Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui "Grexit" n-a trecut

Luni, 13 Iulie 2015, ora 11:22
29434 citiri
Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui "Grexit" n-a trecut
Foto: Guvernul Germaniei/Bergmann

Grecia si creditorii internationali au ajuns, in sfarsit, la un acord in privinta conditiilor programului de asistenta financiara pentru Atena, dupa negocieri maraton care au durat mai bine de 17 ore, acesta fiind de altfel si cel mai lung summit din istoria zonei euro.

Un document dezbatut intens inca de duminica la pranz de liderii zonei euro si reprezentantii Atenei continea masuri mai dure de austeritate decat cele propuse de premierul elen Alexis Tsipras.

Ministrii de Finante din zona euro au propus duminica transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent extern. De asemenea, eurogrupul dorea implicarea FMI in orice program pentru Grecia, in timp ce autoritatile de la Atena s-au opus.

La finalul negocierilor, liderii UE nu au facut precizari concrete despre planul de austeritate, astfel ca nu se stie nimic oficial despre masurile exacte care sunt impuse Greciei. Parlamentele din tarile implicate, inclusiv Grecia, vor vota noile propuneri, urmand ca ministrii de Finante din zona euro sa se aseze din nou la masa consultarilor.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de la Bruxelles privind soarta Greciei. Iata cronologia evenimentelor:

    11:54 - Incheiem aici transmisiunea live text. Va multumim ca ati urmarit si astazi, alaturi de noi, desfasurarea evenimentelor legate de soarta Greciei. Desi la Bruxelles s-a ajuns la un acord, criza din Grecia este departe de un deznodamant. Un nou bailout va fi semnat dupa ce pachetul de masuri va fi votat in parlamentele tarilor creditoare, precum si in Legislativul elen.

    Ramane de vazut insa daca parlamentarii de la Atena vor fi de acord cu masurile pe care le-au catalogat drept "draconice". S-ar putea sa aflam azi si alte vesti de la Atena, pentru ca o remaniere guvernamentala este scenariul din ce in ce mai vehiculat, dupa ce doi ministri ai lui Tsipras nu au votat vineri seara pachetul de reforme (mai lejer de altfel decat cel convenit azi la Bruxelles).

    Ramaneti pe Ziare.com pentru cele mai importante stiri, reactii si declaratii la cald legate de soarta Greciei.

    11:20 - Alexis Tsipras, premierul grec, spune ca este un acord "dificil" care garanteaza "stabilitatea financiara" si "relansarea" economiei grecesti.

    11:01 - Cancelarul german Angela Merkel le-a spus reporterilor ca nu este nevoie de plan B acum. Totusi, a subliniat oficialul german, "amenintarea unui Grexit este inca reala, pentru ca un nou bailout nu a fost inca semnat, iar acesta e un punct important".

    Merkel si-a exprimat "toata convingerea" ca Bundestagul (parlamentul federal) va vota pentru reluarea negocierilor cu Atena. Aceasta a amintit si ca parlamentul elen va vota pachetul de masuri convenit cu creditorii pana cel tarziu miercuri, deci inainte de votul care se va da in parlamentul german.

    "Acesta va fi un drum lung si dificil", a punctat Merkel, mentionand ca, desi relatiile intre Atena si Berlin s-au deteriorat in ultima vreme, "increderea poate fi restabilita".

    10:42 - Bursele europene deschid in crestere, dupa ce la Bruxelles s-a ajuns la un acord pentru Grecia.

    Acord pentru salvarea Greciei - mingea e acum la Parlamentul grec

    10:30 - Deznodamantul crizei din Grecia este, insa, departe. Ramane de vazut daca planul de reforme va trece de votul Parlamentului grec. Partidul premierului Tsipras, Syriza, este divizat. In plus, mai multi politicieni din Opozitie au transmis, inca de duminica seara, ca reformele propuse de creditori "sunt draconice" si ca nu vor fi sustinute de eleni. De altfel, Panos Skourletis, ministrul elen al Muncii, a avertizat ca "soliditatea majoritatii guvernamentale este sub semnul intrebarii".

    10:19 - Presedintele zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca va fi infiintat un fond independent extern in valoare de 50 de miliarde de euro. Jumatate din bani vor fi folositi pentru a reduce datoria Greciei si 50% din suma va fi data Greciei pentru a implementa reformele cerute de creditori.

    Potrivit lui Jeroen Dijsselbloem, planul de reforme urmeaza sa fie votat miercuri in Parlamentul elen, dupa care va urma o noua intalnire a ministrilor din Finante din zona euro.

    10:14 - "Suntem multumiti de acordul la care am ajuns. Comisia Europeana a exclus de la inceput un Grexit", a anuntat presedintele CE, Jean-Claude Juncker.

    10:08 - Donald Tusk sustine o conferinta de presa. Oficialul european a subliniat ca acest acord ii permite Greciei sa "revina pe calea europeana". Planul convenit la Bruxelles urmeaza sa fie aprobat in parlamentele mai multor tari, inclusiv in Legislativul elen.

