Statele iberice, in criza - vor avea soarta Greciei?

Sambata, 31 Martie 2012, ora 21:13
2898 citiri
Statele iberice, in criza - vor avea soarta Greciei?
Foto: Arhiva

Dupa ce economia Greciei a suferit numeroase socuri, din cauza crizei datoriei suverane, alte doua tari ar putea avea o soarta similara cu cea a statului elen.

Injectia de capital facuta de Banca Centrala Europeana (BCE) in sistemul bancar de pe batranul continent, a salvat, pana acum, Spania si Italia de la amplificarea crizei datoriilor suverane.

Insa acest "medicament" nu a functionat atat de bine pentru Portugalia, tara care inca se confrunta cu dobanzi imense la obligatiunile pe termen mediu si lung.

Motivul este acela ca investitorii sunt sceptici cu privire la capacitatea acestui stat de a putea reduce deficitul bugetar. Portugalia si-a atins tinta de deficit pe 2011, de 5,9% din PIB, numai ca urmare castigurilor furnizate de transferul de active ale fondurilor de pensii din sistemul bancar.

In 2010, tara iberica a facut o manevra similara, insa in cazul pensiilor din domeniul telecom.

Bancile portugheze nu au achizitionat prea multa datorie guvernamentala, o miscare extrem de importanta pentru resuscitarea sentimentului de incredere in economia Portugaliei, care se afla intr-un purgatoriu al finantelor publice, scrie publicatia citata.

Cu ce se confrunta economia Portugaliei

Desi problemele acestui stat nu sunt la fel de mari ca ale Greciei, Portugalia nu a dat semne ca planul de salvare a functionat, ca in cazul Irlandei.

In consecinta, dobanda la obligatiunile pe 10 ani se afla peste nivelul de 11%, cu 3% mai mult decat cel considerat sustenabil, insa mai scazut decat varful de 17,39%, atins pe 30 ianuarie 2012. Problema este ca volumele sunt reduse, iar pretul volatil. In comparatie, obligatiunile pe 10 ani ale Irlandei se tranzactioneaza la randamente de doar 7%.

Potrivit acordului semnat cu Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 78 de miliarde de euro, Portugalia va trebui sa imprumute, in 2013, de pe piata privata, 10 miliarde de euro pentru a-si putea achita obligatiunile scadente in septembrie, in valoare de 9,7 miliarde de euro.

In urma evolutiei dezamagitoare a randamentelor, FMI ar putea solicita ca problema finantarii sa fie rezolvata cu un an inainte, chiar in aceasta primavara, pentru a ca sa statul portughez sa nu-si piarda de tot atractivitatea pentru investitori.

In aceste conditii, institutiile financiare din Portugalia tot nu vor sa cumpere datoria guvernamentala, pentru ca aceasta sa devina sustenabila. Pachetele lor erau in valoare de 23 de miliarde de euro, dupa ce BCE a injectat lichiditati in sistemul bancar, la fel ca in urma cu doua luni.

In comparatie, bancile spaniole au cumparat, in aceeasi perioada, o datorie guvernamentala cu peste 70% mai mult decat valoarea anterioara a pachetului.

Bancile portugheze se bazeaza foarte mult pe finantarea de la BCE. In plus, unele institutii financiare au fost grav afectate de caderea Greciei sub povara datoriei sale, deoarece multe dintre ele aveau filiale in aceasta tara. Ca efect direct, de exemplu, doar miercurea trecuta o agentie de rating a coborat nota a 4 banci portugheze.

Ministrul portughez de Finante, Vitor Gaspar, a spus, in octombrie, ca rata somajului ar trebui sa fie de 13,4%, in timp ce economia ar trebui sa se micsoreze cu 2,8%. De atunci, contractia s-a marit la 3,3%, iar rata somajului a crescut, in ianuarie, la 14,8%.

Efectele sunt extrem de clare, guvernul strangand mai putini bani din taxe si cheltuind mai mult pe plata somajului, in primele 2 luni din 2012, decat in aceeasi perioada a anului 2011.

Situatia Spaniei, mai putin ingrijoratoare

Desi sistemul economic al Portugaliei este mai slabit decat cel al Spania, Guvernul de la Madrid are, in continuare, motive de ingrijorare, noteaza Financial Times.

Spania s-a confruntat cu o bula imobiliara, iar investitorii cred ca procesul de "curatare" a sistemului bancar iberic se afla abia la inceput.

Randamentele obligatiunilor suverane ale Spaniei cu maturitate la zece ani sunt in crestere, atingand un nivel de 5,35%. Daca se pastreaza aceasta tendinta, bancile ar putea fi impinse sa cumpere titluri de stat la cel mai nepotrivit moment.

"Bancile sunt incurajate sa cumpere la un potential pret maxim. Ele vor trebui sa factureze noile achizitii la pretul pietei sau sa vina cu colateral in momentul in care pretul obligatiunilor scade considerabil", sustine Graham Secker, analist la Morgan Stanley.

El descrie strategia bancilor spaniole si italiene cu un termen din jocul de poker: "totul sau nimic".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza economica Portugalia, #criza economica Spania, #dobanda obligatiuni Portugalia, #dobanda obligatiuni Spania , #criza financiara