Suspans pentru Grecia: Eurogrupul pune conditii mai dure pentru salvarea elenilor

Duminica, 12 Iulie 2015, ora 16:25
5885 citiri
Suspans pentru Grecia: Eurogrupul pune conditii mai dure pentru salvarea elenilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrii de Finante din zona euro vor ca Grecia sa implementeze masuri mai dure de austeritate decat cele prezentate de premierului elen Alexis Tsipras, potrivit unui document care contine concluziile partiale ale negocierilor intense de sambata ale eurogrupului.

Potrivit draft-ului obtinut de Reuters, oficialii europeni vor ca Atena sa implementeze masuri mai dure de reformare a sistemului economic, inainte ca noi discutii in vederea acordarii unui al treilea ajutor financiar sa inceapa.

Ultimele ore pentru Grecia - LIVE

Documentul nu reprezinta un acord final, ci, mai degraba, un punct de plecare pentru reuniunea de duminica a ministrilor de Finante, le-au dezvaluit surse oficiale jurnalistilor acreditati la Bruxelles.

Aceleasi surse au adaugat ca Grecia va trebui sa se conformeze, daca vrea sa acceseze planul de salvare pe trei ani, pentru care a aplicat la Mecanismul pentru Stabilitate Europeana (MSE).

Printre solicitarile eurogrupului se numara si cerinta ca Grecia sa ajunga la un excedent bugetar de 3,5% din PIB pana in anul 2018, sa implementeze reforme mai ambitioase in ceea ce priveste sistemul de pensii, precum si sa asigure privatizari eficiente pe piata energiei.

Potrivit documentului de la Bruxelles, Guvernului grec i se cere, printre altele, sa faca ample disponibilizari si sa ia masurile necesare pentru a intari sectorul financiar, inclusiv sa actioneze decisiv in privinta creditelor neperformante.

O noua runda de discutii intense pentru gasirea unei solutii de salvare a Greciei de la faliment are loc duminica, la Bruxelles, dupa ce eurogrupul a incheiat negocierile de sambata fara niciun rezultat.

Ramane de vazut, insa, daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali si Guvernul condus de Alexis Tsipra ajung la un acord, iar Grecia ramane in zona euro.

Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens. Intalnirea eurogrupului a fost reluata duminica.

  • Toate stirile despre criza din Grecia
  • Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Ciprul sustin ramanerea Greciei in zona euro.

    Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document

    Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului

    Duminica seara, la Bruxelles, trebuia sa aiba loc un summit extins la care sa participe toti liderii Uniunii Europene, nu doar cei din zona euro, inclusiv presedintele Klaus Iohannis, dar intalnirea a fost anulata.

    HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
    HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
    Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
    Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
    Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
    Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
    #eurogrup masuri Grecia, #reforme dure Grecia eurogrup , #criza Grecia