Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Spania - anatomia unei crize

Marti, 10 Iulie 2012, ora 07:20
2554 citiri
Spania - anatomia unei crize
Foto: The Guardian

De cand guvernul spaniol a salvat acum doua luni Bankia, multe voci au cerut intr-un glas o analiza a ceea ce a mers gresit. Politicienii de la putere pana acum s-au facut ca nu aud, existand teama ca o astfel de ancheta ar scoate la iveala legaturile dintre ei si managementul bancii.

Insa ceea ce nu au facut ei o sa faca judecatorii. Inalta Curte a Spaniei a deschis un proces pentru a se stabili daca directorii Bankia au falsificat conturile si au inselat investitotii. Unul dintre cei vizati este Rodrigo Rato, fost ministru al Economiei, pana de curand director al Bankia, scrie Financial Times.

Daca va fi descoperita vreo infractiune, desigur, vinovatii vor fi pedepsiti. Insa aceasta investigatie asupra unei singure banci nu va da raspunsul la o intrebare: ce a mers prost in intregul sistem astfel incat sa se ajunga aici.

Iar, pentru asta, ar trebui luate in discutie doua puncte majore. In primul rand, se pune intrebarea ce a determinat bancile sa arunce cu banii creand o asemenea bula a creditarii. Iar aici legatura cu politicienii pare a fi una foarte puternica, acestia facand orice pentru ca oamenii sa fie multumiti si sa le dea votul de cate ori este nevoie.

Insa exista suspiciuni si cu Banca Spaniei, care a facut mult prea putine pentru a stopa acest fenomen.

Si de aici porneste a doua intrebare. Dupa izbucnirea ei, cum a fost gestionata criza? Iar modul in care Bankia a fost salvata poate da anumite indicii.

Dar exista, in continuare, marea problema a faptului ca liderilor le ia mult prea mult sa accepte adevarul negru si sa inceapa sa ia masuri.

Politicienii din Spania nu sunt foarte diferiti de cei din intreaga lume si stiu ca orice directie ar alege, masurile vor fi nepopulare si i-ar supara pe alegatori.

Dar masurile trebuie luate si Madridul trebuie sa le explice cetatenilor ca lectia a fost invatata si ca greselile nu vor mai fi repetate, nu sa se afunde in eschivari si, in acelasi timp, in criza.

Iar pentru asta multi oameni "de prima mana" trebuie sa plateasca. Daca Spania va face asta, va da un exemplu intregii Europe. Daca nu, se va incolona in sirul celorlaltor tari unde politicienii s-au ascuns in cuibul lor pana furia oamenilor trece.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Bankia nationalizare criza Spania, #criza financiara Spania, #masuri austeritate Spania, #asumare criza politicieni Spania , #criza financiara