Criza din Grecia atinge noi culmi: Pana si mortii au de suferit

Luni, 20 Iulie 2015, ora 07:55
5130 citiri
Criza din Grecia atinge noi culmi: Pana si mortii au de suferit
Foto: Arhiva Hepta.ro

Firmele de pompe funebre din Grecia se confrunta cu dificultati din cauza restrictiilor bancare, care limiteaza retragerile de numerar la 60 de euro pe zi, in conditiile in care cel mai modest serviciu funerar costa de 15 ori mai mult.

"Saptamana aceasta, din cauza controlului capitalului la banci, oricui am cere bani, nici nu ne putem acoperi costurile", a declarat Eustratios Voulamandis, care gestioneaza o firma de servicii funerare dintr-un cartier din vestul Atenei, relateaza Associated Press.

"Pentru a incepe un serviciu funerar, avem nevoie de 800-1.000 de euro, dar oamenii ne dau 50, 70, chiar si 20 si ne spun ca e tot ce au", a adaugat el.

Firmele de pompe funebre cer atat de multi bani de la inceput de teama ca nu vor mai fi platite dupa ceremonie. Platile se fac aproape intotdeauna in numerar, cardurile si cecurile fiind rar folosite pentru astfel de tranzactii in Grecia, care ramane o economie bazata pe cash.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • In aceste conditii, consecintele sunt uneori macabre, au afirmat Voulamandis si alti operatori din domeniu. In unele cazuri, cadavrele au fost tinute la morga mai mult decat de obicei, iar unele persoane au fost nevoite sa-si declare insolventa pentru a putea beneficia de funeralii finantate de stat pentru rudele lor.

    Bancile elene au fost inchise din 29 iunie, cand Grecia a fost la un pas de default, in conditiile in care nu a reusit sa-si achite datoriile la Fondul Monetar International, iar acordul cu creditorii internationali a expirat.

    Bancile ar urma sa se redeschida luni, dar retragerile de numerar vor fi in continuare limitate la 60 de euro pe zi si 420 de euro pe saptamana.

    Controlul capitalului a sufocat economia Greciei, care se afunda in recesiune. Serviciile private considerate esentiale supravietuiesc pe baza unui sistem informal de credit.

    Petros Kampitsis, care realizeaza pietre funerare de marmura in apropierea unui cimitir din Atena, afirma ca grecii opteaza in prezent pentru servicii de baza, ceea ce ii afecteaza afacerea.

    "Avem o mare problema. Oamenii nu au bani si incearca sa organizeze funeralii la cel mai mic cost posibil", declara el. "Dupa inmormantare, trebuie decorat mormantul. Dar ce se intampla daca nu ai bani? Acest lucru nu se mai intampla", adauga barbatul. "Lipsa banilor numerar inseamna ca industria ingheata", conchide el.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #servicii funerare criza Grecia, #cadavre morga Grecia, #lipsa cash servicii funerare Grecia , #criza Grecia