Ce se va intampla cu economia mondiala in 2011?

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 13:34
3100 citiri
Ce se va intampla cu economia mondiala in 2011?
Foto: Arhiva

De la mijlocul anului, recuperarea economiei globale si-a pierdut din dinamica, iar cresterile asteptate in 2011 si 2012 vor fi insuficiente pentru a reduce somajul cauzat de criza, se arata intr-un raport al ONU.

"Spiritul de cooperare intre marile puteri economice se estompeaza, ceea ce afecteaza in mod negativ raspunsurile la criza. Raspunsurile necoordonate monetar au devenit, in mod special, o sursa de incertitudine si de turbulente pe pietele financiare", se spune in raport.

O recesiune in doi timpi ameninta Europa, Japonia si Statele Unite ale Americii, zone in care vor fi necesare mai multe stimulente fiscale pentru redresa economia, potivit Le Monde.

In SUA, se estimeaza o crestere a PIB-ului de 2,6% in 2010 si o incetinire la 2,2% in 2011. O revenire de 2,8% s-ar putea inregistra in 2012, potrivit previziunilor ONU. In Japonia, deflatia si datoria publica mare cantaresc asupra cresterii, care se asteapta ca in 2011 sa fie in jur de 1,1% si de 1,4% in 2012.

In Europa, economia va creste, conform estimarilor, cu 1,3% in 2011 si cu 1,9% in 2012, dupa o crestere estimata de 1,6% in 2010. Cele mai mici cresteri se vor inregistra in tarile in care austeritate fiscala si rata ridicata a somajului vor inhiba cererea interna. Acest lucru este valabil in special in tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, care incearca sa-si rezolve problemele legate de datoriile pe care le au.

Economiile emergente vor continua sa contribuie la recuperarea la nivel mondial, dar cresterea lor ar putea sa incetineasca la 6% in 2011-2012, fata de 7% in aest an, si asta pe fondul incetinirii cresterii in tarile dezvoltate.

Tari precum Portugalia si Spania se pregatesc sa adopte reforme structurale, in special in ceea ce priveste organizarea pietei fortei de munca. Lisabona si Madridul vor insa o cale diferita de cea din Grecia si Irlanda. Si asta poate si din teama de a cere asistenta internationala inainte de a face propriile lor ajustari bugetare si a decide cu privire la reformele structurale necesare.

De unde vin ajutoarele?

In ciuda acestor probleme, inaltii responsabili la nivel european asigura ca uniunea monetara nu se va destrama, scrie si Les Echos.

In ceea ce priveste Fondul de Stabilitate Financiara European (FESF), directorul sau executiv, Klaus Regling, a inceput, marti, la Singapore, un turneu asiatic de informare a investitorii din Extremul Orient cu privire la evolutia crizei in Europa. Daca scopul acestor vizite nu este de a strange bani, atunci cu siguranta este macar o pregatire a terenului.

Intre timp, ministrii de Finante din Uniunea Europeana au aprobat principiile unui sistem permanent pentru rezolvarea crizelor din Europa, denumit Mecanismul European de Stabilitate. Ministrii au anunat si ca bugetul actual al FESF, de 750 miliarde de euro, va fi majorat, fara a preciza insa cu cat. Potrivit Barclays Capital, inca 100 de miliarde de euro ar fi de ajuns.

Contributia sectorului privat va fi stabilita in mod clar, in conformitate cu principiile din cadrul Fondului Monetar International, iar creditorii privati vor fi solicitati daca este cazul, adica in situatiile unei crize de lichiditate sau o criza de solvabilitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#economie mondiala, #economie 2011, #economie globala , #criza
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
economia mondiala in 2011 v-a avea de suferit din cauza pàunilor si buricelor de girafa , dar cu ajutorul curcubeului , aceste probleme se vor rezolva