Cele 6 lectii invatate de FMI, care au fost uitate in cazul Greciei - Urmeaza "sinuciderea"?

Marti, 28 Iulie 2015, ora 07:08
4773 citiri
Cele 6 lectii invatate de FMI, care au fost uitate in cazul Greciei - Urmeaza "sinuciderea"?
Foto: Twitter/IMF

In ultimele decenii, Fondul Monetar International (FMI) a invatat sase lectii importante despre modul in care trebuie rezolvata o criza a datoriilor, insa ele au fost uitate in cazul Greciei.

Concluzia ii apartine lui Ngaire Woods, profesor la Universitatea Oxford, specializat in guvernanta economica. Ea si-a expus ideile intr-un editorial publicat de Project-Syndicate.

Dupa ce s-a opus vehement implicarii FMI, Grecia ii cere oficial ajutor

Astfel, in primul rand, FMI a ignorat in cazul elenilor urmatorul lucru: e musai ca asistenta financiara sa fie foarte eficienta, deci trebuie aplicata o singura data.

Cazul din istoria recenta care le-a "predat" lectia celor de la FMI s-a petrecut in 1997.

Programul de salvare pregatit atunci pentru Coreea de Sud a fost insuficient, asa ca s-a intrat in a doua runda de negocieri.

Dar cazul Greciei este mult mai grav de-atat. Se pregateste deja al treilea imprumut de la creditori, in valoare de 86 miliarde de euro, dupa cel de 110 miliarde de euro din 2010 si cel de 130 de miliarde de euro din 2012.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Dar sa nu uitam de unde ia FMI banii pentru astfel de bailout-uri. Mai multe tari contribuie la visteria Fondului, insa exista limitari. Pe de alta parte, statele din zona euro nu au asemenea praguri, asa ca ar fi fost in stare sa puna la punct un program care sa fie sustenabil.

    Un alt "cosmar" prin care a trecut FMI il reprezinta salvarea bancilor. In anii '80, institutia cu sediul la Washington a invatat pe pielea ei care sunt consecintele unui astfel de plan nesabuit, cand a transferat imprumuturile neperformante ale guvernelor din America Latina in buzunarul propriu si pe "umerii" altor tari.

    In cazul Greciei, situatia e cu totul alta, avand in vedere ca povara a fost redirectionata nu numai catre platitorii de taxe din UE, cat si catre toti membrii FMI.

    A treia lectie care nu a fost aplicata elenilor de FMI are legatura cu austeritatea. Odata aplicata, e greu sa mai iesi din cercul vicios, avand in vedere ca taierile de cheltuieli conduc la contractarea grava a economiei. Iar pentru ca Fondul imprumuta bani pe termen scurt, a fost cam neglijent sa creada ca economia Greciei are cum sa creasca atat de mult incat sa isi permita sa achite toate datoriile si sa aplice toate reformele, in acelasi timp.

    In alta ordine de idei, FMI stia ca reformele sunt mai bine implementate atunci cand sunt mai putine si orientate catre "radacina" problemelor. Cand o tara cere asistenta, e tentant pentru creditori sa insiste asupra unei liste lungi cu masuri. Dar adevarul este ca un guvern cu probleme financiare are multe pe cap si nu are nevoie de asa ceva.

    Grecia a inceput sa-si plateasca datoriile - cat a primit FMI

    Mai mult, a cincea lectie se bazeaza pe reciprocitate: reformele nu vor functiona daca Guvernul tarii respective nu se angajeaza sa le respecte. Exista o reticenta fata de ideea ca unui stat sa i se impuna din exterior ce sa faca. Iar acest lucru e demonstrat de negocierile dure dintre creditori si Atena, care au durat mai bine de 5 luni, in care fiecare parte a vrut sa isi umfle muschii mai mult decat cealalta.

    La randul sau, FMI a dorit sa demonstreze ca poate fi la fel de dur cu Grecia precum a fost in cazul Braziliei, Indoneziei si Zambiei - dar o asemenea atitudine poate fi contraproductiva.

    Ultima problema care nu a fost luata in calcul de FMI e reprezentata de faptul ca e foarte dificila ajutorarea unui stat care nu isi poate controla in totalitate moneda. Cand Fondul a intins mana unor tari precum Argentina, Africa de Vest si Romania, aceste tari au putut sa se foloseasca de deprecierea monedei locale.

    Dar nu e cazul euro, iar acest lucru s-a vazut la Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania, tari ce au avut mult de suferit si au trecut prin ani buni de recesiune.

    FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei

    Rolul FMI in lumea financiara

    Dar de ce intervine FMI in crizele economice izbucnite pe Batranul Continent? E simplu: Europa nu prea face mare lucru pentru a-si rezolva problemele, arata sursa citata. Mai mult, are influenta necesara pentru a implica Fondul in asa ceva. Sa nu uitam ca seful institutiei e european, iar board-ul e format in majoritate tot din europeni.

    Dar institutia trece printr-o criza proprie. Cea mai mare problema a FMI este sa isi piarda influenta si sa nu mai aiba un cuvant de spus in lumea financiara. In anii '70 aproape ca s-a intamplat acest lucru, insa a fost salvat de criza mexicana din 1982, care l-a propulsat in functia de salvatorul economiilor cu probleme.

    FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel

    In urmatorul deceniu, rolul FMI a inceput din nou sa se diminueze, dar a fost revitalizat de implicarea in transformarea fostelor state membre URSS.

    Dar sursa citata avertizeaza ca relevanta institutiei in lumea financiara s-ar putea duce de tot pe apa Sambetei daca nu se transeaza rolul UE si al SUA in conducerea lui. Lupta pentru putere e avida, insa ar putea provoaca "sinuciderea" asistata a institutiei.

    Americanii au cerut mai multe drepturi in cadrul FMI, mai ales ca acum observa ca institutia face jocul Europei, prin implicarea in criza din uniunea monetara, fapt ce a suparat si alti jucatori puternici. Asa ca va fi greu ca FMI sa recastige increderea acestor membrii importanti, conchide articolul citat.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #FMI lectii criza Grecia, #FMI criza Grecia , #criza Grecia