Cel mai ingrijorator semn al crizei din Grecia: reaparitia malariei

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 08:38
2863 citiri
Cel mai ingrijorator semn al crizei din Grecia: reaparitia malariei
Foto: Newswise

Dificultatile economice grave ale Greciei se reflecta si in sanatatea cetatenilor sai. In ultimii doi ani, pe fondul declinului economic abrupt, in tara a reaparut o boala eradicata din 1974: malaria.

Peste 50 de cazuri locale de malarie si alte 100 "importate" si-au facut aparitia in Grecia, desi malaria mai exista doar in tarile foarte sarace, acesta fiind un indicator ingrijorator al problemelor economice, relateaza Wall Street Journal.

Din cauza reducerilor bugetare, sistemul de sanatate a avut mult de suferit, existand lipsa de medicamente, mai ales pentru bolile grave gen cancer, in timp ce medicii si asistentele isi primesc salariile cu intarziere. Astfel, eforturile de a monitoriza si controla bolile infectioase nu mai dau rezultate.

In afara de malarie, oficialii greci din domeniul sanatatii sunt ingrijorati si de cresterea numarul de boli ale sistemului respirator, boli de piele, precum si de cresterea incidentei tuberculozei si a virusului HIV.

Potrivit studiilor, aproximativ o treime din greci nu-si mai permit sa cumpere medicamentele de care au nevoie, iar rata vaccinarilor in cazul copiilor a scazut.

In privinta malariei, Centrul pentru Controlul Bolilor Infectioase din Grecia nu a intervenit la timp, din cauza lipsei de finantare, intervenind dupa ce epidemia deja isi intrase in drepturi, anul trecut.

Guvernele provinciale, care erau responsabile pentru controlul malariei, prin imprastierea unor insecticide pentru omorarea tantarilor, au fost eliminate in 2011, iar rolul acestora nu a fost preluat de prea multe autoritati regionale.

Din cauza acestor neglijente, precum si a lipsei fondurilor, oficialii sunt de parere ca va fi nevoie de cativa ani pentru a eradica, din nou, malaria din Grecia.

In plus, organizatia Medici Fara Frontiere, care, de obicei, are misiuni in tarile subdezvoltate, a anuntat ca ia in considerare o misiune si in Grecia, mai exact in Atena, unde mii de imigranti traiesc in conditii insalubre, fara acces la asistenta medicala de baza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#raspandire malarie Grecia, #criza Grecia malarie, #criza sanatate Grecia , #criza