Alegeri in Grecia: Prabusirea este posibila indiferent de rezultat

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 11:46
2521 citiri
Alegeri in Grecia: Prabusirea este posibila indiferent de rezultat
Foto: Greek Reporter

Un politician de extrema stanga se va confrunta cu mostenitorul conservator al unei remarcabile familii grecesti cu ocazia alegerile legislative de duminica, care vor decide daca Atena ramane in zona euro si care ar putea zdruncina pietele financiare.

Alegatorii, furiosi din cauza masurilor dure de austeritate prescrise de creditorii internationali in schimbul imprumutului de 130 de miliarde de euro, au pedepsit principalele partide grecesti la alegerile anterioare, de pe 6 mai, iar, potrivit sondajelor, optiunile lor pentru noua runda electorala sunt impartite.

Liderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras, 61 de ani, a mizat pe cartea pro-europeana, avertizand grecii ca nerespectarea obligatiilor asumate fata de FMI si UE inseamna revenirea la drahma.

"Aceste alegeri sunt despre viitorul copiilor nostri, daca ramanem in zona euro sau nu. Aceasta este miza duminica", a spus Samaras.

Alexis Tsipras, liderul partidului de extrema stanga, Syriza, 37 de ani, a promis sa modifice intelegerea care a aruncat Grecia in cea mai grava recesiune din ultimele decenii, sa nationalizeze bancile si sa opreasca privatizarile.

Mesajul sau a ajuns la grecii confruntati cu o rata a somajului de aproape 23%. In urma primului scrutin, din 6 mai, Syriza, un partid obscur pana atunci, a devenit al doilea cel mai mare partid din Grecia.

"Daca tara renunta la euro, zona euro se prabuseste. Daca nu ne dau urmatoarea rata din imprumut, zona euro se va prabusi a doua zi", a amenintat Tsipras.

Potrivit sondajelor, cele doua partide se afla la egalitate. Din nou, este posibil ca niciun partid sa obtina o victorie decisiva, iar partidul care va obtine majoritatea va lansa, probabil, negocieri, pentru formarea unei coalitii in favoarea sau impotriva pachetului de asistenta financiara.

Analistii spun ca va fi o victorie pirica pentru oricine o va obtine. Lui Samaras ii va fi greu sa guverneze cu Tsipras protestand la poarta, in timp ce acesta din urma va trebui sa realizeze ca mosteneste un stat aflat pe marginea falimentului fara finantare externa.

"Este posibil sa asistam la un colaps oricare ar fi guvernul. Nu exista o solutie usoara", a spus Yanis Varoufakis, profesor de economie la Universitatea din Atena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#alegeri parlamentare Grecia, #criza economica Grecia, #Syriza alegeri Grecia , #criza