Analist Financial Times: Singura solutie pentru Grecia, pe care o stie si Germania

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 07:50
11053 citiri
Analist Financial Times: Singura solutie pentru Grecia, pe care o stie si Germania
Foto: Twitter/Andrew MacDowall

Grecia are in fata un weekend crucial, avand in vedere ca are nevoie de un nou program de salvare, iar liderii tuturor statelor membre UE se vor aduna, duminica, la Bruxelles, pentru a discuta despre criza elena.

Ironie greceasca - reformele lui Tsipras, mai dure decat ale creditorilor. Planul, trimis la Bruxelles

Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE

Referendumul din 5 iulie a aratat ca populatia nu vrea noi masuri de austeritate, asa ca Guvernul de la Atena, condus de Alexis Tsipras, e nevoie sa puna pe masa un pachet de reforme care sa multumeasca pe toata lumea.

Referendumul aduce nori negri pe cerul Greciei

In aceste conditii, care va fi soarta Greciei? In zona euro sau in afara ei?

"Momentan, e prea devreme sa ma pronunt. Insa analistii de la Economist Intelligence Unit sustin ca exista o probabilitate de 60% ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. Procentul mi se pare putin cam mare, dar ce pot sa spun cu certitudine este ca rezultatul referendumului a crescut posibilitatea ca acest scenariu sa se intample", a explicat pentru Ziare.com Andrew MacDowall, analist economic specializat in piete emergente si corespondent al publicatiei Financial Times.

Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania

A reduce sau a nu reduce datoria, asta e intrebarea?

Un raport facut public recent de Fondul Monetar International (FMI) recomanda taierea datoriei Greciei. Insa liderii politici din Germania au dat de inteles ca acest lucru nu se afla inca pe masa negocierilor.

In documentul respectiv se arata faptul ca statul elen are nevoie de fonduri suplimentare in valoare de 50 de miliarde de euro in urmatorii trei ani si de o scutire de la datorii la scara mare, pentru a crea "o gura de aer" si pentru a-si stabiliza economia.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Criza in Grecia: Zona euro a incercat sa opreasca un raport FMI, americanii au insistat sa fie publicat - surse

Dar reactia venita de la Berlin nu a fost in asentimentul Fondului.

"Raportul FMI privind nevoile financiare ale Greciei nu conduce in niciun fel la concluzia ca este necesara o restructurare a datoriei suverane", a precizat Martin Jaeger, purtatorul de cuvant al Ministerului german al Finantelor.

Insa Andrew MacDowall tine partea institutiei conduse de Christine Lagarde.

"Datoria Greciei nu e sustenabila. Asa cum FMI a recunoscut (si cu siguranta stie si Germania), e nevoie de o reducere a datoriei. Insa multe state din zona euro sunt reticente, din cauza daunelor morale si al impactului pe termen lung asupra Italiei si Spaniei, de exemplu, care ar putea adopta aceeasi strategie ca Grecia imediat ce dau de probleme", ne-a mentionat analistul.

Creditori versus Tsipras

Andrew MacDowall a rezumat si jocul de-a soarecele si pisica al celor doua parti implicate in negocieri.

"Creditorii trebuie sa isi asume o parte din vina, dar si un risc - exact cum se intampla in cazul imprumuturilor realizate in domeniul privat. Dar mi se pare ca Germania si aliatii sai traseaza niste limite dure, in speranta ca Tsipras va clipi primul, bazandu-se pe faptul ca majoritatea grecilor nu vrea sa iasa din zona euro", a spus analistul.

Negocierile dureaza de cateva luni bune, asa ca e nevoie urgenta de un compromis, mai ales ca Grecia a ratat deja o plata catre FMI si nu isi permite sa nu ramburseze si transa de 3,5 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE), care e scadenta la 20 iulie.

"Datoria Greciei trebuie restructurata, iar elenii trebuie sa implementeze reforme structurale, nu numai alte masuri de austeritate, care ar arunca tara inapoi in recesiune. E nevoie de reforme pe termen lung pe piata muncii, de cresterea varstei de pensionare, cursuri universitare de o durata mai scurta, privatizari in anumite domenii. E dificil sa pui toate aceste lucruri in practica, insa nu imposibil", a concluzionat analistul Andrew MacDowall.

BCE nu poate oferi o reducere a datoriei

Grecia are o datorie de 175% din PIB. Cifra exacta este de 380.248.556.227 de dolari. Impartind cifra la numarul de locuitori, atunci rezulta ca fiecare cetatean ar fi dator cu 34.482 de dolari. Iar daca aceasta suma ar fi stransa in bancnote de cate un dolar, atunci s-ar face o gramada cu inaltimea de 41.527 km, arata National Debt Clock.

Lasand cifrele la o parte, situatia nu e asa simpla precum pare. BCE sustine ca nu poate acorda o reducere a datoriei nici daca ar vrea.

Motivul? Masura ar insemna finantarea monetara a unui stat, ceea ce contravine regulilor institutiei.

Afla mai multe detalii pe aceasta tema aici: Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata

In consecinta, cel putin teoretic, ar putea fi restructurata doar datoria catre zona euro si cea detinuta de FMI. Dar premierul elen Alexis Tsipras e sigur ca va obtine acest compromis din partea creditorilor.

"Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta sa gaseasca o solutie mai sanatoasa. Suntem siguri ca BCE constientizeaza situatia umanitara din tara noastra. Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria", a transmis liderul Guvernului de la Atena, intr-o declaratie televizata, dupa ce mai mult de 60% din voturi fusesera numarate, indicand inca de atunci o victorie clara a taberei "nu" la referendumul legat de masurile de austeritate propuse de creditori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Grecia reducere datorii, #Grecia taiere datorii, #Grecia datorii , #criza Grecia