Statele membre ale FMI incearca sa puna un "diagnostic comun" crizei

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 22:20
1302 citiri
Statele membre ale FMI incearca sa puna un "diagnostic comun" crizei

Cele 187 de state membre ale Fondului Monetar International (FMI) incearca sambata, la Washington, sa stabileasca cel putin un "diagnostic comun" crizei economice si financiare din lume si indeosebi din Occident.

In ultimele saptamani, europenii si americanii s-au pus de acord asupra unui numar mic de probleme, in timp ce panica crestea pe pietele financiare.

"Tensiunile in privinta datoriei publice din Europa sunt cele mai serioase riscuri cu care se confrunta economia mondiala", a afirmat ministrul american de Finante, Timothy Geithner, la adunarea semestriala a Comitetului monetar si financiar international (CMFI), instanta care defineste orientarile politice ale FMI.

Vorbind in numele Uniunii Europene (UE), comisarul pentru afaceri economice, Olli Rehn, a apreciat ca situatia este mai complicata.

"Actualele perspective sunt nesigure prin prisma ingrijorarilor privind riscul datoriei publice, considerabila incetinire economica inregistrata in Statele Unite si a cresterii temerilor fata de riscul si volatilitatea de pe pietele financiare", a spus Rehn in cadrul aceleiasi adunari, potrivit textului discursului difuzat de FMI.

El a recomandat diferentierea statelor din zona euro in functie de profunzimea problemei lor: "Sunt regretabile repercusiunile negative ale situatiei unice a Greciei, pentru ca aplicarea programului in Irlanda si Portugalia da semnale pozitive", a spus oficialul european.

Acest discurs nu multumeste Washingtonul, care insista ca zona euro sa "gaseasca o solutie definitiva la problemele regiunii".

"Este nevoie de masuri suplimentare de crestere a puterii efective a acestor angajamente, pentru a crea un scut impotriva unei contagieri mai grave", a afirmat Geithner sambata.

Christine Lagarde, director general al FMI, specialist european care inspira incredere Statelor Unite, a facut un apel pentru stabilirea unui "diagnostic comun".

"Sper ca la aceste adunari anuale, daca nu rezolvam toate problemele, caci nu putem decide asupra tuturor lucrurilor, macar sa ne intalnim cu folos pentru a stabili un diagnostic comun", a spus ea vineri, in cadrul Consiliului guvernatorilor Fondului.

Joi seara, ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din tarile bogate si emergente din G20 au incheiat reuniunea de la Washington cu o declaratie comuna de bune intentii, amanand luarea unor masuri concrete pentru inceputul lunii noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#FMI Christine Lagarde, #state FMI criza Europa , #criza financiara