Viitorul Greciei, pe masa negocierilor: Tara poate evita iesirea din zona euro. Au inceput sa apara si banii

Luni, 13 Iulie 2015, ora 03:00
42959 citiri
Viitorul Greciei, pe masa negocierilor: Tara poate evita iesirea din zona euro. Au inceput sa apara si banii
Foto: Twitter / Preben Aamann

Soarta Greciei este decisa chiar in aceste ore la Bruxelles. Ramane de vazut daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali se inteleg cu Guvernul de la Atena pe un pachet de reforme, asa incat Grecia sa ramana in zona euro.

Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens, insa au formulat un plan partial pe care Grecia ar trebui sa-l respecte daca vrea un nou imprumut.

Documentul contine masuri mai dure de austeritate decat cele propuse de premierul elen Alexis Tsipras. Intalnirea ministrilor de Finante a fost reluata duminica, iar discutiile au fost la fel de furtunoase si continua chiar si la aceasta ora.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Ulterior, liderii din zona euro s-au adunat la Bruxelles, intr-un efort de a gasi o solutie pentru salvarea Greciei de la colaps, in contextul in care summit-ul extins, la care ar fi trebuit sa participe toti sefii de stat si guvern din UE, nu numai cei din zona euro, inclusiv presedintele Klaus Iohannis, a fost anulat.

    In timp ce presedintele francez Francois Hollande a venit increzator la reuniune, sperand sa se ajunga la un consens duminica seara, mesajul cancelarului german Angela Merkel a fost unul mai degraba dezarmant. "Am ramas fara cea mai de pret moneda, increderea. Nu vom ajunge la un acord cu orice pret", a spus Merkel.

    Discutiile se poarta la Bruxelles cu un document de patru pagini pe masa, care contine propunerea ministrilor de Finante din eurogrup pentru Grecia. Actul confirma faptul ca statul elen ar putea, intr-adevar, parasi temporar zona euro, daca nu ajunge duminica seara la un acord cu creditorii sai.

    Propunerea ca Guvernul elen sa implementeze masuri si mai dure de austeritate i-a scos pe oameni in strada, la Atena.

    Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Ciprul sustin ramanerea Greciei in zona euro.

    Premierul Alexis Tsipras a venit cu patru obiectii importante la textul documentului propus de creditori, iar negocierile continua in noapte.

    Masurile pe care premierul grec trebuie sa le treaca prin parlamentul tarii sale sunt atat de dure, incat chiar si presa germana considera ca se urmareste o umilire deliberata a Greciei.

    Ultimele informatii venite de la Bruxelles arata ca Grecia va evita in cele din urma iesirea din zona euro, semn ca eforturile depuse de negociatorii de cel mai inalt nivel in noaptea de duminica spre luni au avut succes.

    Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document

    Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului

    Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea negocierilor de la Bruxelles privind soarta Greciei:

    Luni, 03:00 - Discutiile dintre Angela Merkel, Francois Hollande, Alexis Tsipras si Donald Tusk au luat sfarsit, iar vestile sunt imbucuratoare, insa celelalte delegatii nu au terminat consultarile, asa ca summit-ul se va prelungi cel mai probabil pentru cateva ore.

    Grecia pare sa fi scapat de pericolul iesirii din zona euro, iar multele ore de discutii la nivel inalt au deschis calea pentru o solutie in beneficiul ambelor tabere.

    Vom reveni cu detalii la primele ore ale diminetii

    Luni, 02:53 - Documentul privind masurile cerute Greciei de creditori ajunge in acest moment la cea de-a cincea varianta, dupa ore intregi de negocieri. Ultimul punct, care prevedea iesirea temporara a Greciei din zona euro, a fost exclus, dar poate oricand sa fie adaugat, daca nu se ajunge la un consens asupra celorlalte prevederi, sustine trimisul AFP la Bruxelles, Danny Kemp.

    Acesta anunta ca nu va mai fi necesara o noua intalnire la nivel inalt miercuri, daca grecii reusesc sa treaca prin Parlament macar o parte din masurile solicitate.

    Luni, 02:40 - Profitand de intorsatura favorabila, Tsipras incearca sa mai castige si timp. Premierul elen sustine ca nu poate trece toate masurile cerute prin Parlament pana miercuri, 15 iulie, asa ca ar mai avea nevoie de inca o saptamana.

