Analist Roubini GE: Ungaria si Romania, verigile slabe din regiune

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 16:53
2469 citiri
Analist Roubini GE: Ungaria si Romania, verigile slabe din regiune

Ungaria este cea mai slaba veriga din Europa Centrala si de Est, Romania fiind urmatoare tara vulnerabila, cu diferenta ca Guvernul Romaniei pare sa fie serios cu privire la acordul cu FMI, considera Jelena Vukotic, economist senior la firma Roubini Global Economics (RGE).

Astfel, economistul estimeaza ca moneda Ungariei s-ar putea deprecia in urmatoarea perioada, existand posibilitatea ca pragul psihologic de 300 de forinti pentru un euro sa fie depasit, in contextul deteriorarii sentimentului investitorilor. La o astfel de evolutie ar putea contribui si numirea lui Gyorgy Matolcsy in fruntea bancii centrale a Ungariei.

Intr-un interviu acordat Concorde Fund Management, preluat de portofolio.hu, Vukotic a precizat ca nu este ingrijorata atat de masurile pe care Matolcsy le-ar putea lua, cat mai degraba de neincrederea cu care este privit de piete.

Potrivit economistului, Europa Centrala si de Est este dependenta in mare masura de schimbarile externe, in special de situatia din zona euro, care afecteaza nu doar Ungaria, ci toate tarile din regiune. Specific Ungariei este faptul ca incertitudinile politice sunt mai ridicate aici.

Astfel, "Ungaria este cea mai slaba veriga", in opinia analistului, in contextul in care datoria externa a tarii este cea mai ridicata, iar fundamentele sale economice sunt, de asemenea, mai subrede decat cele ale vecinilor sai.

Urmatoarea veriga slaba este Romania, a adaugat Vukotic, insa guvernul sau pare serios cu privire la acordul cu FMI, care va fi cel mai probabil reinnoit in martie.

"In situatii turbulente acest lucru furnizeaza o ancora pentru investitorii care urmaresc si Romania. In sens contrar, guvernul ungar nu are nicio intentie sa ajunga la o intelegere cu FMI, asumandu-si un risc urias, deoarece sentimentul global se poate deteriora brusc si puternic, iar Ungaria ar putea sa fie prima tara din care capitalul strain se va retrage", a spus economistul de la RGE, condusa de Nouriel Roubini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#analist Roubini economie Romania, #Romania Ungaria criza Ungaria , #criza