Un scenariu argentinian pentru criza greceasca

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 19:07
4400 citiri
Un scenariu argentinian pentru criza greceasca
Foto: Arhiva

Criza prin care a trecut Argentina in 2001 ar putea fi nu numai un exemplu, dar si o invatatura pentru periplul grecesc de astazi.

In timpul crizei argentiniene, economia se contractase cu 18%, iar somajul crescuse la 22%. Grecia nu este departe de aceste cifre, noteaza Project Syndicate.

Argentina a trecut printr-o situatie asemanatoare Greciei

Argentina s-a confruntat cu haosul in ce priveste datoria publica. Haosul s-ar fi instalat de multa vreme si in Grecia, daca situatia ei n-ar fi fost gestionata de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International.

Beneficiind de acest sprijin, pe care Argentina nu l-a simtit din partea nimanui, Grecia da, totusi, semne ca nu stie sa-l exploateze, in masura in care acesta ar merita. Neavand incotro, Argentina a reactionat mai dur: ca sa nu intre in colaps, Guvernul a blocat depozitele din banci, a oprit orice retragere, instituind totodata controale asupra capitalului.

Masura era inevitabila pentru ca detinatorii depozitelor sa nu-si transfere sumele in afara tarii sau sa nu prefere pastrarea lor cash.

Desi foarte nepopulara si greu de impus, masura s-a dovedit, totusi, extrem de utila. Exemplul ei de atunci ar putea servi Greciei de azi. Argentina a evitat decapitalizarea bancilor si o grava criza financiara, care putea genera imediat una fiscala, afectand direct statul.

Abandonarea euro poate insemna prabusirea

Apare un cerc vicios. Criza financiara a bancilor creeaza una fiscala a statului, care este nevoit sa aplice masuri de recesiune, recesiunea submineaza evolutia economica si, ca urmare, se inteteste criza financiara.

Singura solutie este injectia de capital in banci din partea statului, ceea ce inseamna slabirea finantelor publice, adica a acelor surse in care, eventual, bancile isi mai pun nadejdea.

Argentina n-a putut conta atunci pe propriul suport financiar, nici pe o salvare din afara. Nu i-a mai ramas decat salvarea interna: devalorizarea. Este ultima nadejde a statului, imorala ce e drept, de a efectua plati intr-o moneda devalorizata, cu care si bancile isi vor plati depozitarii, la valoarea nominala care nu mai este cea reala.

Spre deosebire de Argentina acelor ani, insa, Grecia are un suport in plus: euro, o moneda relativ stabila, cu sustinere externa. Abandonarea euro ar insemma pentru Grecia prabusirea, intrucat se va pomeni neajutorata, ca Argentina anului 2009.

De multe ori, solutia e la mijloc

Ce este de facut? Este clar ca, daca acordul Greciei cu UE si FMI s-ar destrama, BCE n-ar mai accepta ca garantie obligatiunile grecesti, iar statul elen n-ar avea credibilitate in fata bancilor sale. Automat, deponentii ar da navala sa-si retraga depozitele, blocand intreg sistemul financiar.

Este interesanta aici experienta argentiniana. In fata prabusirii monetare, provinciile din Argentina n-au mai asteptat sa functioneze mecanismul bancar si au inceput sa-si tipareasca bani proprii, pentru a face fata cheltuielilor.

Nu este o situatie laudabila, dar merita citata, intrucat Grecia, daca va pierde creditul UE si al FMI, va trebui sa gaseasca resursele sale pentru plata facturilor.

Ideea unei monede paralele

Vrand-nevrand, statul va simti nevoia sa tipareasa bani. Ce bani? Euro nu poate tipari. Iesirea din sistem inseamna sinucidere, dupa ce tara tocmai a fost revitalizata. Singura solutie este moneda paralela. Statul isi poate mentine deconturile in euro, emitand totodata o moneda locala, sa-i zicem neo-drahma, cu care sa faca platile.

Exista si precedente. Candva, in Iugoslavia, operau oficial dinarii, dar multe tranzactii se faceau in marci germane. Marcile mentineau stabilitatea, in timp ce fluctuatiile dinarului alimentau lipsa de capital a bancilor si chiar a statului.

In cazul Greciei, va trebui gasit un mecanism, pentru ca veniturile sa se exprime in neo-drahme, iar creditele in euro.

In Argentina, care nu era legata de euro, tiparirea de bani a dus la aprecierea dolarului cu 300%. Grecia a inregistrat un deficit de cont curent de circa 10% in 2011. Devalorizarea necesara restabilirii echilibrului extern ar putea fi mai mare decat cea din cazul argentinian, iar aprecierea valutei externe fata de neo-drahma cu mult peste 300%.

Solutia monedei paralele ar avea un caracter provizoriu, insa ar fi un mod elegant de a accepta sacrificiile cu mai putine tulburari sociale si cu pastrarea monedei europene, care ramane cheia succesului pentru cei intrati in clubul euro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Grecia model economic Argentina, #criza Argentina comparatie Grecia, #devalorizare moneda Grecia Argentina, #monede paralele Grecia, #Grecia criza zona euro , #criza financiara