    Luni, 02:36 - Jurnalistii de la Bruxelles vorbesc despre o rasturnare de situatie in favoarea Greciei. Dupa ce tocmai aveau de gand sa-i dea pe greci afara din zona euro, creditorii au ajuns acum sa gaseasca chiar ei tot felul de solutii pentru a-i ajuta si a-i pastra in cadrul uniunii monetare.

    Astfel, perspectiva unui acord a scos la iveala si banii. Grecii au nevoie urgenta de numai 7 miliarde de dolari, iar europenii tocmai au descoperit ca ii pot ajuta si cu 60 de miliarde, la nevoie. Totul e sa se intelega.

    Luni, 02:20 - Surse apropiate negocierilor anunta ca Grecia nu va iesi din zona euro la finalul acestei runde de negocieri.

    Se pare ca premierul Alexis Tsipras a reusit sa obtina mai multe concesii, printre care se numara si renuntarea la masura de eliminare temporara a tarii sale din zona euro.

    De asemenea, creditorii vor renunta cel mai probabil si la privatizarile de 50 de miliarde de euro pe care le cerusera initial, care aveau de fapt rolul de gaj pus la dispozitia unui fond de investitii din Luxemburg controlat de o banca germana.

    Tsipras nu a reusit insa sa scape si de implicarea FMI.

    Intre timp, negocierile sunt inca in pauza pentru urmatoarele 40 de minute cel putin.

    Luni, 01:30 - Angela Merkel, Francois Hollande, Alexis Tsipras si Donald Tusk continua discutiile privind soartea Greciei, in timp ce restul delegatiilor prezente la summit sunt in pauza.

    Luni, 01:10 - Jurnalistii de la Bruxelles anunta ca Tsipras cauta adoptarea documentului propus de creditori cu patru modificari esentiale.

    Premierul Greciei vrea ca FMI sa nu fie implicat in creditarea tarii sale, cauta un angajament mai ferm pentru acordarea ajutorului financiar, solicita Bancii Centrale Europene sa mentina fondul de urgenta pentru Grecia (ELA 4) si le cere creditorilor sa renunte la privatizarile de 50 de miliarde de euro.

    Si asta fara sa mai pomeneasca macar de ultimul punct de pe lista, care vorbeste despre iesirea temporara a Greciei din zona euro, care a fost considerat din start ca fiind absurd.

    Luni, 01:05 - Masurile cerute de creditorii europeni sunt atat de dure, incat chiar si presa din Germania, tara care conduce "ostilitatile" si unde opinia publica este favorabila iesirii Greciei din zona euro, anunta ca este vorba despre o "umilire deliberata" a grecilor. Este vorba despre cotidianul Der Spiegel, care numeste documentul impus de negociatori "un catalog al cruzimilor".

    Luni, 01:00 - Joseph Muscat, premierul Maltei, anunta ca delegatiile au ajuns la cea de-a doua pauza pentru consultari. Reprezentantii Letoniei estimeaza ca negocierile vor mai dura intre 3 si 5 ore.

    Luni, 00:50 - Tabloidul german Bild scrie ca Alexis Tsipras vrea sa formeze un guvern de unitate nationala, pentru a trece prin Parlament pachetul de masuri dure cerut de creditori. Cum sprijinul politic pentru aceasta solutie este in scadere, premierul Greciei va cere cel mai probabil alegeri anticipate la toamna.

    Luni, 00:44 - Masurile cerute de creditorii europeni i-au nemultumit intr-o asemenea masura pe greci, incat pe retelele de socializare circula zeci de mii de mesaje in care premierului Alexis Tsipras i se cere sa plece de la negocieri si se afirma ca summit-ul de la Bruxelles este o adevarata lovitura de stat.

    Este vorba despre hashtag-urile #thisisacoup (e o lovitura de stat - n.red.) si #TsiprasLeaveEUSummit (Tsipras, pleaca de la summit-ul UE), cuvinte cheie folosite pentru a identifica un subiect de pe Internet, care sunt in clipa de fata depasite ca popularitate doar de cele care se refera la finala turneului de tenis de la Wimbledon.

