Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
3467 citiri
Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel
Foto: Arhiva Ziare.com

O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.

Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.

Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena

Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu demonstreaza ca indeplineste solicitarile creditorilor (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Fondul de sustinere a zonei euro).

"Nu este o solicitare a Guvernului de la Berlin sa nu existe o stergere a datoriei, ci mai degraba, in opinia noastra, in zona euro nu este posibila, din punct de vedere legal, o astfel de actiune", le-a declarat jurnalistilor Angela Merkel, dupa intalnirea cu Christine Lagarde si alti lideri mondiali.

Premierul elen Alexis Tsipras spera ca o finalizare cu succes a evaluarii creditorilor internationali, care ar urma sa deblocheze fonduri estimate la cinci miliarde de euro, va deschide calea unor negocieri privind atenuarea poverii datoriei Greciei.

Cei cinci miliarde de euro sunt necesari pentru achitarea imprumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadenta de la BCE si a facturilor neplatite din tara.

Christine Lagarde a dat asigurari ca FMI este "determinat sa continue sa ajute Grecia".

Discutiile dintre Grecia si reprezentantii creditorilor au fost reluate luni dupa-amiaza la Atena, pe un fond tensionat dupa publicarea de catre Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena si creditorii ei, in care reprezentantii Fondului evoca posibila intrare in incapacitate de plata a tarii.

Vor creditorii sa impinga Grecia in prapastie? Ce spune sefa FMI

Ministrul elen de Finante, Euclide Tsakalotos, a prezentat noile masuri pe care Guvernul ar urma sa le adopte pentru a obtine aprobarea creditorilor cu privire la programul de redresare a economiei. Acest program se bazeaza pe acordul incheiat in vara anului trecut cu privire la un nou imprumut de 86 de miliarde de euro acordat Greciei in schimbul unor noi masuri de austeritate.

Potrivit unei surse guvernamentale, proiectul de lege cu privire la reforma pensiilor, precum si o noua reforma a fiscalitatii, vor fi in centrul negocierilor cu creditorii, pe care Guvernul de la Atena vrea sa le finalizeze imediat, fara ca creditorii sa ceara noi masuri suplimentare nerealiste.

Potrivit presei, creditorii ar vrea un compromis cu privire la noi masuri suplimentare care sa permita realizarea unor economii suplimentare de pana la 5,4 miliarde de euro, ceea ce ar provoca mania sindicatelor.

In schimb, oficialii de la Atena ar vrea o incheiere rapida a procedurilor de evaluare pentru a putea demara o discutie cu privire la o noua reducere a datoriei publice a Greciei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#datorii grecia creditori, #datorii grecia solutii, #datorii Grecia FMI, #grecia acord, #criza Grecia, #probleme Grecia, #probleme economie Grecia , #criza Grecia