Vot crucial pentru salvarea Greciei in Parlamentul Germaniei: Va fi tradata Merkel?

Miercuri, 19 August 2015, ora 07:23
2001 citiri
Vot crucial pentru salvarea Greciei in Parlamentul Germaniei: Va fi tradata Merkel?
Foto: Arhiva Ziare.com

60 de parlamentari din cei 311 membri ai blocului conservator al cancelarului Angela Merkel au votat impotriva sau s-au abtinut marti, in cursul unui vot de testare asupra unui al treilea plan de salvare pentru Grecia inaintea unui vot in Parlament, care va avea loc miercuri.

Reprezentand cu toate acestea un sprijin important pentru Merkel, votul de testare arata ca ar putea fi mai putini rebeli in timpul deciziei de miercuri a Bundestagului asupra pachetului de 86 de miliarde de euro (95 miliarde dolari).

Ziarul Bild a relatat ca pana la 120 din deputatii ei ar vota impotriva sau se vor abtine.

Votul de testare - fara caracter obligatoriu - a aratat marti 56 de voturi "nu" si 4 abtineri. Aceasta inseamna mai putini de 65 decat cei parlamentari din tabara ei conservatoare care au rupt randurile luna trecuta si au refuzat sa sprijine negocierile asupra planului de salvare, noteaza Reuters.

Germania este cel mai mare creditor al Greciei. Aprobarea Parlamentului, ceruta de lege, este vitala pentru ca, cu parlamentari sceptici exprimand rezerve publice fata de eforturile de salvare a Greciei, trimite un semnal important in Europa.

Merkel si ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, in ciuda unor indoieli anterioare, si-au indemnat colegii din Parlament crestin democrati (Uniunea Crestin-Democrata - CDU) si din Uniunea Crestin-Sociala (CSU) sa voteze "da" asupra masurii.

"A fost un lucru bun sa se adopte o atitudine dura fata de Atena", a declarat Merkel deputatilor, potrivit unor conservatori care au luat parte la intalnirea cu usile inchise.

Schaeuble a afirmat ca sprijina al treilea plan de ajutor "cu o convingere completa", potrivit acestor surse. El le-a spus de asemenea ca este sigur ca Fondul Monetar International, a carui aprobare este vazuta de multi parlamentari ca o garantare a punerii in aplicare riguroase a obiectivelor bugetare si de reforma, va lua parte.

Klaus-Peter Willsch, un disident cheie, a declarat: "Ni s-a promis acelasi lucru atat de des, dar intotdeauna nu a fost asa".

Sprijinul altor partide, inclusiv al social-democratilor (SPD), partenerul mai mic de coalitie al lui Merkel, si Verzilor din Opozitie inseamna ca aprobarea nu este pusa la indoiala. Dar o revolta a unui mare numar de aliati ai ei ar fi daunatoare pentru Merkel, mai noteaza Reuters.

Parlamentarii si-au intrerupt marti vacanta pentru a dezbate al treilea plan de salvare pentru Grecia inainte de a-l aproba.

Schaeuble, care a declarat luna trecuta Parlamentului ca discutiile asupra unui al treilea plan de ajutor sunt o "ultima incercare" de a rezolva criza din Grecia, si-a exprimat sprijinul pentru acest pachet inaintea votului de miercuri si a notat ca Atena este gata de reforme.

Multe figuri de rang inalt din coalitia la putere au fost de acord. Dar o minoritate semnificativa din randul conservatorilor lui Merkel se opune deschis planului si o rebeliune in crestere ar putea sa o incurce.

Dezbaterea a devenit tot mai aprinsa si dupa ce Volker Kauder, seful blocului conservatorilor in Parlament, si-a amenintat cu represalii colegii la inceputul acestei luni daca se vor razvrati si vor vota contra planului de salvare.

Schaeuble, care a sustinut luna trecuta ca Grecia ar trebui sa ia in considerare o "iesire temporara" din zona euro, a cautat sa consolideze sprijinul pentru planul de salvare inaintea votului de miercuri, citand o schimbare dramatica in disponibilitatea guvernului grec pentru reforma.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#acord salvare Grecia Parlament Germania, #vot Germania acord Grecia, #Merkel acord salvare Grecia , #criza Grecia