Tsipras s-ar pregati sa ceara un vot de incredere in urma rebeliunii din Syriza

Luni, 17 August 2015, ora 16:12
2081 citiri
Tsipras s-ar pregati sa ceara un vot de incredere in urma rebeliunii din Syriza
Foto: Hepta.ro

Guvernul grec pare sa se pregateasca ca ceara un vot de incredere, in urma rebeliunii unor parlamentari din cadrul Partidului Syriza (extrema stanga, la putere) fata de noul plan de salvare a tarii, au anuntat luni unii ministri.

Ministrul Energiei Panos Skourletis considera un asemenea vot ca "de la sine inteles" in urma rebeliunii de vineri, cand aproximativ o treime dintre deputatii Syriza s-au abtinut sau au votat impotriva acordului cu creditorii internationali ai tarii.

In contextul in care aripa stangii dure da putine semne ca s-ar intoarce la baza, Skourletis a evocat, de asemenea, posibilitatea organizarii unor alegeri legislative anticipate, in cazul in care premierul Alexis Tsipras nu obtine un vot de incredere. El s-a bazat pe sustinerea opozitiei pentru adoptarea acordului cu creditorii in Parlament. Alt ministru a argumentat ca alegerile ar conduce la stabilitate politica.

Criza din Grecia: Parlamentul a votat programul de salvare - Tsipras, sabotat din interior

Tulburarile politice din Grecia provoaca incertitudine cu privire la modul in care Guvernul va implementa planul de salvare - care prevede reforme economice profunde si politici de austeritate dure - fara o majoritate parlamentara functionala.

Executivul a anuntat ca prioritatea sa este sa obtina deblocarea finantarilor de la creditorii internationali acordate prin programul de salvare, al treilea din ultimii cinci ani, astfel incat Atena sa poata rambursa joi o rata in valoare de 3,2 miliarde de euro Bancii Centrale Europene (BCE).

"Consider ca este de la sine inteleasa, dupa rana adanca din grupul parlamentar al Syriza", a raspuns Skourletis postului Skai, care l-a intrebat daca exista posibilitatea cererii unui vot de incredere in Parlament dupa ceea ce s-a intamplat vineri.

Grecia primeste 86 de miliarde de euro: Cand vine prima transa si avertismentul FMI (Video)

Tsipras a fost ales in ianuarie, dar a fost nevoit ca intre timp sa-si abandoneze promisiunile de a anula taierile bugetare si cresterea impozitelor pe care guvernele anterioare le-au impus in cadrul planurilor anterioare de salvare a tarii.

Ministrul Sanatatii Panagiotis Kouroublis a sugerat ca doar alte alegeri ar putea sa calmeze atmosfera in aceasta perioada de criza economica si sa arate ca oamenii accepta programul de salvare "oneros".

"Alegerile nu sunt cea mai buna alegere, dar pentru ca economia sa-si revina este nevoie de stabilitate politica", a declarat el pentru Skai TV. "Pentru implementarea unui program atat de dur, cu masuri atat de dureroase, nu poti sa faci nimic fara un mandat de la popor", a adaugat el.

Tsipras l-a dat afara din Guvern pe ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis pentru ca s-a alaturat rebelinii. Lafazanis este acum liderul membrilor Syriza care se opun conditiilor acceptate de catre Tsipras in schimbul imprumuturilor in valoare de 86 de miliarde de euro.

Lafazanis a facut saptamana trecuta un pas catre despartirea de Syriza, o coalitie a stangii radicale, indemnand la crearea unei miscari impotriva planului de salvare.

Insa sansele ca aripa stangii dure sa se ralieze impotriva lui Tsipras intr-un vot de neincredere par mici.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Tsipras vot incredree, #Tsipras Parlament vot incredere , #criza Grecia