Tone de lapte aruncate pe camp: Isteria aflatoxinei, cauzata de interese externe?

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 15:08
5468 citiri
Tone de lapte aruncate pe camp: Isteria aflatoxinei, cauzata de interese externe?
Foto: Realitatea Tv

Tone de lapte au fost aruncate pe camp, miercuri, in semn de protest, de catre unii fermieri din Romania, care acuza ca produsele lor nu se mai vand, din cauza Guvernului care a dus la extrem scandalul laptelui toxic.

Un fermier din comuna Branesti, judetul Ilfov, a avertizat ca va arunca pe camp cate 10 tone de lapte pe zi, pana cand guvernantii vor face ceva pentru ca romanii sa capate din nou incredere in produsele romanesti.

Agricultorii se revolta si ameninta Guvernul: Aruncam tone de lapte bun pe camp! E inadmisibil!

"Vanzarile au scazut cu 30-35%, insa vad ca se doreste sa ajunga la 50%", a avertizat Dorin Cojocaru, director general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), intr-un interviu acordat Ziare.com.

El a punctat ca este o problema foarte grava daca piata nu se relanseaza si ca vor avea de suferit si procesatorii, care fie nu vor mai avea bani sa plateasca laptele deja cumparat, fie vor sista achizitia in totalitate.

"Se vor inchide fabrici, iar fermierii ce vor mai face cu laptele?", se intreaba retoric Dorin Cojocaru.

"Ce e de facut? Intrebati Guvernul, ANSVSA si politicienii, care ar trebui sa fie mai responsabili si mai temperati. Cine a declansat tot balamucul asta cred ca nu s-a gandit ca poate distruge o industrie cu 16.000 de angajati, care mai are, pe langa ea, sute de mii de ferme si alte industrii conexe, cea alimentara, furaje, ambalaje, ingrediente etc. La ora actuala, nu stiu unde se va ajunge, din cauza unor iresponsabili care au sarit peste niste protocoale procedurale conform unor legislatii europene", a completat Dorin Cojocaru.

Costel Caras, directorul Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein.ro, a precizat ca protestele agricultorilor vor continua.

"Sa iasa urgent Guvernul sa incerce sa mai repare ceva, astfel toti fermierii din tara se vor revolta, suntem disperati si suntem in stare sa dam foc la tot", a precizat acesta, la B1 TV.

"Suntem in stare de orice. Ne organizam acum. 90% nu se mai vinde, zace prin ferme. Daca cel putin nu-si da demisia ministrul Agriculturii, care a declansat toata aceasta isterie, ne organizam in cete si in hoarde, cu furci si cu topoare. Am vrut intelepciune, am crezut ca daca oamenii astia iau conducerea tarii o sa curga lapte si miere si uite ce traim acum", a completat Costel Caras.

El sustine ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost "cel putin inconstient", in momentul in care a afirmat ca laptele romanesc are aflatoxina, desi nu avea niciun rezultat. "Dupa o mie si ceva de probe, s-a dovedit ca erau doar niste cazuri punctuale, mult mai putine decat in Ungaria, de exemplu", a adaugat acesta.

Daniel Constantin a tinut sa linisteasca fermierii si i-a convocat la o noua intalnire, avand in vedere ca a lipsit de la cea organizata miercuri dimineata.

"Maine (joi - n.red.), dupa conferinta de presa in care se vor prezenta rezultatele probelor prelevate, lucrurile vor reintra in normal, s-au facut multe analize in ultima perioada, iar principalul beneficiar va fi consumatorul. Trebuie sa ne preocupam astfel incat industria si vanzarile sa nu fie in pericol", a declarat ministrul Daniel Constantin, la iesirea de la sedinta de guvern.

Unul dintre fermierii care au participat la intalnirea de miercuri dimineata a declarat ca au venit doar doi directori pe zootehnie. De asemenea, acesta a precizat ca se arunca peste 3,6 milioane de litri de lapte zilnic, in Romania, din cauza faptului ca nu mai vrea nimeni sa-l cumpere.

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, acuza autoritatile romane pentru viteza foarte scazuta de reactie in problema scandalurilor cu produse alimentare romanesti. El a spus recent, pentru Ziare.com, ca acestea "pun industria zootehnica si alimentara pe butuci, din cauza blocarii exporturilor".

Laptele romanesc, victima intereselor straine?

Acelasi fermier din Branesti a precizat si faptul ca, in ultima saptamana, importurile de lapte din Ungaria si Polonia au crescut de 20 de ori, ridicand ipoteza unei posibile conspiratii pentru denigrarea producatorilor romani, in interesul celor straini.

In schimb, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat, dupa o intalnire cu ministrul Agriculturii de miercuri, ca luptele politice dintre PDL si USL ar fi de vina pentru scandalul laptelui.

"Sunt anumite persoane care au aruncat aceste lucruri si ne-au adus in situatia asta. Mi se pare ca este un razboi politic intre PDL si USL", a declarat Frumosu.

De altfel, si analistul Mircea Cosea a declarat recent, pentru Ziare.com, ca scandalurile din industria alimentara ce au in centru Romania par a fi, mai mult, o lupta de interese la nivel extern, producatorii mari internationali fiind, probabil, ingrijorati de cresterea exporturilor romanesti de calitate.

"Eu pun aceste situatii legate de exporturile de alimente din Romania si in legatura cu o actiune concertata impotriva exporturilor romanesti. Agricultura privata a facut eforturi foarte mari dupa 2007 si anul acesta vor fi mai reprezentanti pe piata europeana cu produse de calitate. Or asta a creat o concurenta neplacuta pentru altii. Nu ne mai pot ataca cu taxe vamale. Creeaza scandaluri de imagine, care vor aduce dificultati exportatorilor romani", a spus Cosea.

Laptele, un scandal de amploare

Ancheta vizand industria laptelui a fost demarata dupa ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma, pe 4 martie.

ANSVSA a anuntat, in 7 martie, ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.

Ulterior, institutia a anuntat ca probele de lapte de la trei ferme si doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

Cu ocazia controalelor, au fost verificate unitatile din sectorul laptelui si au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud si lapte pasteurizat, destinate comercializarii directe catre consumatorul final, precum si probe de lapte destinat procesarii ulterioare, in vederea obtinerii produselor lactate.

Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte, mai arata ANSVSA.

In urma scandalului, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Mihai Turcanu, si-a dat demisia, la cererea premierului Victor Ponta.

Recent, presedintele interimar al institutiei, Vladimir Manastireanu, a asigurat ca tot ce se afla in prezent pe rafturile magazinelor este bun de consum si ca s-au luat deja masuri pentru a rezolva situatia. De altfel, in aceasta saptamana se vor face publice rezultatele analizelor.

In plus, potrivit lui Manastireanu, laptele cu probleme de pana acum reprezinta doar 0,2% din productia totala zilnica.

Scandalul laptelui cu aflatoxina a ajuns si la dozatoarele din Bucuresti, amplasate in piete si centre comerciale, acestea find puse sub sechestru de Autoritatea Sanitar-Veterinara. Potrivit primelor informatii, produsul provenea de la trei ferme suspectate ca aveau furaje cu aceasta substanta.

Danone a retras de pe piata toate produsele suspectate ca ar fi continut aceasta substanta, insa in 24 de ore, rezultatele analizelor realizate intr-un laborator din Ungaria au aratat contrariul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#lapte aruncat camp fermieri, #lapte aruncat camp, #scandal lapte toxic fermieri, #scandal lapte toxic , #criza lapte