Grecia are nevoie de un miracol - Problemele economice nu tin cont de rezultatul alegerilor

Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 18:22
3404 citiri

Oricine va fi castigatorul alegerilor anticipate din Grecia, care au loc duminica, se va procopsi cu o sarcina inevitabila. Victoria vine la pachet cu rezolvarea multor probleme, precum gasirea unor solutii pentru relansarea economiei, dar si pentru somajul ajuns la cote alarmante, precum si pentru sistemul bancar aflat la pamant.

Exista doua scenarii: e posibil ca fostul premier Alexis Tsipras sa revina in functie sau ca Evangelos Meimarakis de la Noua Democratie sa devina seful Guvernului de la Atena.

Bloomberg aminteste ca al treilea pachet de salvare, semnat de Tsipras luna trecuta cu creditorii internationali, chiar inainte sa demisioneze, incepe in luna octombrie.

Astfel, viitorul premier va fi nevoit sa supravegheze recapitalizarea bancilor, sa aiba grija la cheltuielile bugetare, sa impiedice derapajele si sa implementeze programul de privatizare.

Sursa: Bloomberg

El va trebui sa faca toate aceste lucruri, in conditiile in care economia se resimte dupa impunerea masurilor de limitare a capitalului, la finalul lunii iunie.

In timp ce economia Greciei a aratat ca a rezistat foarte bine presiunilor in al doilea trimestru, inregistrand un avans de 0,9%, analistii se tem ca produsul intern brut a incasat o lovitura zdravana in perioada iulie-septembrie.

Cadou de la zei? Veste neasteptat de buna pentru economia Greciei

"Cei mai multi indicatori arata ca ar fi vorba de o contractie abrupta in al treilea trimestru", a transmis Nick Kounis, de la ABN Amro Bank NV din Amsterdam. "Istoria ne-a aratat ca masurile de control impuse capitalului au efecte negative si afecteaza activitatea pe termen lung", a adaugat analistul.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi (Video)

Bloomberg a realizat un sondaj in randul a 19 economisti, iar estimarile lor arata ca PIB-ul statului elen se va contracta cu 1,4% in acest an. Previziunile din ianuarie mizau pe o crestere de 2%, inainte ca Tsipras sa fie ales si al treilea program de salvare sa fie parafat.

Sursa: Bloomberg

Prioritatea viitorului guvern grec ar trebui sa fie recapitalizarea bancilor, care au fost inchise timp de trei saptamani in iulie. Noul pachet de salvare aprobat cu creditorii internationali prevede o suma de 25 de miliarde de euro in acest sens.

Sursa: Bloomberg

O concesie obtinuta de Tsipras dupa 8 luni de negocieri a fost "imblanzirea" tintelor fiscale. Totusi, guvernul va fi nevoit sa actioneze in asa fel incat sa se asigure ca va ajunge la un surplus bugetar de 3,5% in 2018.

Sursa: Bloomberg

Aceste provocari par a fi descurajatoare, insa viitorul guvern mai trebuie sa se inhame la o munca cel putin titanica: Grecia trebuie sa atraga investitii noi, daca vrea sa reduca rata somajului, care se afla in jurul a 25%.

Syriza, partidul lui Tsipras, in continuare pe primul loc in sondajele din Grecia

"Situatia economica a Greciei urmeaza sa se deteriorizeze in urmatoarea perioada si va incepe sa afecteze si mai mult piata muncii. Acest lucru explica partial momentul ales de Tsipras pentru a organiza alegerile anticipate: el a vrut ca poporul sa voteze inainte ca realitatea economica sa loveasca din plin", a transmis Kounis.

Sursa: Bloomberg

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Grecia alegeri anticipate, #grecia vot, #Grecia probleme economie , #criza Grecia