    Luni, 00:15 - Asa cum era de asteptat, grecii nu s-au inteles cu creditorii asupra privatizarilor de 50 de miliarde de euro impuse (primul impas), dar au trecut mai departe, la cea de-a treia pagina a documentului in care sunt expuse cerintele pentru salvarea Greciei.

    Partile implicate incearca sa parcurga toate punctele documentului pana la ultima pauza destinata consultarilor, dar inca un impas previzibil ar putea interveni la ultimul punct, care vorbeste despre iesirea temporara a Greciei din zona euro.

    Totusi, avand in vedere ca acesta este si ultima cerinta de pe lista creditorilor, comentatorii de la Bruxelles banuiesc ca aceasta ar putea face parte din strategia de negociere si a fost lasata la final pentru a putea fi eliminata cu usurinta, ca o concesie in schimbul acceptarii celorlalte puncte.

    23:00 - Oficialii europeni au parcurs pana acum abia primele doua pagini ale propunerii de patru pagini cu masuri pe care Grecia ar trebui sa le ia in cel mai scurt timp si au ajuns la punctul care vorbeste despre privatizarea companiilor de stat.

    22:15 - Jurnalistii de la Bruxelles se intreaba daca Alexis Tsipras isi verifica pagina de Twitter, pentru a vedea ca hashtag-ul #TsiprasleaveEUSummit (Tsipras, pleaca de la reuniunea UE) apare frecvent de retelele de socializare.

    Grecii furiosi isi roaga premierul sa se retraga de la negocieri "pana nu e prea tarziu".

    "E sinucidere si pentru noi, si pentru tine. Nu poti fi de acord", a scris un utilizator pe Twitter.

    22:01 - Se pare ca propunerile ministrilor de Finante pe care le-am prezentat la inceputul zilei sunt acum incluse intr-un document care va constitui concluzia intalnirii liderilor din zona euro de duminica. Ramane de vazut care va fi forma finala a documentului.

    21:57 - Partidul condus de Alexis Tsipras si aflat la putere in Grecia, Syriza, sustine ca noile reforme propuse la Bruxelles in schimbul unui plan de salvare reprezinta un "santaj total".

    21:42 - Propunerea ca Grecia sa implementeze masuri mai dure de austeritate ii scoate pe oameni in strada la Atena. Fortele de ordine au fost trimise la locul mitingului din centrul capitalei elene, insa atmosfera este calma pana acum.

    21:38 - Alexis Tsipras a fost "incoltit" in timpul intalnirii restranse cu Tusk, Merkel si Hollande, relateaza jurnalistul The Guardian Ian Traynor de la Bruxelles. Se pare ca greii Europei i-au dat premierului grec un ultimatum: ori Grecia devine o tara eficienta a zonei euro - prin implementare rapida a reformelor propuse in saptamana care urmeaza - ori paraseste zona euro si isi vede sistemul bancar prabusindu-se.

    Un oficial european a catalogat metoda drept o "tortura mintala extinsa". Mai exact, acesta a folosit cuvantul "waterboarding" pentru tortura, care in limba engleza desemneaza o tehnica ce simuleaza inecul, in care o persoana este tinuta cu fata in sus, iar peste cap i se toarna cantitati mari de apa.

    Scena pe care ne-o imaginam citind aceste cuvinte "subliniaza cat de mult au decazut acele standarde europene de solidaritate si unitate", puncteaza jurnalistul britanic. Ramane de vazut daca Tsipras va capitula sau ii va scoate pe eleni din zona euro.

    21:24 - Economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, a criticat Germania pentru propunerea ca Grecia sa iasa temporar din zona euro, acuzand tara de "lipsa de solidaritate", relateaza The Telegraph, citand AFP.

    21:18 - The Guardian a realizat o harta interactiva cu pozitia tarilor din zona euro fata de un eventual Grexit.

    21:00 - Liderii zonei euro se intorc la discutii, dupa o pauza de consultari, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului cipriot. Intre timp, Tsipras a participat la o reuniune restransa cu greii Europei: Merkel, Hollande si Tusk.

