Criza din Grecia: Cum a incercat sa joace murdar si a ajuns in incurcatura

Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:36
13394 citiri
Criza din Grecia: Cum a incercat sa joace murdar si a ajuns in incurcatura
Foto: Arhiva Ziare.com

Relatia Greciei cu moneda europeana a inceput cu cele mai mari sperante. Statul elen a adoptat euro in 2001, fiind atunci printre primele tari care au trecut la noua moneda.

La inceput, cea mai ambitioasa incercare din istorie de a crea o noua moneda multinationala parea ca merge bine. Previziunile despre problemele cu bancile si bancomatele nu se adeverisera. Euro intrecuse dolarul. Lansarea fusese catalogata drept un succes.

Si, totusi, se pare ca pentru Grecia visul s-a spulberat. O analiza realizata de jurnalistii de la CNN ne explica, pas cu pas, cum de a ajuns statul elen in mijlocul acestui dezastru care pare fara solutie.

Grecia a adoptat euro

2001: Grecia a fost a 12-a tara care a intrat in zona euro. Pentru aderare, orice tara trebuie sa demonstreze ca este "economic convergenta" cu celelalte state membre ale zonei euro - un criteriu menit sa asigure ca diverse tari nu pun in pericol moneda comuna.

Ministru italian: Criza din Grecia nu este din vina "germanilor rai", ci a guvernantilor eleni

In ziua in care Grecia a fost acceptata, ministrul de Finante Yannos Papantoniou a spus ca acest moment va propulsa tara in inima Europei. Chiar si atunci, avertismentele au venit de pretutindeni. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Wim Duisenberg, a atras atentia ca Grecia mai are de lucrat la imbunatatirea economiei si controlul inflatiei.

Ambele cifre erau false, oficialii ascundeau adevarata dimensiune a deficitului

2002: Toata lumea este acum de acord ca Grecia a masluit cifrele. Una dintre cerintele convergentei economice era ca o tara sa nu aiba un deficit bugetar mai mare de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Era o exigenta impusa tuturor tarilor, dar care nu a fost respectata de-a lungul anilor de toate statele din zona euro, nici macar de natiunea care militeaza pentru o disciplina stricta, insasi Germania.

O noua incercare disperata de a salva Grecia - Summit extraordinar la Bruxelles (Video)

Totusi, nivelul pana la care Grecia si-a ascuns problemele economice fata de partenerii din zona euro a ajuns la cote ametitoare.

Doi ani mai tarziu, un nou guvern a venit la putere

Martie 2004: In luna martie 2004, guvernul de centru-dreapta al premierului Konstantinos Karamanlis a preluat puterea si a aruncat o privire la cifre.

Ce a descoperit era inspaimantator. Deficitul bugetar nu era de 1,5%, asa cum se raportase, ci 8,3% - de cinci ori si jumatate mai mult decat se credea. Guvernul Karamanlis s-a aflat in fata unei dileme: ce-i de facut cu aceasta informatie socanta?

Pentru ca se apropiau Jocurile Olimpice, Guvernul a ales sa tainuiasca cifrele

August 2004: Jocurile Olimpice se apropiau - se intorceau in Grecia, tara in care au luat nastere. Era randul Greciei sa straluceasca pe scena internationala. Ei bine, nu este nevoie sa ii suparam pe oamenii din Grecia sau din afara ei, s-a gandit Executivul elen. In loc sa dezvaluie dimensiunea deficitului si sa se confrunte cu problema, Guvernul a acoperit-o.

A venit criza financiara globala

2007: Criza financiara nu isi are originile in Grecia, ci in Statele Unite, la mii de kilometri departare. De acolo, insa, s-a raspandit in toata lumea. Si a lovit tari din toate colturile Pamantului, in mai mica sau mai mare masura. State europene precum Spania si Irlanda au fost sever afectate, dar si altele au avut de suferit.

Grecia a fost lovita mai puternic decat alte tari

2008: Putine tari erau mai slab pregatite sa faca fata recesiunii decat Grecia. Cu o diferenta uriasa intre venituri si cheltuieli, statul elen era vulnerabil. In 2008, sistemul de colectare a taxelor, asa cum era el, s-a prabusit. Gaura din buget a inceput sa fie prea mare pentru a mai fi ascunsa.

