Grecia va avea nevoie de mai putini bani decat se estimase initial

Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 13:44
2142 citiri
Grecia va avea nevoie de mai putini bani decat se estimase initial
Foto: Arhiva Ziare.com

Al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia va fi probabil mai mic de 86 miliarde de euro, cat se estimase initial, deoarece testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana au aratat ca sumele necesare recapitalizarii creditorilor eleni sunt mai reduse, a anuntat un purtator de cuvant al Mecanismului European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro, transmite Reuters.

Necesarul de capital al bancilor din Grecia se ridica la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntate sambata de Banca Centrala Europeana, si de 4,391 miliarde de euro conform scenariului de baza.

"Deficitul total de capital pentru bancile elene este mult sub nivelul de 25 miliarde de euro prevazut in programul ESM pentru recapitalizarea creditorilor eleni. Aceste date arata ca programul ESM a fost finantat adecvat pentru acest scop si al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia va fi probabil mai mic decat s-a estimat initial, respectiv 86 miliarde de euro", a explicat purtatorul de cuvant al ESM.

Grecia se cutremura sub datorii, dar un sector al economiei creste ca Fat-Frumos

Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de pana la 25 miliarde de euro pentru recapitalizare, dar in functie de gradul de participare al investitorilor privati in recapitalizarea bancilor elene, fondurile ESM alocate deja acestui scop ar putea suficiente.

O suma de zece miliarde de euro se afla deja intr-un cont al ESM. Banii vor fi pusi rapid la dispozitia Greciei. Daca participarea sectorului privat la recapitalizare va fi suficienta, restul de 15 miliarde de euro nu va mai fi necesara, a declarat purtatorul de cuvant al ESM.

Scenariul de baza avut in vedere in testele de stres derulate de BCE in randul principalelor institutii financiare elene - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - prevede o contractie a economiei grecesti de 2,3% in acest an si una de 1,3% in 2016, urmata de o crestere de 2,7% in 2017. Scenariul negativ indica un declin mai semnificativ al PIB-ului Greciei.

Grecia reia negocierile cu creditorii. Se anunta discutii dificile

"Cele patru banci elene au termen pana in 6 noiembrie sa prezinte planurile privind modul in care vor acoperi deficitul de capital. Acoperirea deficitului prin majorarea capitalului va avea ca rezultat crearea unui capital tampon din motive de prudenta care va facilita capacitatea lor de a rezolva potentialele socuri macroeconomice", se arata in comunicatul BCE. Institutia se asteapta ca necesarul de capital al bancilor din Grecia potrivit scenariului de baza, evaluat la 4,391 miliarde de euro, sa poata fi acoperit cu ajutorul investitorilor privati.

National Bank of Greece, cel mai mare grup bancar elen dupa active, are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro in cazul scenariului de baza.

A doua banca din Grecia, Piraeus, are cel mai ridicat deficit de capital, de 2,2 miliarde de euro conform scenariului de baza si 4,9 miliarde de euro in total. Necesarul Alpha Bank este de doar 263 milioane de euro in scenariul de baza si 2,7 miliarde de euro in scenariul negativ. Cel mai mic necesar de capital se inregistreaza la Eurobank, in valoare totala de 2,2 miliarde de euro, din care 339 milioane de euro corespund scenariului de baza.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Grecia criza economica, #Grecia creditori, #Grecia bani imprumut , #criza Grecia