Are China solutie pentru criza globala?

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 08:33
3209 citiri
Are China solutie pentru criza globala?
Foto: Arhiva

Criza mondiala declansata in 2008 si criza datoriilor suverane de care s-a izbit Europa au avut ca efect o tulburare a economiei chineze, manifestata indeosebi prin scaderea importurilor, care constituiau pivotul esential al echilibrului financiar.

China s-a vazut nevoita sa-si ia contramasuri, acceptand o diminuare a cresterilor economice, o reducere a investitiilor si stimularea consumului intern, menit sa preia din pierderea economica provocata de stagnarea importurilor.

Abordand astfel reechilibrarea economiei nationale, bugetul statului se incheie corect, dar ramane nerezolvata balanta veniturilor si a cheltuielilor valutare. Deocamdata, cea de a doua puterea lumii sta linistita sub acest aspect: balanta Chinei este excedentara.

Ca urmare, problema nu e presanta si ea isi poate gasi solutie in timp, tinand seama de evolutia conjuncturii internationale. N-ar fi exclus ca, prin tehnologii noi aplicate ulterior, sa se reimprospateze si activitatea de export. Pana atunci, statul are o oarecare osanza, din care isi poate finanta importurile, fara griji.

Dar, privind pe termen mediu si mai ales lung, ramane necesara pornirea unor noi motoare ale economiei nationale. La baza lor sta perfectionarea fortei de munca, modernizarea tehnologiilor si aplicarea de reforme institutionale, noteaza Project Syndicate.

Dublarea venitului mediu pe familie

In mod paradoxal, spre deosebire de tarile generatoare de criza, care au instituit un regim sever de austeritate, China este nevoita sa mareasca veniturile populatiei, principala cale pentru cresterea consumurilor care stimuleaza functionarea economiei.

Asistam la un fenomen invers fata de cel petrecut cu decenii in urma, cand consumul intern era strict limitat de salariile mici si putin diferentiate, specifice regimului comunist.

Conformandu-se acestui nou concept, recentul congres al Partidului Comunist a propus dublarea venitului mediu pe familie pana in anul 2020, ceea ce va deveni posibil prin cresterea bugetului cu 64.000 miliarde renminbi, respectiv 10.300 miliarde de dolari.

Cifra este impresionanta, dar trebuie sa tinem seama de faptul ca vorbim despre una din economiile de varf ale lumii. Este de asteptat ca o asemenea crestere a puterii de cumparare a populatiei sa impulsioneze spectaculos economia nationala pe temen mediu si lung.

Se vehiculeaza cifre fantastice

Pe de alta parte, abordand astfel problema, China isi pregateste o stabilitate economica de invidiat in viitor, ceea ce o va putea face atractiva pentru investitorii externi.

Ei vor fi oricand bineveniti, aportul lor nu va face altceva, decat sa contribuie la un supliment de prosperitate, mentinand totodata echilibrul atat de necesar in balanta valutara.

Intr-adevar, asa cum aratam la inceput, in perioada urmatoare economia tarii va fi nevoita sa consume din osanza adunata, ceea ce ii rezolva problema valutei pe termen scurt. Pentru viitor, investitiile straine vor fi cat se poate de bine venite.

Cu toate acestea, succesul unei economii depide de capacitatea ei, privind folosirea eficienta a capitalului acumulat. In prezent, China dispune de 90.000 miliarde renminbi (aproximativ 14.500 miliarde dolari) in active bancare si de 3.200 miliarde dolari in rezerve valutare. Cu asemenea disponibilitati, superputerea joaca deja un rol semnificativ in finantele lumii.

Planul este clar. Rezultatele se vor vedea

Ramane, insa, de vazut in ce masura va sti tara sa transforme aceasta mare putere financiara de care dispune intr-una comerciala, pentru ca banii sa actioneze in afaceri si in prosperitate.

Daca va reusi, succesul Chinei are sanse sa sa-i stimuleze si pe partenerii ei, pentru care actualele schimburi, chiar daca nu sunt de tot compromise, sunt in mare masura incetinite.

Ca o ironie a soartei, acestia sunt tocmai parteneri europeni sau americani, adica segmentul cel mai dezvoltat al omenirii, cel aflat altadata cu steagul sus, dar ajuns astazi la inghesuiala.

Cert este ca, spre deosebire de asemenea tari, care aflandu-se in criza, isi cauta solutiile incercand sa se salveze cu pasi mici si pe bajbaite, China si-a facut un program clar pe termen scurt, mediu si lung.

In ce masura planul ei se va dovedi o solutie stralucitoare care sa aduca asteptata stabilitate pe teren lung, sau e menit sa ajunga un urias foc de paie din care va ramane numai putina cenusa - asta numai viitorul o va putea dovedi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza mondiala, #economia Chinei, #echilibru financiar , #criza