Bloomberg: Nu Grecia ar trebui sa iasa din zona euro, ci Germania

Duminica, 19 Iulie 2015, ora 17:47
13371 citiri
Bloomberg: Nu Grecia ar trebui sa iasa din zona euro, ci Germania
Foto: Hepta.ro

Ultima serie de tensiuni dintre Grecia si creditorii sai europeni a demonstrat inca o data ca tarile cu economii atat de diferite nu ar fi trebuit sa intre niciodata in zona euro.

Insa ar fi mai bine pentru toata lumea implicata daca Germania ar fi prima care ar iesi, mai degraba decat Grecia, este de parere Ashoka Mody, intr-un articol pentru Bloomberg.

Dupa luni de istovitoare de negocieri, invinuiri si rasturnari de situatii, este greu de vazut vreun castigator.

Germania, unda verde negocierilor pentru un nou ajutor financiar acordat Greciei: Vot cu scandal in Parlament

Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse

Acordul la care Grecia a ajuns cu creditorii sai - daca va dura - urmareste aceeasi strategie economica care in mod repetat a esuat in rezolvarea problemelor tarii.

Astfel, grecii vor avea parte de si mai multe masuri brutale de austeritate impotriva carora de fapt au votat la referendum. In ce ii priveste pe creditori, acestia vor vedea probabil si mai putini bani decat ar fi facut-o cu un pachet de austeritate mai putin dur si cu o restructurare imediata a datoriei.

Grecia a ajuns la un acord cu creditorii, dar va si primi banii?

Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse

Principalul creditor, Germania, a facut un serviciu Europei: propunand ca Grecia sa iasa din zona euro, a spart un tabu politic. Decenii la rand, politicienii au prezentat moneda unica drept un simbol al unitatii europene, ceea ce s-a schimbat pe 11 iulie, cand ministrii de Finante europeni au convenit ca ar fi atat rational, cat si practic, ca o tara membra a zonei euro sa mearga pe drumul sau.

"In cazul in care nu se va ajunge la niciun acord, Greciei ar trebui sa i se ofere negocieri rapide pentru o pauza", sustin ministrii de Finante europeni.

Domino-ul iesirilor din zona euro

Acum, ca ideea unei iesiri este in aer, merita gandit dincolo de actuala realitate politica si avut in vedere cine ar trebui sa plece. Daca Grecia ar iesi din zona euro, posibil urmata de Portugalia si Italia, in anii urmatori, valoarea noilor monede ale acestor tari ar fi la un nivel foarte scazut.

Acest lucru le-ar lasa in imposibilitatea sa plateasca datoriile in euro, generand un lant de intrari in incapacitate de plata. Cu toate ca deprecierea monedelor le-ar face ulterior mai competitive, suferinta economica ar fi prelungita si s-ar extinde inevitabil dincolo de granitele lor.

Scenariul cel mai optimist pentru Grecia: Isi revine in 20 de ani. Dar cu ce pret?

Daca, totusi, Germania ar parasi zona euro - asa cum au sugerat mai multi influenti experti economici - chiar nu ar pierde nimeni. O intoarcere a Germaniei la marca ar provoca o cadere imediata a valorii euro, oferindu-le tarilor de la periferia Europei un impuls mult-dorit in ce priveste competitivitatea.

Italia si Portugalia au in prezent aproape acelasi PIB ca atunci cand au adoptat moneda unica europeana, iar economia Greciei, care a crescut usor, este acum in pericol de a cadea sub punctul de pornire. Un euro mai slab le-ar da acestor tari sansa de a reporni cresterea economica.

Avantajele pentru toata lumea ale revenirii Germaniei la marca

Problemele cauzate de o eventuala iesire a Germaniei din zona euro ar fi unele minore. Deoarece o marca ar cumpara mai multe bunuri si servicii in Europa (si in restul lumii) decat o face un euro astazi, germanii ar deveni mai bogati dintr-o singura lovitura.

Bunurile Germaniei din afara tarii ar valora mai putin, calculate in marcile germane mai scumpe, insa datoriile Germaniei ar fi mai usor de platit. Unii nemti sunt ingrijorati ca o marca tot mai puternica le-ar face exporturile mai putin competitive pe pietele externe.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Acesta este de fapt un rezultat dorit pentru intreaga lume si eventual pentru Germania de asemenea. De ani de zile, Germania vinde mai mult decat cumpara. Aceasta diferenta a crescut continuu de la inceputul crizei, ajungand la un nou record de 215,3 miliarde de euro in 2014. O asemenea cerere insuficienta din partea Germaniei slabeste cresterea economica a lumii, motiv pentru care Trezoreria americana si FMI au indemnat tara sa cumpere mai mult. Situatia diferentei dintre exporturi si importuri, in cazul Germaniei, a fost sesizata de asemenea si de Comisia Europeana.

    Avertismentul lui Varoufakis dupa remanierea guvernului grec: Reformele vor esua, va fi cel mai mare dezastru!

    Insa Germania stie cum sa traiasca cu o rata de schimb mai puternica. Inainte de introducerea monedei euro, marca s-a apreciat continuu, iar companiile germane s-au adaptat fabricand produse de calitate mai inalta. Daca revin acum la marca, acest lucru le va da un nou stimulent sa imbunatateasca productivitatea in serviciile pe care le produc pentru ei insisi.

    Poate cel mai mare castig ar fi insa unul politic. Germania isi savureaza rolul de hegemon in Europa, insa nu s-a aratat dispusa sa suporte costul. Pentru a ramane unite, tarile europene ar putea fi nevoite sa mai slabeasca legaturile care le tin atat de strans legate una de alta.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
    Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
    Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
    #Germania iesire zona euro, #Grecia iesire zona euro, #Germania criza Grecia, #criza grecia zona euro, #criza euro Grecia , #criza Grecia