Grecia ajunsa la ceasul adevarului

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 12:56
4341 citiri
Grecia ajunsa la ceasul adevarului
Foto: Arhiva Hepta.ro

Nu incape indoiala ca Grecia are nevoie de solutii economice, dar atat conducerea tarii, cat si numerosi greci de rand le-ar prefera pe cele politice.

Asa se explica succesul referendumului cu fond politic, ambalat in discursuri cu pretentii economice, la care multimea a raspuns ferm "Oxi!".

"Oxi" este o baza politica, de la care nu poate porni un acord economic. In fond, Grecia si Europa - iar cand spunem Europa, ne gandim in primul rand la cel mai mare creditor al Greciei, Germania - au acelasi interes, sa depaseasca un moment de criza, cand cutitul a ajuns la os.

Doar in masura in care cele doua parti vor gasi un modus vivendi, negocierile pot avea succes, apreciaza Project Syndicate, intr-un articol semnat de Jeffrey D. Sachs, profesor la Universitatea Columbia, din SUA.

Fireste, guvernul grec trebuie sa inteleaga din start necesitatea de a incepe imediat reformele economice. Economia tarii nu e chiar prabusita, este doar structural muribunda. Pentru trezirea ei la realitate, se cere inteligenta si efort, ceea ce nu le lipseste grecilor. Dar ei nu-si pun capacitatea la bataie.

De exemplu, inventatorii rezidenti in Germania au depus in 2013 un numar de 917 cereri de brevet la milionul de locuitori. Inventatorii rezidenti in Grecia au depus in aceelasi an 69 cereri de brevet la fiecare milion de locuitori.

In ultima vreme, grecilor le-a placut sa aminteasca Europei ca de la ei s-a revarsat cultura peste continent, ceea ce este adevarat. Ei fac trimitere cu mandrie la nume sonore, ca Pitagora, Arihmede, Platon, lasand de inteles ca, fara acestia, Europa n-ar fi aflat nici astazi tabla inmultirii.

Dar trebuie sa demnonstreze ca potentialul stramosilor lor s-a transmis acestor urmasi, iar situatia la care au ajuns este cauzata doar de o conjunctura nefavorabila.

La randul ei, Germania trebuie sa recunoasca dimensiunea uriasului colaps al Greciei. Economia tarii a scazut cu 25% in ultimii cinci ani, somajul este de 27% (in randul tinerilor chiar 50%).

Cand Germania s-a confruntat cu aceeasi problema dupa Primul Razboi Mondial, creditorii ei s-au aratat neinduplecati, ceea ce a permis ascensiunea lui Adolf Hitler.

Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, creditorii au menajat Germania si au limitat datoria la posibilitatile ei. Mai mult decat atat, planul Marshall a asigurat resursele pentru refinantarea reconstructiei.

Avand in vedere aceasta experienta, partenerii de astazi ai Greciei, inclusiv Germania, ar trebui sa inteleaga ca impovararea cu o datorie nesustenabila prelungeste haosul economic, in loc sa rezolve ceva.

La un asemenea moment de criza, nimic nu este mai periculos decat pozitiile inflexibile, ale celor "tari" care vor sa le impuna celor "mici" o anumita condescendenta fata de ei. Nimeni nu vrea sa fie umilit.

La alegerea lui Tsipras multi oficiali germani abia si-au stapanit furia, cand au vazut ca un guvern de stanga al unei tarisoare aflata in prag de faliment pretinde sa discute de la egal la egal cu una din cele mai puternice economii ale lumii.

Spre exemplu, ministrul de Externe german, Wolfgang Schauble, a incercat sa provoace Grecia, ca sa iasa din zona euro. Tsipras insa s-a manifestat destul de inteligent, ferindu-se de asa ceva si pretinzand numai un nou si proaspat start financiar.

Contradictia pare ireconciliabila. Si, totusi, exista un numitor comun: atat unii, cat si altii au inteles ca solutia trebuie gasita chiar in zilele urmatoare.

Altfel degringolada se va simti in intreaga Europa. Deja intreruperea negocierilor de saptamana trecuta a starnit panica bancara, lasand economia tarii paralizata si bancile foarte aproape de insolventa totala.

Unii sustin cu cinism ca este prea tarziu ca sa se mai poata repara mecanismele unei economii blocate. Inca n-ar fi tarziu, daca partenerii ar fi dispusi sa-si faca reciproc concesii. Chiar si Germania ar putea tine seama de faptul ca numai finantand un nou inceput se mai pot reporni motoarele Greciei.

Dar mai ales Alexis Tipras trebuie sa inteleaga ca, atunci cand ceri, nu-i cazul sa faci fasoane. Si nu i se pretinde decat un program de restructurare, viabil si cu garantii, care de randul acesta va fi respectat.

Asta i s-a cerut de la bun inceput si asta a refuzat totdeauna, iar daca va intelege in sfarsit ca trebuie sa-l accepte acum, in ceasul al doisprezecelea, inseamna ca a pierdut multe zile, saptamani si luni, fara folos.

Pana la urma, daca unii tin coada sus, iar altii raman inflexibili, oalele sparte le putem plati cu totii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Alexis Tsipras reforma Grecia, #Wolfgang Schauble ministru german, #planul Marshall Germania , #criza Grecia