    20:35 - Jurnalistii acreditati la Bruxelles au obtinut un document de patru pagini care contine propunerea ministrilor de Finante din eurogrup pentru Grecia. Actul confirma faptul ca statul elen ar putea, intr-adevar, parasi temporar zona euro, daca nu ajunge in aceasta seara la un acord cu creditorii sai.

    Grecia, pe punctul de a iesi din zona euro? Mai are o singura cale de scapare

    "In caz ca nu se ajunge la nicio intelegere, negocierile cu Grecia ar trebui sa continue intr-o perioada de pauza de la zona euro, cu o posibila restructurare a datoriei", se mentioneaza in documentul citat.

    Paragrafele incadrate de paranteze patrate sunt importante, subliniaza reporterii de la Bruxelles. Se refera la puncte asupra carora ministrii de Finante nu au cazut de acord, lasandu-i pe liderii zonei euro sa decida in continuare.

    Curios este faptul ca unii ministri au declarat ca, la negocierile de sambata, nu s-a discutat despre un eventual Grexit, dar iata ca ideea este consemnata in documente oficiale.

    Totusi, amintim ca Fracois Hollande a declarat, in momentul in care a ajuns la reuniune, ca Franta nu ia in calcul o iesire temporara a Greciei din zona euro.

    19:55 - In aceste momente are loc o intalnire restransa, la care participa doar Alexis Tsipras, Donald Tusk, Angela Merkel, Francois Hollande si ministrul grec de Finante, Euclid Tsakalotos.

    Cei cinci discuta propunerile de reforma ale eurogrupului, pe care Atena ar trebui sa le implementeze pana miercuri, in timp ce restul participantilor au luat o pauza de consultari.

    19:50 - Reporterii de la Bruxelles au obtinut un al doilea document al eurogrupului, de aceasta data de la discutiile ministrilor de Finante de duminica. Actul arata ca Grecia are nevoie de o finantare de pana la 86 de miliarde de euro in urmatorii trei ani.

    19:45 - Noi detalii alarmante din documentul adoptat sambata seara de catre membrii eurogrupului continua sa iasa la iveala. Se pare ca propunerea Germaniei - ca Grecia sa paraseasca temporar, pentru cinci ani, zona euro - a ajuns printre concluziile ministrilor de Finante din eurogrup, consemnate in actul citat.

    19:35 - Jurnalista Tara Palmeri de la Politico a sintetizat conditiile trasate de eurogrup, astfel incat Grecia sa primeasca in continuare asistenta financiara.

    Pe langa faptul ca masurile de austeritate sunt mai dure decat planul de reformare propus de Alexis Tsipras, Grecia trebuie sa le transforme in legi si sa le adopte pana cel tarziu miercuri, 15 iulie.

    Pachetul de reforme este consemnat in documentul formulat sambata noaptea de catre membrii eurogrupului si discutat duminica la intalnirea liderilor din zona euro.

    17:56 - In stilul sau caracteristic, jovialul Jean-Claude Juncker l-a intampinat pe Alexis Tsipras cu o imbratisare la inceputul intalnirii liderilor eurozonei. Premierul grec nu a reusit sa "smulga" o imbratisare si de la Angela Merkel, insa cei doi au schimbat cateva vorbe, in prezenta lui Francois Hollande.

    17:41 - Ministrul de Finante din Austria pune punctul pe "i" - Parlamentul grec trebuie sa decida luni daca accepta concluzia la care se ajunge astazi. In caz contrar, nu vede niciun plan de salvare.

    17:30 - Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a postat pe Twitter o fotografie de la inceputul reuniunii care se anunta a fi decisiva pentru viitorul Greciei.

    17:25 - Intalnirea ministrilor de Finante s-a incheiat oficial, iar in scurt timp a inceput intalnirea liderilor din zona euro. Jeroen Dijsselbloem, liderul eurogrupului, a fost abordat de jurnalisti in timp ce se muta de la o reuniune la cealalta.

    "Am parcurs o cale lunga, am rezolvat multe, insa au ramas inca niste probleme mari", a declarat succint Dijsselbloem, spunand ca liderii zonei euro trebuie sa ia acum decizii cu privire la aceste probleme.

    16:39 - A ajuns si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunand raspicat ca va "lupta pana la ultima milisecunda pentru un acord".

