Seful Bundesbank: Europa va iesi din criza abia peste 10 ani

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 16:40
2414 citiri
Seful Bundesbank: Europa va iesi din criza abia peste 10 ani
Foto: Wall Street Journal

Seful bancii centrale a Germaniei, Bundesbank, a declarat ca ar putea dura chiar si 10 ani pana cand Europa va putea depasi criza datoriilor, iar o solutie pe termen lung va veni doar dupa ce politicienii vor renunta sa se mai bazeze pe Banca Centrala Europeana (BCE) si vor implementa reforme structurale.

Intr-un interviu acordat cotidianului Wall Street Journal, Jens Weidmann a spus ca BCE va reduce dobanda-cheie doar daca datele economice vor sugera ca aceasta miscare este absolut necesara, cu toate ca nu va ajuta prea mult finantele tarilor din UE.

Weidmann a laudat acordul semnat intre Cipru si creditorii internationali pentru sprijinul de 10 miliarde de dolari, care a inclus taxarea depozitelor mari.

El considera ca modalitatea in care s-a procedat pentru a salva aceasta tara nu este un model pentru alte situatii, arata cat de important este sa ai o ordine in care investitorii cu interese in banca sa suporte costurile in timpul unor vremuri dificile.

"Depasirea crizei si a efectelor sale va ramane o adevarata provocare pentru urmatorii 10 ani", a precizat seful Bundesbank.

Declaratia lui este total opusa fata de cea a sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a sustinut recent ca partea cea mai grea a crizei a trecut.

Economia zonei euro ar trebui sa revina pe crestere in acest an, ca urmare a accelerarii activitatii globale, considera Weidmann. Totusi, "calmul pe care il vedem in prezent ar putea fi inselator", daca intarzie reformele la nivel national si european, a adaugat el.

Legat de faptul ca micile intreprinderi din sudul Europei ar trebui sa obtina un acces mai facil la creditele ieftine, pe care multi economisiti parieaza ca motor pentru revenirea economica, Weidmann a spus ca institutii precum Banca Europeana de Investitii ar trebui sa se ocupe de aceasta problema.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#sef Budensbank criza Europa, #sef Budensbank criza Europa 10 ani, #Budensbank criza Europa, #Germania criza Europa 10 ani, #Germania criza Europa , #criza financiara