Sistemul bancar ar putea veni de hac zonei euro

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 18:34
2905 citiri
Sistemul bancar ar putea veni de hac zonei euro
Foto: Javno

La trei ani dupa prabusirea Lehman Brothers, bancile se afla intr-o stare similar de proasta, pretul actiunilor acestora fiind in scadere, iar costurile de asigurare a datoriilor fiind la niveluri record.

Actiunile bancilor europene s-au depreciat cu pana la 2,9 la suta, ajungand la cel mai scazut nivel din martie 2009 pana in prezent, in timp ce creditele interbancare au coborat la cel mai mic nivel din luna aprilie a aceluiasi an.

Potrivit directorului executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, conditiile din piata ii amintesc de sfarsitul anului 2008, acesta cerand autoritatilor sa ia masuri pentru prevenirea unei noi crize financiare, care a dat nastere celei mai grave recesiuni din anii 1930 pana in prezent.

De altfel, investitorii au cerut dobanzi mai mari pentru obligatiunile emise de Grecia, Portugalia, Spania si Italia, in ultimele zile, pe fondul indoielilor cu privire la abilitatea autoritatilor de a stopa efectul de contagiune a datoriilor suverane.

"Investitorii nu doar ca se intreaba daca persoanele responsabile au puterea necesara pentru a depasi aceasta criza, dar si daca a mai ramas destul timp si daca au la indemana resursele necesare", a declarat Ackermann, citat de Bloomberg. "Cat timp exista nesiguranta cu privire la implementarea acordurilor, va exista nervozitate pe piata", a adaugat seful Deutsche Bank.

Cererea finlandezilor pentru garantii in vedere acordarii de noi imprumuturi Greciei, deteriorarea conditiilor economice din SUA si Europa si incapacitatea unor state din zona euro, precum Italia, de a implementa masurile de austeritate, risca sa puna in pericol planul de rezolvare a crizei.

"Aceasta nu este doar o criza financiara. Pentru prima data, sistemul european este in pericol", a declarat Federico Ghizzoni, directorul executiv al UniCredit.

Pietele financiare vor pune presiune asupra ministrilor de Finante si bancherilor centrali din G7, in timpul intalnirii programte pentru 9 - 10 septembrie, in Marseille, Franta. "Daca nu se gaseste o directie politica pentru gasirea unei solutii in vederea rezolvarii problemelor europene, ne vom confrunta cu o situatie de piata foarte dificila", a spus seful DZ Bank, Wolfgang Kirsch.

Situatia financiara, mai dramatica decat in 2008?

Scaderile preturilor actiunilor bancilor din ultimele zile ii determina pe specialistii din piata sa se gandeasca la situatia aparuta dupa falimentul Lehman Brothers, in 2008.

Acest eveniment a inghetat creditele si a fortat contribuabilii sa plateasca pentru salvarea bancilor, din Washington in Londra si Berlin. La acea vreme, problema au reprezentat-o ipotecile fara acoperire din SUA. In prezent, pericolul vine din partea obligatiunile tarilor din zona euro care au datorii mari.

"Situatia este mai dramatica decat in 2008", a declarat Ulrich Schroeder, seful bancii de dezvoltare germane de stat KfW Group. Potrivit spuselor sale, multe tari nu vor mai fi capabile sa-si salveze creditorii, din cauza propriilor probleme cu datoriile.

Astfel, multe banci europene nu vor putea sa accepte pierderi pe segmentul de obligatiuni, a comentat Josef Ackermann. Totusi, masurile luate de Banca Centrala Europeana a facut posibil ca bancile sa-si finanteze operatiunile chiar si in momentul cand alte banci si investitorii au taiat accesul la creditare, prevenind o criza similara celei din 2008.

BCE furnizeaza lichiditati bancilor din zona euro, prin operatiunile sale de refinantare si a inceput sa cumpere si obligatiuni emise de Spania si Italia.

Dar numai aceste masuri nu ajuta prea mult la rezolvarea problemei. "Europa se afla intr-un moment crucial si, pentru a avea sanse de supravietuire, tarile nordice, precum Germania, trebuie sa sprijine membrii mai slabi, un lucru pe care pur si simplu nu vor sa-l faca", a comentat Neil Phillips, managerul fondului BlueBay Asset Management, din Londra.

In iulie, guvernele din zona euro au promis Greciei un ajutor de 109 miliarde de euro, plus 50 de miliarde de euro din partea sectorului privat, insa negocierile pentru aplicarea programului continua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#criza financiara Europa, #criza bancara Europa, #economie zona euro, #economie SUA , #criza financiara