S-a terminat criza datoriilor din Europa?

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 12:19
2154 citiri
S-a terminat criza datoriilor din Europa?
Foto: Arhiva

Criza datoriilor din Europa a socat investitorii si a provocat o depreciere dramatica a monedei europene, in prima jumatate a acestui an. Va fi, oare, principalul punct de interes si in a doua jumatate din 2010?

Daca ne luam dupa primele zile de tranzactii din luna iulie, observam ca, desi investitorii s-au mai calmat, exista, in continuare, o oarecare neliniste.

Moneda unica europeana a fost una dintre cele mai mari victime ale crizei datoriilor, inceputa in Grecia. Totusi, in ultimele zile, euro si-a revenit usor in fata dolarului american, spre surpriza investitorilor.

Aceasta crestere sugereaza ca liderii politici europeni au reusit sa mai imprastie grijile privind o eventuala destramare a zonei euro, potrivit analistilor internationali, citati de The Wall Street Journal.

Astfel, se pare ca investitorii s-au hotarat sa acorde un moment de respiro europenilor si sa se concentreze pe redresarea economica globala. In plus, o serie de rapoarte mai putin pozitive despre economia americana a condus la o apreciere suplimentara a monedei euro.

De asemenea, decizia Uniunii Europene de a efectua teste de stres asupra bancilor a adus un plus de incredere in pietele financiare. Nu in ultimul rand, Spania, care a fost "atacata" de investitori dupa ce acestia au terminat cu Grecia, a reusit sa stranga bani de pe pietele financiare, in ultimele doua saptamani, fiind capabila, astfel, sa-si plateasca datoriile scadente la sfarsitul lunii iulie.

Ca si euro, lira sterlina s-a apreciat in raport cu dolarul american, ajungandu-se la un curs de 1,5110 dolari/lira, fata de nivelul minim inregistrat in luna mai, de 1,4336 dolari/lira. Marea Britanie a impresionat si prin reusita noii coalitii de la guvernare in implementarea unui program pentru reducerea deficitului bugetar.

Care au fost efectele? Multi analisti vorbesc deja despre faptul ca Europa a scapat de problema datoriilor, iar aceasta criza se indreapta rapid spre Statele Unite.

Care sunt vestile proaste?

Totusi, este putin probabil ca Europa sa depaseasca atat de usor dificultatile legate de datorii, si unii analisti se asteapta ca euro sa ajunga la paritate cu dolarul, iar ING a dat publicitatii un raport in care se mentioneaza ca destramarea zonei euro "este un scenariu posibil".

In prima jumatate a anului, chiar si economiile foarte dezvoltate, cum ar fi Franta, au ridicat ingrijorari investitorilor, iar bancile au fost din ce in ce mai reticente in a acorda imprumuturi interbancare.

Insa, odata cu scaderea costurilor creditarii pentru Grecia, Spania, Portugalia, Italia si Irlanda fata de sfarsitul lunii iunie, a scazut si presiunea asupra pietelor europene. Bursele au inregistrat cresteri in ultima perioada, iar investitorii au inceput chiar sa cumpere titluri de stat din tarile cu datorii foarte mari.

"Oamenii sunt putin mai relaxati acum, iar ratele de profit devin mai atractive", a declarat Huw Worthington, analist la Barclays Capital, din Londra.

Cu toate aceastea, nu exista destule semne ca investitorii si-au recapatat pe deplin increderea si nu vor mai incerca "atacuri" asupra tarilor europene.

In primul rand, costurile de creditare pentru tarile "marginase" raman extrem de ridicate, ceea ce inseamna ca investitorii nu au curaj sa actioneze pe aceste piete. De altfel, multi analisti cred ca investitorii asteapta ca Grecia sa intre in incapacitate de plata.

Dar exista si metode pentru a schimba situatia. Rezultatele testelor de stres asupra bancilor, ce vor fi publicate la sfarsitul acestei luni, ar putea pune capat speculatiilor, asa cum s-a intamplat si in Statele Unite.

De asemenea, faptul ca economiile din Asia si SUA cresc mai repede decat se anticipa anterior elimina riscul unei recaderi in recesiune la nivel mondial, iar investitorii sunt multumiti de masurile de austeritate luate in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#datorii Europa, #depreciere euro, #apreciere euro, #curs euro dolar, #teste stres banci , #criza financiara
Comentarii
Poza Dick-Dubya
Dick-Dubya
rank 1
Cateva precizari la ceea ce nu spune ' mass-media ' ( controlata de corporatii, controlate la randul lor, de banksters )...