FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 11:23
3226 citiri
FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul
Foto: Flickr/ International Monetary Fund

Grecia ar putea avea nevoie de o relaxare a datoriilor si o finantare mai mare decat a estimat FMI acum o saptamana, a afirmat joi economistul sef al institutiei, Olivier Blanchard, in comentarii care pot complica mai mult eforturile tarii de obtinere a unui nou program de sustinere.

"Credem ca evolutiile actuale ar putea implica o finantare mai mare, cel putin pentru sustinerea bancilor si o restructurare mai mare a datoriilor decat estimam in raport", a afirmat Blanchard intr-o postare pe blog, relateaza MarketWatch.

Intr-un raport publicat saptamana trecuta se arata ca Grecia ar avea nevoie de un nou ajutor de peste 60 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului de finantare, precum si de o relaxare a termenilor de rambursare a datoriilor prin extinderea maturitatilor, relateaza MarketWatch.

Raportul a fost pregatit inainte de convocarea referendumului de catre autoritatile elene, decizie care a necesitat introducerea controlului capitalului.

Statul elen mai dispune de lichiditati pentru doar cateva zile, iar controlul de capital previne prabusirea totala a sistemului financiar.

Comentariile economistului sef al FMI semnaleaza ca reprezentantii Fondului ar considera ca Grecia ar putea avea nevoie si de o reevaluare in scadere a datoriilor, nu numai de prelungirea termenelor de rambursare, daca situatia economica se va inrautati.

Pozitia FMI intra in contradictie cu cea a celui mai mare si puternic creditor al Greciei, Germania.

Autoritatile de la Berlin au exclus orice reevaluare in scadere a datoriilor Greciei catre Germania, afirmand ca sunt deschise posibilitatii extinderii maturitatilor, la sfarsitul discutiilor despre programul de salvare, dar doar daca guvernul grec va dovedi ca este hotarat sa reduca cheltuielile si sa reformeze economia.

Oficialii zonei euro considera ca FMI este prea pesimist in evaluarea situatiei Greciei, a scris Blanchard, factor care reduce estimarea privind amploarea masurilor de relaxare a datoriilor.

Evaluarea FMI ar putea incuraja Grecia sa ceara Germaniei concesii mai mari in privinta datoriilor decat vor autoritatile de la Berlin.

Aliat nesperat pentru Grecia: FMI anunta ca o restructurare a datoriei este "necesara"

Grecia a transmis joi noaptea, Eurogroup, un nou program de reforme si cere in schimb un nou program de ajutor de 53,5 miliarde de euro, pana cel putin in 2018.

Ironie greceasca - reformele lui Tsipras, mai dure decat ale creditorilor. Planul, trimis la Bruxelles

Grecii au un pachet de reforme - Ce contine planul lui Tsipras pentru salvarea elenilor

Noul plan de reforme include o crestere a TVA la 23% pentru serviciile de restauratie si la 13% pentru industria hoteliera, precum si reforme in sistemul de pensii si in domeniul public.

In plus, Grecia intentioneaza sa elimine scutirea de TVA pentru insulele grecesti, pana la sfarsitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede cresterea impozitelor pentru societati si armatori. Propunerile vizeaza si cresterea imediata a taxelor pentru produsele de lux si publicitatea la televiziune.

Atena mai propune relansarea privatizarilor, inghetate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

Aceste propuneri urmeaza sa fie analizate vineri de creditori - UE, BCE si FMI - si supuse sambata ministrilor de Finante din zona euro.

Parlamentul grec va dezbate de asemenea, vineri, acest plan de reforme.

Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE

Duminica, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre BCE. Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni.

Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania

In lipsa acordului, statul elen risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

* Foto: Flickr/International Monetary Fund

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#FMI bani Grecia, #FMI datorie Grecia , #criza Grecia
Comentarii