Alexis Tsipras pledeaza pentru un dur program de austeritate

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 07:46
2106 citiri
Alexis Tsipras pledeaza pentru un dur program de austeritate
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a lansat un apel rasunator luni seara pentru reducerea datoriei in timp ce guvernul sau a prezentat un buget de austeritate pentru 2016 respectand strict obiectivele planului international de salvare, intr-un nou spirit de cooperare cu creditorii europeni si FMI.

Proiectul de buget, prezentat de Tsipras in parlament impreuna cu programul politic pe patru ani al noului sau guvern, proiecteaza ca economia va ramane in recesiune anul viitor, in scadere cu 1,3%, dupa o contractie de 2,3% in 2015, inainte de revenirea la crestere in 2017, noteaza agentiile Reuters si DPA.

Tsipras, al carui guvern de stanga a fost reales pe 20 septembrie dupa o schimbare radicala de atitudine acceptand un plan de salvare de 86 miliarde de euro (96,1 miliarde dolari) in schimbul unor reduceri de cheltuieli, cresteri de impozite si reforme economice sub supraveghere stricta externa, a declarat in fata parlamentarilor ca se va zbate pentru a negocia reducerea datoriilor.

Bugetul contine un total de 6,4 miliarde de euro de masuri de austeritate in acest an si anul viitor, din care 4,34 miliarde in 2016.

Ministrii de finante din zona euro au fost de acord sa discute o restructurare limitata a datoriilor, dar nu o stergere, daca Grecia incheie cu succes o prima revizuire a noului program de salvare pana la sfarsitul acestui an, ceea ce presupune reforme ale impozitarii, pensiilor si administratiei publice, aminteste Reuters.

Tsipras a mai declarat ca guvernul va trece toate legile necesare pentru a realiza o revizuire de succes a planului de salvare si deschide usa pentru renegocierea datoriei, cruciala pentru redresarea economica.

"Vom propune o extindere a imprumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobanzilor si o conversie la dobanda fixa", a spus el.

Prim-ministrul a afirmat de asemenea ca obiectivul guvernului este sa restabileasca accesul pe piata de capital in termen de 20 de luni pana in prima jumatate a anului 2017 si ca el se asteapta la revenirea cresterii economice de la mijlocul anului viitor. Economistii afirma ca ambele tinte par optimiste, daca nu imposibile, noteaza Reuters.

Partidul lui Tsipras Syriza si partenerul sau mai mic de coalitie Grecii Independenti controleaza 155 de locuri in legislativul de 300, iar bugetul este de asteptat sa fie aprobat.

Partidul lui Tsipras Syriza a fost reales in alegerile anticipate de luna trecuta, cerute de liderul partidului pentru a-si reinnoi mandatul dupa semnarea acordului de salvare de 86 miliarde de euro ce include masuri de reducere a costurilor pe care a promis initial sa le elimine. Scrutinul a cunoscut cea mai mica participare electorala in Grecia in mai mult de 50 de ani, aminteste DPA.

Dezbaterea din parlamentul grec asupra programului noului guvern ar trebui sa dureze trei zile, urmata de un vot de incredere miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Tsipras Grecia austeritate, #Alexis Tsipras buget Grecia , #criza Grecia