Ce face premierul Greciei dupa ce a fost tradat de colegi si lasat fara majoritate in Parlament

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 07:45
6742 citiri
Ce face premierul Greciei dupa ce a fost tradat de colegi si lasat fara majoritate in Parlament
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Premierul grec, Alexis Tsipras, i-a criticat joi seara pe cei 32 de deputati disidenti din partidul stangii radicale Syriza care au votat impotriva controversatului proiect de lege cu privire la noile masuri de austeritate, adoptat cu o zi inainte in Parlament.

"Optiunea celor 32 de deputati ai grupului parlamentar (Syriza) este in contradictie cu principiile de tovarasie si solidaritate intr-un moment crucial", iar partidul a fost "lovit", a spus prim-ministrul in cursul unei reuniuni a Executivului, afirmatii citate de o sursa guvernamentala pentru AFP.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Alexis Tsipras si-a pierdut majoritatea parlamentara in cursul acestui vot, deoarece coalitia la putere avea numai 11 voturi in plus peste majoritatea absoluta, 162 de deputati din totalul de 300 ai Parlamentului.

    Dintre cei 149 de deputati ai grupului parlamentar Syriza, 32 de deputati, printre care trei ministri si presedintele Parlamentului, au votat "nu", sase s-au abtinut, iar un deputat a fost absent. In schimb, cei 13 deputati ai partidului suveranist Grecii Independenti (ANEL), partener in guvernul de coalitie, au votat toti "da".

    Legea a fost adoptata in cele din urma cu sprijinul a 106 deputati ai celor trei mari partide din Opozitie, dreapta Noua Democratie, socialistii PASOK si partidul de centru stanga Potami, in total 229 de voturi pentru.

    Mai multi disidenti din Syriza, printre care liderul "Platformei de stanga" a partidului, ministrul Energiei si Infrastructurii, Panagiotis Lafazanis, anuntasera inainte de vot ca sunt impotriva noilor masuri, dar "sprijina Guvernul".

    "Acest sprijin (...) nu are sens, pentru ca de aici inainte sunt constrans sa continui cu un guvern bazat pe un numar minoritar de deputati in raport cu cei 300" ai Legislativului, a deplans Alexis Tsipras.

    Cu toate acestea, premierul nu a anuntat sanctiuni la adresa acestor disidenti, asa cum statutul partidului ii ofera dreptul.

    Adoptarea legii, in cursul noptii de miercuri spre joi, aduce un prim pachet de masuri de austeritate, cerute de zona euro, inainte de al doilea pachet ce va trebui votat pana la 22 iulie, o conditie necesara pentru finalizarea acordului dintre Atena si zona euro privind un nou imprumut acordat Greciei pe o perioada de trei ani.

    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
    #Tsipras parlamentari tradatori, #Tsipras Grecia Syriza , #criza Grecia