    16:34 - Presedintele francez Francois Hollande a venit cu un mesaj incurajator pentru Atena. Franta este aliatul Greciei in acest moment crucial, potrivit lui Hollande, care a adaugat ca tara sa va face tot ce-i sta in putinta pentru a se ajunge la o intelegere in aceasta seara.

    "Nu este vorba doar despre Grecia, ci despre intreaga Europa", a subliniat seful statului francez, care considera ridicola varianta unei iesiri temporare, de cinci ani, a Greciei din zona euro, dupa cum a propus Germania.

    16:27 - Angela Merkel a ajuns la scurt dupa Alexis Tsipras la consiliul zonei euro si nu s-a aratat la fel de increzatoare. Cancelarul german a precizat ca increderea in Grecia s-a pierdut.

    "Am ramas fara cea mai de pret moneda, increderea. Nu vom ajunge la un acord cu orice pret", a spus Angela Merkel.

    16:20 - Premierul grec Alexis Tsipras a ajuns in urma cu putin timp la Bruxelles.

    Prim-ministrul elen s-a aratat optimist cu privire la gasirea unei solutii pentru poporul elen.

    "Ma aflu aici in cautarea unui compromis. Le datoram asta oamenilor din Europa, care vor o Europa unita, nu una divizata", le-a spus Tsipras jurnalistilor.

    16:13 - Un oficial din zona euro a declarat ca discutiile despre un eventual Grexit nu sunt pe agenda reuniunii de duminica seara.

    In schimb, liderii din zona euro se asteapta la progrese in ceea ce priveste Planul A, adica un nou acord de asistenta financiara pentru salvarea statului elen, arata The Guardian.

    15:15 - Reuters a obtinut un document care contine concluziile discutiilor eurogrupului de sambata noaptea. Desi nu este un acord final, ci, mai degraba, un punct de plecare pentru reuniunea de duminica, ministrii de finante din zona euro cer masuri si mai dure de austeritate de la Guvernul elen.

    Suspans pentru Grecia: Eurogrupul puna conditii mai dure pentru salvarea elenilor

    Se pare ca inclusiv ministrul grec de Finante, Euclid Tsakalotos, a fost de acord cu propunerile.

    15:00 - Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro ar trebui sa se incheie in curand. Urmeaza intalnirea eurogrupului. E de asteptat ca si astazi discutiile sa dureze pana tarziu in noapte.

    14:30 - Printre jurnalistii acreditati la Bruxelles circula informatia ca negocierile de noaptea trecuta ar fi fost extrem de tensionate. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, ar fi fost destul de contondent cu presedintele BCE, Mario Draghi. "Ma iei de prost?", i-ar fi spus oficialul german.

    14:18 - Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg, a declarat ca "un Grexit trebuie prevenit". Oficialul a avertizat ca un Grexit "ar fi fatal pentru reputatia Germaniei si a UE".

    13:49 - Surse oficiale din UE le-au spus jurnalistilor acreditati la Bruxelles ca anularea summit-ului programat pentru astazi nu are niciun fel de conotatie pentru soarta Greciei, nici pozitiva, nici negativa. Pur si simplu membrii euro grupului au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un consens.

    13:30 - In lipsa unui summit la care liderii UE sa analizeze soarta Atenei (dupa ce summit-ul programat pentru aceasta seara a fost anulat), liderii europeni discuta pe Twitter despre soarta Greciei. Sefii de Guvern din Malta si Estonia au convenit ca problema este lipsa de incredere in Grecia.

    13:10 - O imagine sugestiva de la debutul negocierilor: Euclid Tsakalotos, ministrul grec de Finante, si Christine Lagarde, sefa FMI.

    13:00 - Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro a inceput.

    12:50 - Ministrul de Finante din Austria, Hans Jorg Schelling, neaga ca sambata s-a discutat despre iesirea Greciei, fie si temporara, din zona euro.

    12:32 - A ajuns si Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice si financiare. Oficialul european s-a declarat optimist ca se poate ajunge la o intelegere, insa a lasat sa se inteleaga ca acum mingea e in terenul Greciei.

    12:27 - Christine Lagarde, sefa FMI, a ajuns la negocieri. Nicio declaratie pentru presa.

