Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania

Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:14
8739 citiri
Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Unele banci grecesti ar putea fi inchise si preluate de catre institutii bancare rivale, mai puternice, ca parte a unui amplu program de restructurare a acestui sector zdruncinat din temelii de criza de la Atena.

Liderii europeni si oficialii eleni se vor intalni, din nou, duminica, intr-o ultima incercare de a ajunge la un acord pentru salvarea Greciei, dupa luni de negocieri tensionate care au adus tara pe picior de iesire din zona euro.

Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE

Totusi, indiferent daca Guvernul grec obtine sau nu un nou imprumut, unele dintre bancile elene, profund afectate de haosul politic si economic, ar putea fi inchise si preluate de rivali mai puternici, au declarat oficiali europeni pentru Reuters, sub protectia anonimatului.

Un oficial european a spus ca patru mari banci ale Greciei - Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank - ar putea fi reduse la doar doua, o miscare ce s-ar confrunta cu o rezistenta acerba la Atena.

Bancile grecesti Piraeus, Alpha Bank si Eurobank - care este si proprietara Bancpost - au sucursale si in Romania, iar Banca Nationala a Greciei este prezenta in tara noastra prin Banca Romaneasca, din care detine peste 87%.

Alt demnitar de la Bruxelles a precizat ca, desi fuziunea bancilor este necesara, acest lucru s-ar putea intampla treptat, in timp.

"Economia Greciei este ruinata. Asta inseamna ca bancile au nevoie de un restart", a declarat prima sursa, adaugand ca o masura de acest gen este necesara, oricare ar fi intelegerea la care se ajunge intre Atena si zona euro.

"Ciprul ar putea fi un model. Ai foarte putin timp la dispozitie, trebuie sa faci restructurari imediat", a mentionat sursa citata.

Sistemul bancar elen continua sa fie cel mai afectat sector de criza din Grecia, in timp ce relatiile dintre Guvernul de stanga condus de Alexis Tsipras si creditorii internationali devin tot mai tensionate.

Atena s-ar putea impotrivi masurii, pentru ca fuziunea bancilor ar insemna, intr-adevar, economii importante, dar si mai putine locuri de munca. Tsipras a spus clar ca nu isi doreste impovararea poporului elen, sustinand in acelasi timp ca va pune sistemul bancar pe picioare.

Ministrul grec de Finante nu a putut fi contactat pentru a comenta pe marginea acestei posibilitati.

E oficial: Bancile din Grecia raman inchise pana luni

Un anunt oficial al Bancii centrale de la Atena informa, miercuri, ca bancile din Grecia vor ramane inchise pana luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro pe zi de la bancomate ramane in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#banci grecia inchise, #banci Grecia preluate, #banci Grecia fuziune, #criza banci Grecia , #criza Grecia