Grecia avea nevoie de ajutor. Alte tari din zone euro au simtit ca nu au alta optiune decat sa o ajute. Le era frica de contaminare, se temeau ca, daca Grecia nu isi achita datoriile, costurile de imprumut pentru alte tari din zona euro vor ajunge la niveluri nesustenabile.

Creditorii internationali au salvat Grecia

Foto: CNN

2009: Investitorii internationali, legitim speriati ca deficitul anuntat anterior de Grecia nu era cel corect, au inceput sa isi faca griji ca Grecia nu isi va mai putea plati datoriile. Ratingul tarii a fost retrogradat, mai intai de catre agentia de evaluare financiara Fitch, apoi de catre Moody's.

Increderea investitorilor a inceput sa scada, in timp ce costurile de imprumut ale Greciei au inceput sa creasca. Situatia parea ca va scapa de sub control.

Noul ministru elen de Finante: Grecii "merita ceva mai bun" si ei "nu pot accepta un acord neviabil"

Asa ca tarile din zona euro, sub o forma pe care grecii o numesc Troica - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - au intervenit pentru a acorda sprijin statului elen.

Planul de salvare a dus la disponibilizari

2010: In mai 2010, liderii zonei euro si cei ai Guvernului grec au semnat un acord privind un imprumut de 110 miliarde de euro. Insa planul de salvare venea cu cerinte stricte - printre ele se afla si obligatia ca Executivul sa colecteze mai multe taxe si sa economiseasca bani, pentru a-si aduce bugetul intr-o stare de echilibru.

Pentru a putea face economii, Guvernul s-a vazut nevoit sa disponibilizeze functionari publici. Asta insemna ca acei oameni aveau mai putini bani de cheltuit, asa ca si alte afaceri au avut de suferit si, la randul lor, au concediat angajati. Rata somajului a crescut, ceea ce a dus la scaderea incasarilor guvernamentale din taxe.

Noi imprumuturi pentru datorii vechi

2010-2012: Protestele au devenit tot mai frecvente. Oamenii l-au alungat de la carma Guvernului pe prim-ministrul social-democrat George Papandreou si au aparut doi premieri interimari, ambii in 2011, inainte ca Executivul sa ajunga pe mainile conservatorului Antonis Samaras.

Totusi, "medicamentul" administrat de planul de salvare nu si-a facut efectul. In februarie 2012, Guvernul a acceptat un alt imprumut, ajungandu-se la un total de 246 de miliarde de euro. S-a convenit asupra unui nou plan de austeritate.

Grecia a dat o lectie despre ce inseamna capitalismul cu adevarat

Suma datorata creditorilor internationali era acum de 135% din PIB-ul tarii. Iar situatia continua sa se inrautateasca. Rata somajului a crescut la aproape 30%. In randul tinerilor trecuse de 50%. Tara a ramas fara bani din nou.

2015: Bugetul tot nu a ajuns la un echilibru. Este nevoie de mai multi bani si de scutire de la datorii, ca aceasta tara sa mai poata sta din nou pe picioarele ei.

Guvernul este acum condus de premierul de stanga Alexis Tsipras. Relatiile dintre creditorii internationali, Tsipras si fostul ministru de Finante al Greciei, Yanis Varoufakis, erau tensionate, impiedicau gasirea unei solutii.

In luna iunie, negocierile au stagnat, fiecare dintre cele doua tabere provocand-o pe cealalta sa fie motivul pentru iesirea Greciei din zona euro.

Iesirea Greciei din zona euro, scenariul de baza luat in calcul de bancheri

La sfarsitul lunii iunie, Grecia nu a reusit sa faca plata transei scadente catre Fondul Monetar International. Bancile au inceput sa ramana fara bani si sa impuna restrictii pe suma care poate fi retrasa de la bancomate.

Acum, dupa un referendum in care oamenii au spus "nu" unor noi masuri de austeritate, este nevoie de un acord prin care Grecia sa primeasca mai multi bani, iar o parte din datoriile din trecut sa fie anulate, pentru a evita iesirea tarii din zona euro.

Asta ar avea repercusiuni nebanuite pentru Grecia, zona euro si economia globala.

Varoufakis a demisionat intre timp, spunand ca e un impediment in calea negocierilor. Atat Grecia, cat si creditorii sai vor relua discutiile duminica, la fel cum au facut-o de multe ori inainte.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza Grecia, #situatie Grecia, #imprumut Grecia, #negocieri Grecia , #criza Grecia