Bancile europene platesc litigiile cu bani grei

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 10:33
1227 citiri
Bancile europene platesc litigiile cu bani grei
Foto: La Tribune

Intr-o prima etapa, criza s-a reflectat puternic in exercitiul financiar al bancilor europene prin ingreunarea incasarii ratelor si dobanzilor la credite.

Situatia impunea doua solutii: ori reesalonarea rambursarii creditului, in cazul cand clientul prezinta totusi bonitate, ori actionarea in justitie pentru executarea silita si valorificarea gajului.

Costul litigiilor: 77 miliarde dolari

In prima varianta banca renunta de buna voie sa-si recupereze la termen creditul acordat, in cea de a doua va suporta cheltuielile pentru solutionarea litigiului, care devin nerecuperabile atunci cand gajul a fost un bun imobiliar, iar valoarea lui a scazut poate chiar sub cea a restului din credit.

Astfel, banca devine dublu pagubita, pe de o parte prin cheltuielile de judecata, pe de alta parte prin prabusirea pretului la bunurile imobiliare.

La nivelul intregii UE, numai cheltuielile pentru recuperarea creditelor prin executari silite au atins, de la inceputul crizei si pana in prezent, uriasa suma de 77 miliarde dolari, noteaza La Tribune. La aceasta se adauaga pierderile colaterale, dar si unele imprudente facute de banci in perioada de prosperitate a activitatii bancare.

Cele 77 miliarde din UE nu sunt depasite decat de litigiile bancilor americane, care se ridica la suma de 101 milioane dolari, cauzele insa ramanand asemanatoare.

Marea Britanie in varful topului

Grupul de servicii americane Blumberg, una din cele mai respectate agentii de acest fel din lume, cu reprezentare in peste 130 de tari a dat publicitatii o lista cu 18 banci europene care au suportat sume importante urmare litigiilor. Printre ele, figureaza si banci de prestigiu recunoscut, ca: Monte dei Paschi, Commerzbank, Santander, Credit Agricole, Societe Generale, BNP Paribas, Lloyds Banking, Deutsche Bank si altele.

Valorile cele mai ridicate insa le-au suportat bancile din Marea Britanie. Solutionarea litigiilor le-a costat pana acum 24,9 miliarde, dar ele sunt in situatia de a-si creia si alte obligatii.

In plus, aceste banci si-au creat deja provizioane in valoare de 20,9 miliarde USD pentru plata in viitor a unor amenzi previzibile urmare diferitelor intarzieri.

Ele mai trebuie sa aiba prevazute si alte 31,5 miliarde pentru despagubirea diferitilor clienti britanici, carora le-au vandut "produse neconforme" (produse de asigurare garantate cu ipoteci).

Separat, autoritatea pentru disciplina financiara le-a obligat sa ramburseze 1,3 miliarde lire sterline unui mare numar de clienti carora le-au fost livrate abuziv produse de protectie a cardurilor de credit.

Nu sunt scutite nici bancile germane. Ca urmare, dupa publicarea ultimelor rezultate trimestriale la Deutsche Bank, conducerea acestei banci a hotarat cresterea rezervelor sale de la 1,2 miliarde euro la 4,1 miliarde euro, iar expertii apreciaza ca rezultatele trimestrului IV vor impune o noua majorare a rezervelor cu 0,3 miliarde.

Cu titlu de comparatie, cheltuielile pentru litigiile juridice pe intregul an 2012 s-au cifrat in Germania la 1,6 miliarde euro.

Situatii asemanatoare, dar la scara mai redusa, se constata si in Franta. Banca de Credit Agricol a platit intr-un singur trimestru 80 milioane euro, iar Societee Generale 200 milioane.

Cea mai grava consecinta a acestor situatii este insa deteriorarea relatiilor dintre banci si clientii lor, odata cu scaderea prestigiului bancilor in lumea politica si cea juridica.

Conform opiniei expertilor, chiar si dupa ce se vor estompa efectele crizei asupra populatiei si a companiilor, pentru banci va mai dura mult pana sa-si poata redresa situatiile financiare deteriorate de criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#costuri litigii banci, #banci europene litigii, #disciplina financiara banci , #criza