusia e in scadere.

Problema datoriei denominate in dolari se va inrautati, in conditiile in care agentiile de rating au avertizat ca aceasta tara va fi retrogradata in curand, avand in vedere ca Moscova estimeaza ca produsul intern brut se va micsora cu 4,5% anul viitor.

Daca Rusia va fi aruncata in categoria "junk", investitorii se vor imputina.

Ce solutii exista

Rusia ar putea negocia extinderea termenelor de plata pentru datorii sau ar putea aplica controlul de capital, masura neagreata de autoritati, pentru ca ar presupune limitarea sumelor pe care populatia le poate converti din ruble in valute, precum si impunerea unor restrictii legate de scoaterea banilor din tara.

Chiar daca va pune in aplicare una dintre aceste idei, 2015 nu va fi un an prea bun pentru Rusia. Preturile vor creste semnificativ, in timp ce salariatii se vor trezi cu taieri.

In aceste conditii, drumul tarii este spre o recesiune crunta, conchide publicatia citata.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#criza rubla Rusia, #criza Rusia, #problema Rusia , #criza financiara