    12:28 - Grecia nu trebuie lasata sa paraseasca zona euro, a declarat duminica premierul italian Matteo Renzi, adaugand ca va cere guvernului german sa accepte acordul propus de executivul elen si sa nu umileasca Atena.

    12:19 - Pentru Italia, cea mai mare problema este neincrederea ca masurile de austeritate vor fi implementate. Ministrul italian al Economiei si Finantelor, Pier Carlo Dadoan, a declarat ca "principalul obstacol este lipsa de incredere, as dori sa vad guvernul grec ca ia masuri concrete incepand de maine in Parlament si pune in aplicare masuri care sunt necesare pentru Grecia in primul rand, apoi pentru a ne recastiga increderea, astfel incat negocierile sa avanseze".

    Amintim ca Italia este unul dintre putinii aliati ai Greciei, alaturi de Franta, Portugalia, Malta si Cipru.

    12:16 - Unul dintre adversarii cei mai vocali ai unui nou imprumut pentru Grecia este Slovacia. Ministrul de Finante din aceasta tara, Peter Kazimir, a vorbit cu reporterii in aceasta dimineata, fara prea multa tragere de inima.

    "Nu dau nicio declaratie presei pentru ca sunt catolic si eu duminica nu lucrez", a glumit oficialul.

    12:01 - Finlanda, care a fost sceptica in legatura cu reformele propuse de Grecia, insista ca "nimeni nu blocheaza nicio intelegere".

    "Daca as da o nota de la 1 la 10 acestor negocieri (de sambata noaptea - n. red.), ar fi undeva intre 3 si 4. Nimeni nu blocheaza o intelegere, suntem cu totii constructivi in incercarea de a gasi o solutie intr-o situatie foarte dificila. Planul care a fost prezentat de catre greci pur si simplu nu este de ajuns in acest stadiu", a declarat ministrul finlandez de Finante, Alexander Stubb.

    11:40 - In ciuda discutiilor tensionate de ieri, liderii euro grupului spera sa faca progrese la negocierile care vor incepe in scurt timp.

    "Discutiile au fost destul de complicate, speram ca azi sa facem mai multe progrese", a declarat pentru Reuters vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

    11:13 - Summit-ul extins al liderilor UE, care trebuia sa aiba loc in aceasta seara la Bruxelles, a fost anulat. Informatia a fost confirmata oficial de presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

    11:07 - La Bruxelles va avea loc duminica o reuniune PPE care precede Consiliul European. Presedintele roman Klaus Iohannis nu figureaza pe lista de participanti.

    11:01 - Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a declarat ca restrictiile asupra miscarilor de capital impuse bancilor din Grecia vor ramane in vigoare cel putin doua luni.

    10:40 - Un detaliu inedit de la negocierile de aseara: Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice si financiare, a iesit de la intalnirea eurogrupului cu un bandaj pe nas. Internautii glumesc si spun ca aceasta e cea mai buna dovada a faptului ca negocierile din spatele usilor inchise au fost cu adevarat tensionate.

    10:30 - E o zi cruciala pentru soarta Greciei, precum si pentru viitorul UE. Incepem o noua transmisiune live text, dar inainte iata un rezumat a ceea ce s-a intamplat peste noapte la Bruxelles.

    Mai multi ministri de Finante ai tarilor din zona euro s-au aratat sceptici in privinta propunerilor cu care au venit reprezentantii guvernului Tsipras. Mai mult, nu au incredere ca masurile vor fi cu adevarat implementate. Dupa aproape zece ore de discutii, nu s-a ajuns la niciun consens. Totusi, discutiile au fost tensionate si s-a invocat chiar un Grexit temporar. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, ar fi propus un Grexit temporar de cinci ani, timp in care Grecia ar trebui sa implementeze mai multe reforme.

    La randul sau, ministrul finlandez de Finante, Alexander Stubb, a fost somat de parlamentul tarii sale sa negocieze o iesire a Greciei din zona euro. Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia sustin, de asemenea, iesirea Greciei din zona euro. De altfel, Stubb a declarat ca pozitia Finlandei este "majoritara" in eurogrup. Din zona monedei unice fac parte, in total, 19 state.

    Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
    Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
    Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
    Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
    #criza Grecia datorii, #Grexit criza datorii, #criza zona euro Grecia , #criza Grecia