Lideri UE condamna pozitia Germaniei: E de neconceput sa umilim Grecia, dupa ce a renuntat la tot

Duminica, 12 Iulie 2015, ora 20:35
8605 citiri
Lideri UE condamna pozitia Germaniei: E de neconceput sa umilim Grecia, dupa ce a renuntat la tot
Foto: Facebook / Matteo Renzi

Mai multi lideri europeni au condamnat, duminica, pozitia dura a Germaniei in criza greaca, criticand sugestia ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, ca Grecia sa iasa temporar din zona euro (Grexit).

Ministrul german Schaeuble a propus - intr-un document de pozitie - ca Grecia fie sa-si imbunatateasca planul de reforme pe care l-a propus in schimbul unui ajutor, fie sa iasa din zona euro pentru o perioada de cel putin cinci ani.

Documentul, dezvaluit sambata de catre ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) si transmis altor tari din zona euro, a fost criticat dur de catre lideri UE.

Opozitia fata de aceasta idee a aparut in Italia, unde un ziar l-a citat pe premierul Matteo Renzi criticand pozitia lui Schaeuble si a Guvernului condus de catre Angela Merkel.

"Italia nu vrea o iesire a Greciei din zona euro, iar Germaniei ii transmit: ajunge", a declarat Renzi, citat duminica de ziarul Il Messaggero de la Roma.

"Dupa ce (premierul grec Alexis) Tsipras a prezentat propuneri care sunt conforme exigentelor europene, trebuie sa se ajunga la un acord. Este de neconceput sa umilim un partener european, dupa ce Grecia a renuntat la tot", a mai spus Renzi, potrivit aceleiasi surse.

Sugestia lui Schaeuble ca Grecia sa iasa temporar din zona monedei unice a fost criticata si de Luxembourg, ca o amenintare la adresa coeziunii Uniunii Europene (UE).

"Daca Germania investeste intr-un Grexit, provoaca un conflict puternic cu Franta", a declarat ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, pentru editia care urmeaza sa apara luni a ziarului german Sueddeutsche Zeitung.

"Asta ar insemna un dezastru pentru Europa", a subliniat Asselborn.

Liderul Partidului Socialist (PS) francez Jean-Christophe Cambadelis l-a indemnat pe vicecancelarul german Sigmar Gabriel, din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD), partenerul de guvernare al lui Merkel, sa sustina Grecia.

Potrivit lui Cambadelis, popoarele din Europa nu pot sa inteleaga sugestia lui Schaeuble ca Grecia sa iasa din zona euro timp de cinci ani.

"Nu poti sa spui ca nu poti sa ajungi la un acord inainte de referendum, iar apoi sa-l consideri invalid", afirma el, citat intr-un comunicat.

In Grecia, ministrul Economiei Giorgos Stathakis a respins din scurt ideea unui Grexit temporar. El a declarat, pentru radiodifuzorul Mega, ca sugestia germana este o manevra politica vizand sa distruga un acord in cadrul Eurogrupului.

De asemenea, Guvernul de la Atena a acuzat tari din zona euro, fara sa le nominalizeze, ca incearca sa saboteze negocierile cu privire la planurile de salvare si de reformare.

"Este evident ca un grup de tari vor sa nu se ajunga la un acord", au declarat surse guvernamentale.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#Germania critici Grecia, #Germania pozitie Grexit , #criza Grecia