Ionel Blanculescu: Romania va fi intr-o profunda criza economica pana in 2015

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 23:28
3644 citiri
Ionel Blanculescu: Romania va fi intr-o profunda criza economica pana in 2015
Foto: Arhiva

Romania va fi "intr-o profunda criza economica" pana in anul 2015, in conditiile in care din 2012 statul va incepe sa plateasca imprumutul de la Fondul Monetar International si de la celelalte institutii internationale, iar bugetul va fi extrem de restrictionat, considera consultantul financiar Ionel Blanculescu.

"Dupa cum analistii economici internationali ne anunta deja, urmatoarea criza care penoi ne paste este in perioada anilor 2012-2013, peste un an - un an si ceva. Vom intra intr-o criza groaznica si se va numi criza datoriilor. In anii 2012-1013 vom incepe sa platim acest impumut de la FMI, sa-l rambursam, iar sumele vor ajunge la 5-5,4 miliarde de euro pe an", a declarat Ionel Blanculescu, fost ministru delegat pentru coordonarea Autoritatilor de Control.

"Binenteles, celelalte nevoi vor face in asa fel incat bugetul sa fie atat de restrictionat, incat noi vom considera, asa cum am mai previzionat si eu, ca pana prin 2015 vom fi intr-o profunda criza economica. Anii urmatori, ca si anul acesta, vor fi ani foarte grei in conditiile non-inteligentei economice care caracterizeaza politica economica a Romaniei", a adaugat el.

Acesta considera ca statul a devenit un aspirator de bani. "El nu poate exista fara sa aspire continuu bani pentru ai redistribui pe pensii, salarii, pe cheltuieli exorbitante precum lucrari si achizitii publice. In tot acest context nu se pune problema generarii de venituri proprii. Romania trebuie sa genereze venituri, trebuie sa existe crestere economica pentru ca numai asa se va vedea intr-un an sau doi si o crestere a veniturilor populatiei. Altfel, numai din imprumuturi, din punctul meu de vedere, Romania duce o politica economica perdanta", a explicat Blanculescu.

Potrivit acestuia, deturnarea atentiei de la subiectele principale in alte directii de catre statul roman reprezinta un fenomen propriu altui tip de economie, nu a celei de piata.

"In aceasta perioada in care statul aspira foarte multi bani de pe piata si deregleaza toate sistemele interne ale pietei romanesti, se intampla si un fenomen care ar fi trebui sa fie strain economiei de piata...Este propriu altui tip de economie, si anume se deturneaza atentia din partea statului de la subiectele principale, in alte directii (...)", a precizat consultantul financiar.

Coraci: Nu vom mai putea imprumuta bani de la FMI si BERD

Potrivit presedintelui UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, criza economica va continua in Romania atata timp cat guvernul va continua aplicarea politicilor prociclice gresite.

"Atata timp cat vor continua genul de politici prociclice gresite, care sunt legate de disperarea statului de strange bani pentru plata salariilor si pensiilor, precum si de o crestere continua a fiscalitatii, criza va continua.(...)", a precizat duminica, pentru un post privat de televiziune, presedintele UGIR-1903.

Acesta a afirmat ca Romania nu va mai putea imprumuta bani de la institutiile financiare internationale deoarece gradul de indatorare a ajuns la limita maxima.

"Nu vom mai putea imprumuta bani de la FMI si BERD pentru ca gradul de indatorare a ajuns la limita maxima. Nu ne vor da niciun ban, cu nicio dobanda, pentru ca nu se mai poate. E contrar statutului si regulamentului pe care functioneaza aceste doua institutii", a subliniat Coraci.

Potrivit sursei citate, Romania se apropie insa si de o limita pentru imprumutul intern, "ceea ce este un lucru bun pentru ca in sfarsit statul nu va fi mai principalul element care blocheaza creditarea economiei luand toate lichiditatile din banci".

"Nu va mai putea sa o mai faca pentru ca se apropie de limita maxima la care statul roman este credibil in ochii bancilor din Romania. (...) Si conditiile sau ingaduinta institutiilor financiare mondiale sau europene se schimba pentru ca Romania nu mai e un client interesant, nu e credibil si apar alti clienti. Pe masura ce statele europene isi reiau cresterea, bancile au cui sa imprumute bani in conditii de siguranta si nu au nevoie de clienti de genul Romaniei", a explicat presedintele UGIR-1903.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Ionel Blanculescu criza, #Romania acord FMI, #Romania rambursare FMI, #Romania criza datorii , #criza