Partidul lui Tsipras, scindat: Intre "sa respingem santajul creditorilor" si "sa sustinem guvernul"

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 22:18
5286 citiri
Partidul lui Tsipras, scindat: Intre "sa respingem santajul creditorilor" si "sa sustinem guvernul"
Foto: Hepta.ro

Guvernul grec isi sustine vineri seara in fata legislativului ultimele propuneri trimise creditorilor internationali, dar cativa membri ai majoritatii parlamentare si-au exprimat nemultumirea fata de acestea intr-o declaratie foarte dura in care sugereaza parasirea zonei euro.

"Va cer sa sustineti efortul guvernului pentru un acord", a spus in fata comisiei parlamentare ce examineaza respectivele propuneri deputatul Dimitris Vitsas, membru al stangii radicale Syriza, condusa de premierul Alexis Tsipras.

Dupa analiza din comisie, cei 300 de deputati greci se vor reuni pentru a mandata prin vot executivul sa negocieze cu creditorii internationali un nou acord de asistenta financiara, pe baza ultimelor masuri propuse de Tsipras. Deputatul Vitsas a recunoscut ca unele dintre aceste masuri "ar putea avea un efect recesiv", dar a subliniat ca reformele avute in vedere de guvern vor permite 'atacarea problemelor cronice' ale tarii, cum ar fi coruptia si clientelismul.

Marturii de la Atena - deriva Greciei, prin ochii unei romance

De altfel, majoritatea Syriza va trebui in aceasta seara sa depaseasca disensiunile ce ar putea sa apara in timpul sedintei legislativului, din cauza faptului ca masurile propuse de Tsipras cuprind si multe concesii facute creditorilor internationali, desi ultima initiativa a acestora a fost respinsa de greci prin referendum.

Intr-o scrisoare publicata tot vineri, cinci membri ai Syriza, inclusiv trei deputati, au cerut executivului sa "respinga santajul" creditorilor. Mai mult decat atat, ei mentioneaza in scrisoare ca daca "acordul nu va cuprinde un program pentru oprirea austeritatii, pentru asigurarea lichiditatilor (in sistemul bancar) si o stergere reala a datoriei externe, guvernul trebuie sa fie pregatit sa urmeze calea alternativa, aducand in discutie apartenenta tarii noastre la zona euro".

Grecia fierbe, Yanis Varoufakis a plecat in vacanta

Cat despre mult mediatizatul fost ministru de finante Yanis Varoufakis, care dupa ce si-a dat luni demisia este acum simplu deputat, el a anuntat ca nu va participa la sedinta legislativului, cerand totodata ca aceasta absenta sa nu fie interpretata gresit. "Il sustin deplin pe Euclid Tsakalotos (noul ministru de finante - n.red.) in batalia pe care o va duce la Eurogrup", a scris Varoufakis pe Twitter, motivandu-si absenta din parlament prin probleme familiale.

In ceea ce priveste reactia capitalelor europene in urma propunerilor lui Tsipras, aceasta a fost in general pozitiva, dar guvernul german si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, au declarat ca prefera sa astepte evaluarea creditorilor inainte de a se pronunta.

Printre propunerile Greciei trimise joi seara creditorilor se numara o crestere a TVA la anumite categorii de produse si servicii, de la 13% in prezent la 23 %, suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecesti, incepand cu insulele cele mai bogate si cu cele turistice, cresterea treptata a varstei de pensionare si reforme in domeniul functiei publice, masuri ce vizeaza cresterea veniturilor la buget.

Pentru produsele de baza, energie electrica si hoteluri, TVA ramane la 13%, iar pentru medicamente si carti la 6%. Inaintea referendumului, premierul Tsipras a cerut concetatenilor sai sa voteze impotriva propunerilor creditorilor internationali, invocand, printre altele, si faptul ca acestia au cerut cresterea pretului la energie si TVA-ului la medicamente.

In schimbul ofertei sale de a face reforme, guvernul grec cere acum creditorilor internationali un nou ajutor financiar pe trei ani, precum si o noua stergere a datoriei externe a Greciei, asupra acestei ultime solicitari cancelarul german Angela Merkel pronuntandu-se pana in prezent ferm impotriva.

Daca legislativul grec va da vineri seara guvernului unda verde pentru a continua negocierile cu creditorii, Eurogrupul se va reuni sambata pentru a examina propunerile guvernului de la Atena, Jeroen Dijsselbloem declarand ca este posibil sa se ia in aceeasi zi o decizie privind un nou acord cu Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Syriza scindare criza Grecia, #Tsipras masuri Grecia, #criza Grecia datorii , #criza Grecia