    10:02 - Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat pe Twitter ca s-a ajuns la un consens. Detaliile acordului urmeaza sa fie anuntate intr-o conferinta de presa. "Suntem cu totii gata sa acordam un program de ajutor Greciei in schimbul unor reforme serioase si unui sprijin financiar", a scris presedintele Consiliului European.

    09:48 - Dupa un summit de 17 ore, s-a ajuns in sfarsit la o intelegere, potrivit premierului belgian.

    09:42 - S-ar parea ca in sfarsit s-a ajuns la un consens, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Nikos Christodoulides.

    09:26 - Fata de jurnalistii care asteapta incheierea summit-ului, Alexander Stubb, ministrul finlandez de Finante, a avut un somn odihnitor. Tocmai a scris pe Twitter ca este surprins ca summit-ul nu s-a incheiat nici la aceasta ora.

    09:23 - Jurnalistii acreditati de la Bruxelles, dar si cei care au acoperit subiectul din redactii glumesc pe retelele sociale: nu s-a ajuns inca la o intelegere, dar macar a fost doborat recordul celui mai lung summit.

    09:09 - Discutiile maraton continua si la aceasta ora. S-au facut insa progrese si se pare in curand vom afla deznodamantul crizei elene.

    09:02 - Dalia Grybauskaite, presedintele lituanian, a parasit discutiile. Intr-o scurta declaratie pentru presa, aceasta a precizat ca "aproape" s-a ajuns la o intelegere.

    08:47 - Cativa greci se declara, si astazi, indignati de masurile cerute de creditorii internationali si acuza o lovitura de stat, iar hashtag-urile #thisisacoup (e o lovitura de stat - n.red.) si #TsiprasLeaveEUSummit (Tsipras, pleaca de la summit-ul UE) sunt si luni foarte populare pe Twitter.

    Chris Kar, de exemplu, un grec de 27 de ani, este de parere ca "acesta este cel mai rusinos comportament din istoria UE".

    08:33 - Premierul sloven Miro Cerar a parasit discutiile mai devreme, insa este reprezentat de premierul olandez Mark Rutte.

    8:23 - Olaf Gersemann, business editor la Die Welt, anunta pe surse ca premierul elen Tsipras nu a reusit sa convinga eurogrupul sa nu impuna Atenei supravegherea FMI pe pachetul de masuri.

    8:10 - "Reactia pe piata asupra monedei euro este surprinzator de tacuta", considera Steven Englander, oficial Citigroup.

    "Absenta unui acord si asprimea conditiilor impuse Greciei sunt captivante, dar investitorii asteapta rezultatul final, mai degraba decat sa il anticipeze".

    Pietele asiatice au crescut luni, in timp ce moneda euro a scazut putin, insa nu a suferit pierderi semnificative, in asteptarea unui deznodamant la Bruxelles, relateaza AFP.

    7:55 - Reporterii de la Bruxelles nu au parasit incinta nici dupa 18 ore de cand a inceput summit-ul. Unii dorm pe scaune sau pe jos. Altii fac glume pe Twitter spunand ca nu mai au viata sociala de vreo doua luni.

    7:42 - Un fost oficial FMI, Alessandro Leipold, isi exprima surprinderea pe Twitter ca Grecia se opune implicarii "singurei institutii care recunoaste ca are nevoie de o scadere a datoriei".

    7:24 - The Guardian scrie ca oficialii ar fi dispusi sa accepte privatizari de maximum 17 miliarde de euro, cu conditia ca banii sa ramana la Atena.

    7:15 - Nu se stie oficial ce contine noul compromis propus Atenei, insa se pare ca grecii nu ar fi de acord cu doua puncte esentiale: implicarea FMI in pachetul de masuri impus dupa 2016 si solicitarea de privatizare a unor companii de stat in valoare de 50 de miliarde de euro, acesti bani fiind apoi tinuti ca garantie in alt stat UE.

    7:00 - Corespondentii de presa de la Bruxelles anunta ca summit-ul a luat o noua pauza, de data asta pentru "concluziile finale".

    6:30 - Se pare ca a fost pus pe masa un proiect de compromis pentru a mentine Grecia in zona euro.

    Ideea a fost acceptata la finalul unei intalniri de 4 ore intre cancelarul german, Angela Merkel, presedintele francez, Francois Hollande, premierul elen, Alexis Tsipras, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

    AFP anunta pe surse ca proiectul va fi supus spre aprobare tuturor liderilor din zona euro.

  • Citeste cele mai importante informatii transmise de la Bruxelles in cursul zilei si noptii de duminica: Grecia poate evita iesirea din zona euro. Au inceput sa apara si banii
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
    AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
    AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
    Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
    Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
    Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
    #criza Grecia negocieri Bruxelles, #criza Grecia summit Bruxelles , #criza Grecia