Agonia muncitorului american

Duminica, 19 Mai 2013, ora 10:13
4834 citiri
Agonia muncitorului american

Muncitorul american devine treptat o specie pe cale de disparitie, ca urmare a orientarii marilor companii americane catre forta de munca ieftina din afara Americii, dar si a avantului tehnologic, care permite inlocuirea omului cu masini.

In trecut, cand marilor corporatii le mergea bine, profitau si americanii din clasa de mijloc, deoarece aveau un loc de munca asigurat, scrie Zero Hedge.

Insa in sistemul economic global care se contureaza in prezent, in care economia americana a fost contopita, aceste companii au alte optiuni. De exemplu, marile corporatii pot limita acum numarul muncitorilor americani costisitori prin externalizarea a milioane de locuri de munca in alte parti ale lumii, unde gasesc oameni dispusi sa lucreze pentru ei pe mai putin de un dolar pe ora. Daca pot obtine o productie buna in acest mod, de ce sa angajeze americani pentru salarii de 10 pana la 30 de ori mai mari?

Al doilea factor major care ucide muncitorul american este tehnologia. Tehnologia avanseaza intr-un ritm aproape inimaginabil si este din ce in ce mai accesibila. Ceea ce inseamna ca le va fi din ce in ce mai usor companiilor sa inlocuiasca oamenii cu roboti si calculatoare. O astfel de evolutie ar putea duce la desfiintarea a milioane de locuri de munca in tehnologie. Desigur, va fi nevoie de oameni pentru construirea robotilor si computerelor, dar nu de multi.

Nu in ultimul rand, America nu mai e economia puternica de odinioara. In 2001, economia SUA reprezenta 31,8% din PIB-ul mondial. In 2011, a ajuns la 21,6%.

8 indicatori privind moartea lenta a muncitorului american:

1. Ponderea in PIB a salariilor se apropie de nivelul mimim istoric, undeva sub 0,44% de la aproape 0,54% in anii 1970.

2. Economia americana migreaza de la locurile de munca full-time bine platite, la cele part-time, cu salarii mult mai mici. Declinul numarului mediu anual al orelor de munca, de la 1.920 in urma cu patru decenii la aproximativ 1.720 in prezent, reprezinta echivalentul pierderii a milioane de locuri de munca.

3. Numarul muncitorilor in industrie a scazut de la aproximativ 20 de milioane in urma cu 40 de ani la undeva sub 12 milioane in prezent.

4. Rata ocuparii fortei de munca s-a mentinut neschimbata de la sfarsitul recesiunii din 2008, sub 59%. La inceputul anilor 2000, aceasta se apropia de 65%.

5. Durata de timp medie necesara pentru ca un somer sa se angajeze s-a redus usor in ultimii ani, dar se afla in continuare mult peste nivelurile istorice normale. Astfel, un american fara un loc de munca reuseste sa se angajze in aproximativ 7 luni, in timp ce in anii 1970 avea nevoie de aproximativ 2 luni.

6. Cum salariile nu cresc la fel de rapid precum nivelul costului de trai, multi americani sunt in urma cu plata ratelor la banca. Desi s-a redus usor dupa 2010, rata creditelor neperformante ramane mult peste media din anii anteriori, la aproximativ 10% comparativ cu sub 2% prin 2005.

7. Muncitorii americani nu au suficienti bani pentru a cumpara locuinte noi. In prezent, numarul locuintelor noi vandute in SUA a fost de aproximativ 400 de mii in 2012, in timp ce in 2006 vanzarile ajungeau la 1,2 milioane de locuinte.

8. Dupa o usoara intrerupere in timpul ultimei crize, creditul de consum si-a reluat avantul intr-un ritm ingrijorator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#muncitori americani criza, #angajati SUA, #economie SUA , #criza