Scenariul cel mai optimist pentru Grecia: Isi revine in 20 de ani. Dar cu ce pret?

Marti, 14 Iulie 2015, ora 12:26
11920 citiri
Scenariul cel mai optimist pentru Grecia: Isi revine in 20 de ani. Dar cu ce pret?
Foto: Hepta.ro

Grecia si creditorii internationali au ajuns in sfarsit la un acord, dupa un summit maraton de negocieri tensionate. Pretul este insa urias si multe voci se intreaba ce credibilitate mai are acum UE. Mai mult, desi elenii au capacitatea de a iesi din criza, vor dura decenii bune pana cand Grecia va reveni pe linia de plutire.

Intr-o zi, insa, Grecia va fi normala. "Ce inseamna insa normala?", se intreaba juralistii de la Bloomberg. Bulgaria? Portugalia? Poate totusi Irlanda ar fi un model mai bun, scrie sursa citata.

Revenirea Irlandei din criza, cu ajutorul creditorilor europeni, a constituit o poveste de succes si ar trebui sa fie un model pentru tarile care au probleme financiare. Dupa Grecia, Irlanda a fost a doua tara din zona euro care a ajuns in dificultate in 2008. A negociat cu partenerii europeni si a gasit solutii, depasind criza cu ajutorul unor programe de creditare si relansandu-si economia aplicand reforme.

Revenind in prezent, datele economice arata ca Irlanda este cu 83% mai prospera decat Grecia. Jurnalistii de la Bloomberg apreciaza ca Grecia isi va reveni din criza si se va restabiliza in aproximativ 20 de ani, asta inseamna o generatie intreaga.

"Sfarsitul visului european"

Intelegerea de luni de la Bruxelles, dintre creditorii internationali si Grecia, a fost catalogata ca santaj, atac la suveranitatea nationala si chiar "sfarsitul visului european".

Detractorii compromisului facut la summit-ul maraton au cazut de acord cel putin asupra unui lucru: vinovat de situatia creata este cancelarul german Angela Merkel, scrie Bloomberg.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Ducand o lupta inegala cu premierul grec Alexis Tsipras (care a avut mai putini aliati decat Germania in negocierile dure de la Bruxelles), Merkel s-a asigurat ca cele 19 natiuni membre ale zonei euro inteleg ca fie respecta regulile, fie le este aratata usa.

    Londra nu vrea sa ajute Grecia: Zona euro sa se descurce singura

    Acum, dupa ce in sfarsit s-a ajuns la un acord, ramane de vazut daca reputatia Germaniei si a Uniunii Europene a fost afectata de pozitia intransigenta a cancelarului german.

    Grecia "sangereaza" manageri - daca antreprenorii pleaca, tara se duce de rapa?

    "Acest lucru este, din toate punctele de vedere, o lovitura economica de stat, orchestrata de Germania", este de parere Nicholas Spiro, directorul Spiro Sovereign Strategy, o firma de consultanta din Londra.

    Acesta este de parere ca "ultimatumul dat Greciei aminteste inca o data - daca mai era nevoie - ca nu exista nicio dorinta pentru a consolida eurogrupul".

    Acord pentru Grecia - ce prevede documentul care salveaza elenii de la faliment

    Merkel si ministrul sau de Finante, Wolfgang Schaeuble, au fost protagonistii principali in weekendul in care s-au dus negocieri intense pentru soarta Atenei. Grecia ramane, cel putin deocamdata, in zona euro, dar premierul Alexis Tsipras a capitulat, acceptand masuri dure, inclusiv reducerea pensiilor, cresterea TVA si ca active ale sectorului public in valoare de 50 de miliarde de euro sa fie vandute sub supervizarea creditorilor internationali.

    Deja mai multi politicieni eleni au criticat intelegerea ce ar aduce Greciei 86 de miliarde de euro in urmatorii trei ani. Parlamentul elen trebuie sa aprobe planul pana miercuri, 15 iulie, la miezul noptii.

    Animozitatile din UE

    Shada Islam, director al grupului de politica consultativa Friends of Europe, de la Bruxelles, este de parere ca modul aspru in care a catalogat UE alegerea lui Tsipras, la inceputul anului, in fruntea unei coalitii-antiausteritate a afectat blocul european atat in ochii propriilor cetateni, cat si la nivel global.

    Criza din Grecia: Pana cand raman inchise bancile elene

    "S-a ajuns in cele din urma la un acord cu privire la Grecia, dar costul este imens", a declarat Islam. Potrivit acestuia, "Merkel a incercat sa aleaga o cale de mijloc, insa ministrul de Finante Schaeuble va fi privit de unii critici ca adevaratul personaj negativ in toata aceasta poveste".

    Merkel si Schaeuble au devenit figuri blamate in Grecia, unde sunt frecvente comparatiile cu ocupatia nazista din cel de Al Doilea Razboi Mondial.

    Nikos Filis, purtatorul de cuvant al Syriza, are o opinie radicala. Potrivit acestuia, "Europa se rupe pentru a treia oara in ultimul secol".

    La randul sau, Panos Kammenos, ministrul grec al Apararii, considera ca Tsipras a cazut in capcana creditorilor. "Premierul Greciei a fost victima unei lovituri de stat, o actiune condusa de Germania si de state precum Olanda, Finlanda si tarile baltice. Premierul a fost santajat cu un colaps al sistemului bancar si o taiere a depozitelor bancare", a apreciat Kammenos.

    Ce spun germanii

    Barbara Hahn, un traducator din Germania, a fost o sustinatoare a Uniunii Europene. Din cauza pozitiei dure a cancelarui Angela Merkel fata de Grecia, acum nu mai este atat de sigura.

    "Mi-e rusine de modul in care oficialii germani s-au comportat", a declarat Hahn, in timp se se plimba pe langa o cladire guvernamentala din Berlin. Potrivit acesteia, Germania si aliatii sai "au santajat" Atena, iar accentul pe austeritate a spulberat increderea in proiectul european.

    Bancile din Grecia raman inchise - BCE ingheata finantarea

    Seful fractiunii ecologiste din Bundestag, Anton Hofreiter, crede ca acordul de la Bruxelles nu va asigura suficiente investitii in Grecia pentru a stimula economia stagnanta.

    "In cele din urma, ne vom confrunta cu aceeasi problema: O Grecie blocata in recesiune, care nu isi poate plati datoriile", a spus Hofreiter.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
    #Grecia criza acord, #Grecia datorii criza, #Grecia model Irlanda , #criza Grecia