Crucificarea Greciei ucide proiectul european

Autor: Ana Ilie
Luni, 20 Iulie 2015, ora 08:15
7657 citiri
Crucificarea Greciei ucide proiectul european
Foto: Hepta.ro

Cea mai buna exemplificare a ce mai inseamna democratia in acest moment in Europa este felul in care Grecia a fost practic distrusa saptamana trecuta. Liderii zonei euro au ingenuncheat Grecia cu propuneri extrem de aspre.

Este un dictat al bancherilor care nu suporta nici macar o democratie de fatada, scrie Seumas Milne intr-un comentariu pentru The Guardian.

Autorul argumenteaza ca, dupa cinci ani de austeritate impusa de creditorii internationali, grecii saraciti s-au revoltat si au ales un guvern anti-austeritate. Dupa luni de negocieri, tara a votat impotriva celor mai noi propuneri de taieri, reduceri si privatizari. Raspunsul liderilor zonei euro a fost sa adanceasca imediat durerea. Pentru ca a indraznit sa supuna propunerile unui referendum, Atena trebuia pedepsita, este de parere autorul materialului.

Merkel, acuzata ca se joaca cu reputatia Germaniei de dupa razboi: Pedepseste fara rusine Grecia

Amenintat cu expulzarea din zona euro si colapsul economic dupa ce Banca Centrala Europeana a stopat finantarea bancilor elene, premierul Alexis Tsipras a acceptat ingenuncherea.

In schimbul a ceea ce oficial se numeste plan de salvare, insa in realitate este impunerea de noi datorii pentru a plati creditorii, grecii trebuie sa dea unui fond de privatizare active de stat in valoare de 50 de miliarde de euro.

Pe langa asta, grecii trebuie sa aplice noi masuri de austeritate intr-o economie deja bolnava si sa anuleze legislatia considerata nepotrivita de catre liderii zonei euro - in alte cuvinte, inversul promisiunilor pentru care au fost alesi Tsipras si partidul sau, Syriza.

Salvare sau executie pentru Grecia? Criza din Elada, prin ochii unei romance

Oficialii europeni au dorit foarte tare sa se afle ca Tsipras a fost "crucificat" si "inecat mental". Grecia va deveni un "protectorat" economic, a spus unul dintre acestia, si toate deciziile importante vor fi luate de birocratii UE si guverne straine, nealese de un electorat. Nici nu e de mirare, scrie sursa citata, ca grecii au spus ca sunt victimele unei lovituri de stat. Este dictatul unor bancheri care nu pot tolera nici macar o democratie de fatada, arata sursa citata.

Acesta este un fenomen familiar in lumea in curs de dezvoltare in ultimele decenii, deghizat in programele de ajustare structurala ale FMI si Bancii Mondiale.

Solutie pentru salvarea Greciei - imprumuturi peste imprumuturi ca tara sa nu se scufunde

In zona euro, acest fenomen a capatat forma institutionala perfecta. Nu numai ca imprumuturile care au salvat creditorii francezi si germani, nu pe greci, au fost foarte profitabile. Ci adevarata temere a guvernelor din zona euro este ca, daca revolta Greciei impotriva austeritatii este rasplatita, atunci si electoratele din alte state europene vor dori sa faca la fel. Din acest motiv, Syriza nu trebuie numai infranta, ci zdrobita.

Angajamentul Syriza de a se opune austeritatii ramanand in zona euro este cel care a dus in cele din urma la capitularea sa, scrie sursa citata. Ceea ce a ajutat in alegeri a devenit handicapul fatal la guvernare, pentru ca Tsipras a rezistat apelurilor de a face planuri pentru Grexit, cu toate ca in acest fel ar fi avut un avantaj in negocieri si ar fi dat Greciei optiunea de a scapa de nesfarsita depresiune economica.

FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie

Consecintele evenimentelor de saptamana trecuta vor fi uriase. Mai devreme sau mai tarziu, Grecia va fi fortata sa iasa din zona euro sau sa plece de bunavoie. Singura intrebare este cine va controla acest proces, arata analiza The Guardian.

De indata ce se intampla asta si calitatea de membru al zonei euro va fi perceputa ca fiind reversibila, viitorul intregii zone va atarna in balanta. O uniune monetara pe jumatate realizata, fara structuri democratice sau transferuri fiscale, nu poate dura. O zona euro dominata pe fata de un stat, Germania, care impune masuri distructive de austeritate asupra vasalilor sai, nu poate avea legitimitate pe termen lung, mai scrie ziaristul citat.

Desi moneda unica a fost benefica Berlinului, 16 ani de euro au dus la salarii nemarite pentru muncitorii germani si stagnare economica in tari precum Italia. Saptamana trecuta a aruncat in derizoriu uniunea monetara si a deschis calea spargerii zonei euro.

In zelul lor de a disciplina zona euro, elitele continentului ucid propriul proiect european, incheie Seumas Milne.

Seumas Milne este un jurnalist britanic si scriitor cunoscut pentru opiniile sale de stanga. Editorialist si editor asociat la ziarul The Guardian, el este autorul unui best-seller cu privire la greva minerilor britanici din 1984, "Dusmanul din interior: Razboiul secret impotriva minerilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Grecia criza creditori, #Grecia uniune monetara distrugere , #criza Grecia