"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile cruciale legate de soarta Greciei au esuat

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:16
4142 citiri
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile cruciale legate de soarta Greciei au esuat
Foto: Arhiva Ziare.com

Grecia pune din nou pe jar intreaga Europa, avand in vedere ca negocierile pentru deblocarea unei noi linii de finantare au ajuns intr-un punct mort.

Liderii de la Atena doreau sa ajunga la o intelgere preliminara cu creditorii internationali pana joi, cand ar fi trebuit sa aiba loc un summit extraordinar cu toti ministrii de Finante din zona euro.

Insa diferentele de opinii dintre cele doua parti au fost atat de mari incat discutiile care au avut loc marti seara au durat doar o jumatate de ora si nu s-a ajuns la un numitor comun, transmite The Greek Reporter.

Drept urmare, summitul de joi a fost anulat.

Grecia joaca iar periculos: Tsipras respinge noi masuri de austeritate

Pe de o parte, Fondul Monetar International (FMI) sustise teme ca planul de reforme al grecilor nu e suficient pentru a se ajunge la surplusul bugetar dorit pentru anul 2018, de 3,5% din PIB. In consecinta, cere masuri suplimentare care sa fie implementate in cazul in care se observa ca Grecia nu va ajunge la aceasta tinta.

Pe de alta parte, Guvernul elen sustine ca aceasta cerere nu a fost inclusa in memorandumul incheiat in iulie 2015. Ba mai mult, liderii greci sustin ca si-au onorat obligatiile la care s-au angajat atunci. Iar cum negocierile sunt puse in stand-by, premierul Alexis Tsipras se indreapta catre o solutie politica si cauta sprijin in randul populatiei si al colegilor sai.

O umbra de speranta a venit din partea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a transmis ca este nevoie de o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro in viitorul foarte apropiat, pentru a pune capat incertitudinilor cu privire la capacitatea Greciei de a se finanta.

Cu un pas mai aproape de prapastie

Problema este ca Grecia este aproape de prapastie, avand in vedere ca rezervele de care dispune ii ajung doar pana in iunie, tocmai de aceea e nevoie ca sa se ajunga la un compromis, pentru a obtine o noua linie de finantare de la creditori. In caz contrar, e posibil sa nu-si mai poata achita datoriile in vara si sa intre in default.

Grexit-ul poate pune in pericol economiile de la frontiera estica a Europei, inclusiv Romania

Cea mai grava consecinta ar fi daca negocierile nu vor fi reluate, iar Atena nu va mai primi niciun ban de la creditori, caz in care s-ar reinvia temerile legate de iesirea Greciei din zona euro.

Grexit-ul ar avea consecinte asupra intregii Europe, dupa cum au avertizat recent analistii de la Economist Intelligence Unit (EIU), dar si Banca Nationala a Romaniei, avand in vedere ca bancile elene au o prezenta destul de semnificativa in tara noastra.

Nori negri deasupra Romaniei - Care sunt cele mai mari riscuri in viziunea BNR

7 riscuri care ar putea distruge Europa asa cum o stim acum

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#negocieri esuate Grecia, #Grecia negocieri bani, #negocieri Grecia , #criza Grecia